AlbumsRecensies

Camelphat – Dark Matter (★★★½): Tijd om te oogsten

Noel Gallagher die te horen is op een tech-house album? De wonderen zijn anno 2020 de wereld nog niet uit. Dat de heren van Camelphat het Britpopicoon konden strikken voor een samenwerking op hun debuutalbum, mag je gerust onverwacht noemen, al is het eerder een bekroning voor de status die het dj-duo ondertussen heeft vergaard.

Ruim drie jaar na doorbraaksingle “Cola” – waarvan je een herwerkte versie terugvindt op Dark Matter – is het duo uit Liverpool eindelijk klaar met zijn eerste langspeler. Het werd een muzikale worp van maar liefst 21 nummers. Een gewaagde zet, want een gevoel van overdaad loert dan steevast om de hoek. Niets is echter minder waar, Dark Matter blijft ook na meerdere luisterbeurten bekoren.

Dankzij het juiste evenwicht tussen de pompende bassen en radiovriendelijke vocals, bouwde Camelphat de afgelopen jaren gestaag aan hun weg richting de top van de dj-wereld. Geen wonder dat grote namen als Jake Bugg, Yannis Philippakis (Foals) en Au/Ra maar al te graag hun stem verlenen aan hun tracks. Daarenboven schreef niemand minder dan Florence Welch mee aan “Easier”, een dijk van een nummer waarvan je handen quasi automatisch de lucht in gaan.

Naast bovengenoemde – en eerder uitgebrachte – samenwerkingen en herwerkingen van hun doorbraakhits, staat er nog voldoende lekkers op Dark Matter. De brede waaier aan muzikale invloeden maakt het een heel interessante plaat. Of het nu rasechte house betreft (“Expect Nothing”) of eerder discopop (“Keep Movin'”), Camelphat weet steeds te boeien. De rustige flow van opener “Blackbirds” – waar ze nieuw talent Leo Stannard lanceren – en de heerlijke laidback pianoakkoorden in “Carry Me Away” zorgen ervoor dat je even op adem kunt komen tussen het dansbare geweld. Camelphat speelt doorheen het album handig in op het huidige muzieklandschap waar de grenzen tussen de verschillende genres zelden zo vervaagd waren als nu.

 

De opbouw van de nummers kunnen we echter niet altijd even baanbrekend noemen gezien Camelphat al eens graag een nummer voorziet van hun typerende bassen. Gelukkig blijft het wel een muzikale formule die aanslaat en hits oplevert. Zo klinkt “Not Over Yet” – de samenwerking met Noel Gallagher – weinig vernieuwend, maar wij krijgen toch last van fameuze knaldrang bij dit nummer. De fans van de puurdere techno zullen hun hartje dan weer kunnen ophalen bij “Witching Hour”, een ander hoogtepunt op het album.

Waar Camelphat zich de afgelopen jaren tevreden moest stellen met een plaats op de zijpodia van de grote dancefestivals, lijkt de deur naar de main stages (en het grote publiek) nu definitief geopend. Met Dark Matter leveren de producers een zeer gevarieerd tech-house album af dat bolstaat van de potentiële hits. Een album dat smeekt om live aan elkaar gemixt te worden, we kunnen alleen maar hopen dat we dit in de zomer van 2021 mogen meemaken.

Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

Interview Jake Bugg: 'Het maken van de soundtrack van de Ronaldinho-film was een fantastische leerervaring''

Afgelopen vrijdag gaf Jake Bugg een schitterend optreden op de openingsdag van Crammerock. Voordien kregen we de kans om het met hem…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jake Bugg - "Mr. Minister"

Het is moeilijk te geloven, maar over een dikke maand viert het debuutalbum van Jake Bugg al zijn tiende verjaardag. Voor de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.