AlbumsRecensies

Groove Armada – Edge of the Horizon (★★): Knipoog naar de gouden discojaren

Zeer groot nieuws vanuit de elektronische muziekhoek: het legendarische duo Groove Armada lost eindelijk nog eens een nieuwe langspeler. Edge Of The Horizon heet hun nieuwste lp, tien jaar na de release van Black Light en White Light. De tracklist telt elf nummers, waarop ook een aantal gastartiesten als Nick Littlemore en Todd Edwards te horen zijn.

Opener “Get Out On The Dancefloor”, dat dweept met italo- en disco- invloeden, geeft meteen een indicatie van welke richting dit album uitgaat. De intense, dramatische zang van Nick Littlemore, ons ook bekend van Empire Of The Sun, geeft het eighties-gevoel een flinke boost. Wij missen in deze bijna vijf minuten durende track echter wel wat dynamiek en het blijkt vooral wachten op een climax die er niet komt. Voor een interessantere versie van deze track verwijzen wij je graag door naar de remix die Joe Goddard maakte.

Al snel wordt duidelijk dat dit hele album een vette knipoog is naar de gouden jaren van de discomuziek. “Holding Strong” zou niet misstaan op de soundtrack van Stranger Things en “Don’t Give Up”, dat met een funky percussie zeer aardig begint, maar langzaam afglijdt naar een eerder eentonig nummer, is perfect voor eenzame autoritten bij zonsondergang. Zoals dat hoort op een modern popalbum wordt de ene na de andere gastartiest opgevoerd, een keuze die zeker niet altijd tot interessantere tracks leidt, denk maar aan de bijdrage van Nick Littlemore op “Tripwire”.

Het is pas vanaf de helft van het album dat de heren onze aandacht écht weten te trekken. “Lover 4 Now”, een track in samenwerking met UK-garage legende Todd Edwards, is Groove Armada hoe wij het graag hebben. Een sampletje van Clio’s “Faces” wordt geloopt over een simpel, maar catchy drumpatroon. Poppy maar lang niet slecht. Met dit nummer maken de Britten duidelijk dat ze het best tot hun recht komen wanneer ze met samples aan de slag gaan.

“What Cha Gonna Do With Your Love” kunnen wij  dan weer smaken omwille van de lekkere drums, zwoele synths en warme bassen en ook “Talk Talk”, een samenwerking met James Alexander Bright, is een uitstekend, luchtig nummer. Wij moesten bij deze track onwillekeurig aan de muziek van Todd Terje denken, en dat is nooit negatief. Bovendien voelt deze track minder geforceerd aan dan enkele van de eerdere nummers op het album.

Voor “Dance Our Hurt Away”, de laatste track van het album, wordt het tempo opgevoerd en wordt de housekaart getrokken. Op zich is dit lang geen slecht nummer, maar in de stortvloed aan poppy housemuziek die er de afgelopen jaren al uitkwam, kan dit moeilijk een uitschieter genoemd worden.

Conclusie: productiegewijs is Edge Of The Horizon een zeer puik album, en disco is  natuurlijk nooit een slechte keuze. Voor dit soort artiesten is de lijn tussen goede commerciële muziek en makkelijke pop echter vaak dun. Voor ons belandt Groove Armada met dit album aan de foute kant van die lijn, niet in het minst dankzij de talloze cheesy gastartiesten. Geniale tracks zoals de heren die in het verleden met “Superstylin’“ of “At The River” maakten, zijn er niet te vinden op dit album.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramInterviewsUitgelicht

Interview Groove Armada: 'Geen tributeband die hits komt aframmelen'

Begin oktober presenteerden de heren van Groove Armada hun nieuwe langspeler: Edge Of The Horizon. Het was ondertussen al tien jaar geleden…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Billie Eilish naar Werchter Boutique Pop-up!

Billie Eilish groeide in amper een klein jaar tijd tot een wereldster en tieneridool van jewelste. Haar nummers worden miljarden keer gestreamd…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Powers

Powers is een duo afkomstig uit New York. De man en de vrouw in dit gezelschap slagen er telkens in om een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.