AlbumsRecensies

Bee Bee Sea – Day Ripper (★★★½): Lekker basisrecept op zijn Italiaans

Net zoals Italiaanse chefs smaakbommen kunnen klaarmaken met niet meer dan wat pasta, olijfolie en look, speelt ook het Italiaanse Bee Bee Sea het klaar om met slechts een bescheiden basisrecept indruk te maken. Maar net zoals elke dag hetzelfde gerecht op tafel zetten op den duur verveelt, brengt deze band iets te weinig variatie om van begin tot eind onze volle aandacht te behouden.

Drie kerels uit een klein Noord-Italiaans dorpje vormden in 2013 de garageband Bee Bee Sea. Twee jaar later brachten ze hun zelfgetitelde debuut uit, waarop ze zich als een wat bravere versie voorstelden dan de Bee Bee Sea van vandaag. Het aanstekelijke, radiovriendelijke “Monday Morning” is daar een mooi voorbeeld van. Op Sonic Boomerang in 2017 mocht het allemaal wat heviger klinken. Dat tweede album, met boeiende tracks als “D.I. Why Why Why” en “This Dog Is the King of Losers”, blijft voorlopig onze favoriet, hoewel Day Ripper een waardige opvolger is.

Muzikaal houden ze de boel hier strak in het gareel. Tierlantijntjes zijn niet te vinden op Day Ripper, naar gewoonte stormt zowat elke song met een rotvaart in een rechte lijn af op het eind. Op sommige nummers klinken ze daardoor bij momenten als afgelikte garagerockers – ook al lijkt dat een contradictio in terminis – en stevenen ze wat meer af op pop. Bee Bee Sea wisselt zijn no-nonsense nummers dan ook graag af met vrolijke popnummers à la “Horst Klub”. Hoewel die zeker ook bepaalde charmes bezitten, hebben wij onze psych garagerock (zoals ze hun genre zelf omschrijven) liever met een hoek af.

Gelukkig hebben we een donkerbruin vermoeden dat een liveshow van het drietal er heel wat losbandiger aan toegaat. Titeltrack “Day Ripper” en “Daily Jobs” klinken veelbelovend in dat opzicht. Het zal nog niet voor direct zijn dat we dat hier eens kunnen meemaken, maar in tussentijd kunnen we met een zeer beperkt aantal bubbelvrienden zweterige heen-en-weer-bots-feestjes houden. De perfecte gelegenheid om je eens goed te laten gaan, want deze kerels stampen alle neerslachtigheid uit je gedachten met hun energieke drums en gitaren. Probeer je slechte humeur maar eens te behouden terwijl je wild danst en meezingt met “Be Bop Palooza”.

Er is veel positiefs te zeggen over deze nieuwe plaat van Bee Bee Sea, zowat elk nummer kan ons bekoren. Hun stijl is heerlijk rechtdoorzee en hun experimenteren met tempowissels lijkt op elk album steeds beter te klinken. Toch beschouwen we Day Ripper vooral als een lekker tussendoortje. Zorgeloos meezingen met catchy refreinen en een danske placeren zit er zeker in, maar de mannen verrassen te weinig om ons omver te kunnen blazen met hun nieuwste worp.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bee Bee Sea - "Gonna Get Me"

Al sinds 2013 stuurt Bee Bee Sea vanuit hun Italiaanse thuisbasis het ene na het andere garagepunknummer de wijde wereld in. Het…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Bee Bee Sea - "Daily Jobs"

Garage-psych met een punk attitude, zo omschrijven de kerels van Bee Bee Sea de nummers die uit hun pennen, gitaren en drums…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Bee Bee Sea - "Be Bop Palooza"

De Noord-Italiaanse garage-psych band Bee Bee Sea is terug, met een nieuw nummer geïnspireerd op de Teenage Mutant Ninja Turtles villain genaamd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.