Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cavetown – “Sharpener”

Robin Skinner, beter bekend als Cavetown, heeft muziek met de paplepel meegekregen. Zijn vader David Skinner is koordirecteur en musicoloog, en zijn moeder is professioneel fluitiste en geeft muziekles. In maart van dit jaar bracht Cavetown met Sleepyhead zijn eerste album uit onder het label Sire Records, maar sindsdien heeft hij niet stilgezeten. In september kwam hij met Brye nog met “Lemons”, in de zomer werkte hij voor “Smoke Signals” samen met Tessa Violet, en met Sody maakte hij “is your bedroom ceiling bored?”.

Op het eerste gezicht lijkt “Sharpener” een zacht slaapkamerpopnummer met een zweverige melodie. De zoete stem van Skinner maakt het af. Als je goed luistert, kom je er echter achter dat het nummer een duisterdere connotatie heeft dan je eerst zou denken. Het haalt het thema van zelfverwondend gedrag aan en gaat dus over ongezonde verwerkingsmechanismen. ‘De schaamte daarrond en de nood daaraan zal nooit echt verdwijnen’, zei Cavetown vrijdag op Instagram. Op het nummer lijkt hij vast te zitten in een vicieuze cirkel van doemdenken en zelfhaat.

Mentale problemen zijn over het algemeen vaak onzichtbaar. Een gebroken been valt meteen op, een gebroken geest niet. Dit wil Cavetown dan ook aantonen in “Sharpener”, wat al begint bij het artwork waarop een figuur met een verrekijker te zien is. Hij staat in het donker en is omringd door sterren en struiken. Hij is zichtbaar op zoek naar iets, naar een betere toekomst, naar een uitweg.

Dit is niet Skinners eerste nummer over zijn mentale gezondheid en hoe hij met moeilijke periodes omgaat. Zo gaat “Home” van vorig jaar over zelfontdekking en hoe moeilijk het is om je thuis te voelen in je eigen lichaam. Muziek zoals deze is nog altijd nodig. Er zijn nog te veel mensen die in stilte lijden. We moeten ze een hand toereiken en een safe space aanbieden. Cavetown creëert al sinds 2012 een thuis voor mensen die zoals hem soms de bomen door het bos niet meer zien.

Kamp je zelf met dergelijke problemen, aarzel dan zeker niet om hulp in te schakelen. Met vragen rond zelfdoding kan je altijd terecht bij de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sody - "you won't even try"

De Britse Sody timmert al enkele jaren aan de weg, maar het ziet ernaar uit dat de zangeres met haar recentste wapenfeit…
InstagramLiveRecensies

Dylan @ Ancienne Belgique (AB Ballroom): Knipoog naar festivals en grote zalen

De Britse Dylan mag onder meer Ed Sheeran, Bastille en Tate McRae tot haar fans rekenen, maar al bij de release van…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 2): Het kot was te klein

Op de tweede dag van Rock Werchter 2023 waren de weergoden het publiek goedgezind. Geen regen tijdens de avond, maar wel een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.