Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lunatic Soul – “The Passage”

Lunatic Soul ontstond in 2008 als een vehikel voor Mariusz Duda om zijn buiten de grenzen van de progressieve rock en metal gelegen muzikale dromen na te jagen. Met Riverside had de Pool toen al drie succesvolle albums opgenomen, maar het werd al snel duidelijk dat hij nog grootsere plannen had. Walking on a Flashlight Beam (2014), een enorm geslaagd mengsel van akoestische ballades en sinistere elektronica met progressieve structuren, was voor ons het bewijs daarvan. Nieuwkomers verwijzen we graag naar het hypnotiserende basspel van “Gutter” en de koortsdroom van “Pygmalion’s Ladder”.

Twee jaar na Under the Fragmented Sky en album nummer zeven van Riverside heeft Duda, productief als hij is, alweer een langspeler klaar. Through Shaded Woods verschijnt in november en belooft wederom te boeien. Het is een exploratie van het onder ogen zien en overwinnen van je trauma’s, geïnspireerd door de klanken van traditionele Scandinavische en Slavische muziek. Eerste single “The Passage” maakt meteen een verschil duidelijk: op eerdere platen werd ruimschoots gebruik gemaakt van synths en elektronische texturen, maar die zijn hier de grote afwezige. Lunatic Soul liet zich altijd al definiëren door subtielere geluiden die soms ver buiten het traditionele progspectrum gelegen waren, maar met dit nieuw materiaal wordt hier harder op ingezet dan ooit.

Lang wennen hoefden we evenwel niet te doen, want heel eerlijk: “The Passage” is een fantastisch nummer, en volgens ons zal het met gemak elke twijfel kunnen overstijgen. Er is dan ook wat te vinden voor zowat elke liefhebber van de betere experimentele rock. De folky harmonieën en akkoordwissels in de eerste helft zijn om van te smullen, maar wie het meer heeft voor het zwaarde werk, raden we aan om te blijven zitten tot een kleine vijf minuten later. Duda, die voor het eerst alle instrumenten op de plaat zelf inspeelde, sluit zijn distorsiepedaal aan—waarmee hij zijn bas wel erg als een gitaar doet klinken—en transformeert het nummer in een galopperend rifffestijn. Er volgt nog een aanstekelijke outro waarin hij zijn virtuositeit op het instrument in de kijker zet.

We zijn razend benieuwd naar de nieuwe van Lunatic Soul, want “The Passage” is een verslavende genrecocktail die ons moeiteloos nog langer dan negen minuten had kunnen boeien. Op 13 november kunnen we de rest van Through Shaded Woods ontdekken.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

177 posts

About author
hier schrijf ik opstellen over progressieve rock en liefdesbrieven aan marika hackman, helaas wél met hoofdletters. het is trouwens laira en niet liera • luisterlog: last.fm/user/lyramsr
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

35 albums die je misschien over het hoofd zag in 2020

Ondanks alle uitgestelde albums was ook het vreemde 2020 een releasemachine. De opgave om het bos door de bomen te blijven zien…
AlbumsRecensies

Lunatic Soul – Through Shaded Woods (★★★★½): Overdonderend vereringsritueel

Een van de huidige voortrekkers van de progressieve rock luistert naar de geregeld verkeerd uitgesproken naam Mariusz Duda. De Pool is al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.