Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pale Waves – “Change”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Zwarte lippenstift, een dikke laag oogschaduw en een leren jas; de stijl van Pale Waves is niet de meest opgewekte. Toch zijn we maar al te blij dat het viertal uit Manchester eindelijk terug is. De band kreeg pas enkele jaren geleden een populariteitsboost dankzij hun deelname aan BBC Sound of 2018. Uiteindelijk strandden de Britten slechts op de vijfde plek, maar het betekende wel het begin van een mooie carrière. Debuutplaat My Mind Makes Noises deed het overal goed, al viel het live allemaal wat tegen. Ondertussen zijn we alweer bijna twee jaar verder sinds we voor het laatst wat hoorden van de band, maar vorige week verschenen er wazige psychedelische video’s vol roze, vlinders en vooral nog dat tikkeltje zwart. Een nieuw hoofdstuk werd ingeluid, met het splinternieuwe “Change” als eerstesteenlegging.

Op hun nieuwste exemplaar horen we dat Pale Waves van hun herkenbare pad is afgeweken. Al snel wordt duidelijk dat elektronica een belangrijkere rol speelt in hun muziek, en ook de sfeer klinkt daardoor wat gemoedelijker. Een soundswijziging, maar het onderwerp blijft nog steeds hetzelfde: ongeluk in de liefde. ‘I keep wishing you would change!’, roept Heather uit in de refreinen, waardoor die zich wel heel makkelijk in onze gehoorkanalen nestelen. De ietwat uptempo akoestische gitaar gaat dan ook vlotjes samen met de elektrische gitaar en drum. ‘”Change” wordt een nummer dat heel veel gebroken hartjes door een moeilijke periode zal helpen’, klonk de frontvrouw overtuigend, en ergens zou dat zeker kunnen. Waar Pale Waves vroeger een beetje de charme had van het allemaal wat te laten hangen, klinkt het vandaag misschien allemaal wat opgepoetster. Jammer, want daardoor heeft het viertal eigenlijk zijn eigenheid een beetje verloren en klinkt het meer als de eerste beste girlpop(band) – lees: genre Taylor Swift.

Commercieel gezien is “Change” waarschijnlijk een stap vooruit, maar ons konden Heather en co niet voor de volle honderd procent overtuigen met hun wijziging in sound. Op 21 februari 2021 verschijnt Pale Waves’ tweede plaat Who Am I?.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

972 posts

About author
't is oke.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single All Time Low - "PMA" (feat. Pale Waves)

Sinds het uitbrengen van hun achtste album vorig jaar, lijkt het wel of All Time Low hun muzikale identiteit van de jaren…
AlbumsRecensies

Pale Waves - Who Am I? (★): Een one hit wonder zonder hit?

Het is 8 juli 2018. IDLES’ gitarist Mark Bowen scandeert “The Tide” als pochende soundcheck, net nadat Pale Waves The Slope was…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pale Waves - "Fall to Pieces"

We keken zelfs niet meer vreemd op toen Pale Waves nóg maar eens een single aankondigde. De Britse band rond Heather Baron-Gracie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.