AlbumsRecensies

Miserabele Johnny – Miserabel (★★★): Te slijpen diamant


Miserabel is het eerste soloproject van Miserabele Johnny. De ep van de slechts achttienjarige Antwerpenaar is een samenraapsel van onafgewerkte liedjes waarbij hij de moed om ze af te werken wat verloren was. ‘Het was een proces met diepe dalen waarbij zelfzekerheid soms ver te zoeken was maar ik ben enorm tevreden met het eindresultaat.’: aldus een trotse Miserabele Johnny. Miserabel bevat producties van onder andere RonnyHuana en features van Joost Hoekaf en Rian Snoeks.

Miserabel heeft op zijn minst een memorabel artwork. Het is een collage van foto’s waar Miserabele Johnny al dan niet op staat en waarop een flesje bier gebroken neerligt. Tabak ligt samen met blaadjes en wat filters onderaan het artwork verstrooid. Ook zo is Miserabel een collage. De ep heeft geen vaste stijl of thema dat als superlijm tussen de verschillende liedjes fungeert. Toch laat Miserabel al een mooie indruk eerste indruk van Miserabele Johnny zijn kunnen achter.

Samen met Joost Hoekaf, ex-lid van Roedel, maakte Miserabele Johnny “Champagne Bottles”. ‘Alles gaat zoals verwacht, we moeten champagne bottles poppen.’ De Antwerpenaar zit naar eigen zeggen goed op schema en dan mag er als eens – coronaveilig weliswaar – gevierd worden. Mowgley creëerde voor het nummer een zomerse beat met subtiele drums die lekker in het oor liggen. “Champagne Bottles” zou het betere herfsthitje kunnen worden. Spijtig genoeg sloop er hier en daar een onnauwkeurigheid in de teksten waardoor soms het einde van een vers wat ongemakkelijk voorop de beat loopt.

“Hittegolf” gaat niet over lekker kuieren op de zeedijk of een zandkasteeltje bouwen op het strand zoals de titel vermoeden doet. Het liedje behandelt de kansen die Johnny al dan niet krijgt en hoe hij daarmee omgaat. ‘Ik ben een gek nu op de dool, maar zie mijn weg dus geen probleem.’ Het pad is daar, het moet enkel nog bewandeld worden lijkt Miserabele Johnny met dit liedje en bij uitbreiding zijn hele ep te willen vertellen. Enkel nog stevige stapschoenen kopen. “Hittegolf” lijkt een snaar te willen raken en daar slaagt het in zekere mate in.

Van heel de ep Miserabel heeft “Johnny Dep” de meeste potentie om het tot een meebruller te schoppen. De beat is catchy en de teksten zijn er om uit volle borst mee te brullen. Ook geeft hij modeadvies op “Johnny Dep”: ‘baggy jeans met een Air-Force, da’s een goede combo.’ Een grote verassing is het niet dat Johnny Dep veelvuldig genoemd wordt. De miserabele jongen uit Antwerpen stelt dat hij net als Johnny Dep een celeb is. De beat is ook hier prima in welluidendheid met de teksten. Alois (van het Gentse hiphopduo Alois X VLB) mixte en masterde de ep tot iets waar beat en tekst mooi met elkaar samenspelen.

Miserabel is een aangename ep om naar te luisteren. Er is een keurig contrast tussen de verschillende nummers dat niet snel verveeld. Miserabele Johnny is mooi op weg en dat beseffen de – tussen aanhalingstekens – groten ook. Het wilt iets zeggen dat een achttienjarige die nog in het middelbaar zit een feature met Joost Hoekaf heeft en op een beat van RonnyHuana rapt. Miserabele Johnny is een nog te slijpen diamant. Al een geluk dat hij in de diamanthoofdstad van Europa woont.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

38 posts

About author
Jasper luistert, leest en schrijft.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2022 (Festivaldag 2): Regen in de lucht en zon op het podium

Na een nacht en voormiddag rust opende het Ossegempark gisteren weer de deuren voor de tweede dag van Couleur Café. Het druilerige…
AlbumsFeatured albumsRecensies

STIKSTOF - MOERAS (★★★★): Geen moeras te diep, geen top te hoog

Sinds 2010 is STIKSTOF een feit in het Belgisch hiphoplandschap. De groep uit Brussel zette hun stempel op de kaart met het…
AlbumsFeatured albumsRecensies

ZLDR – KWETS UUR (★★★½): Amicale vinnigheid

De kans bestaat dat u tot nu toe nog nooit van ZLDR gehoord hebt. Het West-Vlaamse rapduo ontstond tijdens de coronaperiode op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.