AlbumsRecensies

This Is The Kit – Off Off On (★★★½): Sprekend gemak

Kate Stables is al even een onewomanshow in de indiefolkwereld. Onder de naam This Is the Kit heeft ze nu toch wel al een album of vijf achter de rug, stuk voor stuk solide platen met een less is more-attitude die doet denken aan Simon & Garfunkel. In 2015 bracht ze de ondergewaardeerde klassieker Bashed Out uit, die toch wat onder de radar van velen vloog. Gelukkig zoog de Netflixserie Sex Education Stables een paar jaar terug mee in de populariteit door de titeltrack van die plaat te spelen in een van hun afleveringen. Dat was dan voor velen ook meteen de eerste ontmoeting met de Britse singer-songwriter. Drie jaar na haar vorige plaat Moonshine Freeze krijgen we nu Off Off On voorgeschoteld, en daar zijn we dankbaar voor.

Voor de enthousiaste opener “Found Out” mixt Stables wat aspecten van traditionele Ierse folk in haar eigen stijl, iets dat ze wel eens vaker doet. Met de opgewekte gitaren en diepe zang van mannelijke achtergrondstemmen komen vergelijkingen met een Keltische band als Altan snel naar boven. “Started Again” is een van die nummers waarop Stables een zacht deken over je heen weet te leggen. De eerder weifelende instrumentatie, lichtjes zoomend synths en minimalistische drums warmen je op van binnen zoals enkel This Is the Kit dat weet te doen.

Stables haalt op “This is What You Did” haar karakteristieke banjo nog eens boven voor een bevrijdend en uitdagend nummer, met een welgekomen tempoverhoging. “Slider” is dan weer, zoals de titel suggereert, eerder een moodpiece. Een loungy tenor vervoert ons door deze slowburner en vormt een aangenaam contrast met de iets diepere drums. Als golven over een strand rolt de instrumentatie over je heen tot je bedolven geraakt onder een gloed van vertrouwdheid.

Ook “Carry Us Please” zorgt voor datzelfde zweverige gevoel met zijn vederlichte gitaren en hartelijke trompetten. Zeker de titelzin die dan nog eens vanuit alle hoeken te horen is, streelt onze oren. Laatste hoogtepunt “Shinebone Soap” trekt zich terug naar een eenvoudigere ‘pure’ folk, en kan dat rechtvaardigen met een wondermooie gitaarmelodie waarboven Stables’ stem nogmaals bewijst dat minder soms meer is.

Stables, die nog als achtergrondzangeres voor The National getourd heeft, neemt op Off Off On wat truken over van de Amerikanen. Vooral de drums worden de mogelijkheid gegeven om de instrumentatie kleur te geven en halen veel effect uit de minimalistische speelstijl. Afsluiters “Was Magician” en “Keep Going” zijn echter wel wat teleurstellend. Beide zijn een minuut of zes, en veel te traag zonder iets interessants te bieden als tegengewicht.

Voor de rest is Stables’ hemelse stem zo goed als altijd van de partij. Met de manier waarop de meeste nummers ook naadloos in mekaar overvloeien, geeft dit album een zeker gevoel van gemak en vastberadenheid, This Is the Kit hoeft niets meer te bewijzen en neemt die vrijheid met dank aan. De ingetogen ontroering van albums als Moonshine Freeze en vooral Bashed Out horen we niet over het gehele album, maar nummers als “Started Again” en “Shinebone Soap” komen aangenaam dichtbij. Stables bewandelt de flinterdunne grens tussen lichtjes innoveren richting het elektronische en de jazz, en ze geeft luisteraars wat ze verwachten. Alsof je een goeie vriend van vroeger na een lange tijd nog eens tegenkomt op straat, is Off Off On een welkom en vertrouwd geschenk.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

177 posts

About author
guess this must be the place
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

This Is The Kit @ De Roma (Foyer): Op zijn zachtst gezegd

This Is The Kit vormde in de voorbije vijftien jaar een van de meest consistente discografieën in het genre van de indiefolk….
LiveRecensies

Bill Callahan @ Les Nuits Botanique (Chapiteau): Enigma van het volk

De geur van versgemaaid gras en de vlekken die te enthousiast getapte pintjes achterlaten, verraden het: de lente is daar en met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single This Is The Kit - "Inside Outside"

Technisch gezien is het van voor corona geleden dat This Is The Kit nog nieuwe muziek maakte. Haar laatste album, Off Off…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.