AlbumsRecensies

Typhoon – Lichthuis (★★★★): Het wachten waard


Typhoon is terug van, wel degelijk, weggeweest! Het vorige project van de Nederlander dateert al van 2014. Toen won hij met Lobi da Basi verschillende prijzen waaronder beste album en beste hiphop op de Edisons, een van Nederlands meest prestigieuze muziekprijzen. De afgelopen zes jaar waren voor Typhoon een emotionele rollercoaster met onder meer twee burn-outs. Op Lichthuis vertelt hij het verhaal over zijn reis van de afgelopen zes jaar.

De verwachtingen voor Lichthuis waren groot en werden meer dan voldoende ingelost. Het album behandelt verschillende thema’s zoals spiritualiteit, al dan niet gebroken liefde, zelfmoordgedachten, het stadsleven dat hij ontvluchtte en een kinderwens. Typhoon strikte voor Lichthuis een paar opmerkelijke gastbijdrages: Paskal Jakobsen, gitarist en zanger van BLØF (ja, die van “Zoutelande”) en de Amerikaanse gospelzangeres Michelle David. Verder kwamen Freez, Roos Rebergen en Wende hun zegje doen op Lichthuis.

“Alles Is Gezegend”, waarvan Brihang en Tourist LeMC en remix maakten, is een uitgelaten gospeltrack. ‘Deze track is de pijn, de zoektocht en het antwoord in één.’, zei Typhoon in een interview met 3voor12. ‘Alles is gezegend, misschien komt alles goed en alles heeft een reden, al weet ik vaak niet hoe.’ Typhoon heeft op “Alles Is Gezegend” zijn optimistische zelf duidelijk teruggevonden. Op “Aanzoek” is het glas voor Typhoon nog steeds halfvol. Het gaat over trouwen en eventueel een baby-Typhoontje: ‘en jij die mijn ring draagt, jij die ons kind draagt’. Met Michelle David waan je je al handenklappend in de betere gospelkerk. De Amerikaanse tovert al zingend een glimlach op je gezicht. Waar Kanye West faalde lukt het Typhoon wel om geslaagde gospeltracks te maken.

De vrolijkheid van “Alles Is Gezegend” en “Aanzoek” lijkt echter nooit te hebben bestaan als je het maar liefst zeven minuten lange “Niemand Kan Blijven” hoort. Het is een wat jazzy nummer met koorzang en een klagende viool. Typhoon was op vakantie in Zwitserland toen het mis dreigde te gaan. ‘God S.O.S, S.O.S, amen.’ Een op de klippen gelopen relatie was de oorzaak van zijn mentale crash. “Niemand Kan Blijven” is zonder twijfel het donkerste nummer van het album. Het is niet het klassieke nummer rond depressie en zelfmoordgedachten waar vooral de gevoelens en emoties tijdens het in de put zitten aan bod komen. Je hoort een enorme diversiteit aan verschillende emoties en gemoedstoestanden.

‘Hier in de stad, komt de maandag te vroeg en het salaris te laat, lest de regen de dorst van de stenen op straat.’ Typhoon liet drie jaar geleden de stad voor wat het is en ging in een boerderij nabij Zwolle wonen. “De Stad” gaat over de haat-liefdeverhouding die Typhoon en Wende met de stad hebben. ‘Blijf lopen, blijven rennen.’, zingt Wende. De snelheid waarmee alles in de stad moet gebeuren staat hun niet aan. In de eerste vijftien seconden wordt de toon direct gezet. Er breekt glas en iemand brult: ‘Ben je gek geworden?!’. Waar Typhoon voor rustige zang opteert, haalt Wende de gitaren boven waardoor er ook daar een mooi contrast tussen rust (platteland) en haast (de stad) ontstaat.

Lichthuis was een album met diepe dalen (“Niemand Kan Blijven”) maar ook een ‘happy ending’ (“Aanzoek”). Het album heeft een enorme diversiteit qua thematieken en stijl. Vaak zegt met dat een album nooit volledig af kan zijn, Lichthuis komt toch aardig dicht in de buurt. Het album is gemaakt vanuit een concept. Dit concept zit in elk nummer, in elke strofe, in elke beat. Het was lang wachten op Lichthuis, gelukkig beloonde Typhoon ons wachten.

Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

42 posts

About author
Jasper luistert, leest en schrijft.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Brihang @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Concertzaal): Steen(tje)goede performance

Als je tegenwoordig nog een Vlaming vindt die niet over Brihang gehoord heeft, dan vraag je die of hij al tien jaar…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Suikerrock vult affiche aan met Faithless, Brihang, Froukje, Royel Otis en meer!

Je zou het misschien niet zeggen als je aan het raam kijkt, maar het festivalseizoen begint nu echt wel heel nadrukkelijk op…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.