Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Todd Rundgren – “Down With the Ship” (feat. Rivers Cuomo)

© Lynn Goldsmith

Oh nee, dit wordt een geschiedenisles, want Todd Rundgren is een ouwe rot. Hij scoorde zijn grootste hits “Can We Still Be Friends” en “I Saw The Light” in 1972. Toen waren de meeste van ons nog niet geboren. Rundgren was ook producer voor onder meer The New York Dolls in 1973 en Meat Loaf in 1977. En hij was een pionier: zo organiseerde hij het eerste interactieve tv-optreden (1978), ontwikkelde hij de eerste kleurentekentablet (1980) en maakte hij het eerste interactieve album (1994). Zo, beste jonge lezertjes, weeral wat bijgeleerd.

Als tweede single voor zijn 22ste studioalbum Space Force lanceert hij “Down With The Ship”, een nummer dat om drie goede redenen heel interessant is. Ten eerste zingt Rivers Cuomo mee, frontman van het weergaloze Weezer (we smokkelen “Say It Ain’t So” graag in elke playlist die nog maar van ver naar rock ruikt). Ten tweede verklaarde Rundgren dat dit nummer een parabel is over ‘wat er gebeurt als je je achter een verraderlijke leider schaart’. En ten derde is het een ska-nummer. Jawel, ska. Een genre dat – geschiedenisles! – een forse 40 jaar geleden even populair was. Begrijp ons niet verkeerd: voor een optreden van Madness mag je ons desnoods midden in de nacht wakker maken. Maar dus, ska in 2020?

Het blijkt een meesterzet. “Down With The Ship” is catchiër dan het coronavirus in Brussel. Het reggae-ritme, de blazers, momenten die doen denken aan Boombastic van Shaggy en afwisselen met de vocals van Rundgren en Cuomo. Ja, dit is muziekaal gezien het soort feestje dat we in deze diep droevige tijden best kunnen gebruiken. Uiteraard in bubbels van vier. Verder steken we graag nog een groengeelrode pluim op de hoed van Todd Rundgren als producer: de ska van “Down With The Ship” klinkt vintage én fris tegelijk. Het enige nadeel van deze vrolijke song is dat Amerikanen nu misschien met plezier de dieperik in willen duiken met Trump aan het roer. In dat geval komt Space Force gelukkig pas begin 2021 uit.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Descendents - "That's The Breaks"

Eind oktober verrasten de punkveteranen van Descendents ons met een 7″ Suffrage  met daarop twee uitstekende nummers. De punkers zijn niet de…
AlbumsRecensies

The Avalanches - We Will Always Love You (★★★★½): Lappendeken van liefde

Op hun alom geprezen debuut Since I Left You uit 2000 bewezen Australiërs Robbie Chater en Tony Di Blasi al dat hun knip- en plakwerk…
AlbumsRecensies

OTTO - World Greetings (★★★½): Iedereen kind!

‘Het is misschien zoals het broodmandje voor de maaltijd, maar het brood is een gefrituurde kaaskroket mét kaasaus. Het is niet per…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.