Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Palace Winter – “The Deeper End” (feat. Jason Lytle)

Carl Coleman en Caspar Hesselager vormen sinds 2014 het eclectische doch charmante duo Palace Winter, dat we kennen van de steengoede, zij het niet bij het grote publiek bekende indiehit “Soft Machine”. De relatief productieve groep kwam tot nu toe om de twee jaar met nieuw werk en hun twee eerste platen (Waiting for the World to Turn en Nowadays) werden kritisch erg goed onthaald. Nu zijn ze in blijde verwachting van hun derde lp …Keep Dreaming, Buddy, waarvan “The Deeper End” de derde single is.

Het nakende album werd onder speciale omstandigheden verwekt, met een songschrijver die in Tenerife resideerde en een producer die het boeltje overzag vanuit Kopenhagen. Ze werkten verder aan elkaars demo’s en zonden deze over en weer, tot het goed was. Dat deze afstand in het eindresultaat niet te horen is, bewezen alvast “Top of the Hill” en “Won’t Be Long”, singles die respectievelijk reeds in juni en augustus verwelkomd werden.

“The Deeper End” schreeuwt toegankelijkheid en zelfs schamele dansbaarheid uit, en lijkt zo op een breder publiek te mikken dan eerdere muziek van de groep. Elektronische elementen waren ooit misschien tangen op varkens wanneer gecombineerd met een ruwere garagesound, het geheel werkt ondertussen wonderwel – zo ook bij Palace Winter. Dit is mogelijks mede te wijten aan het ingrijpen van Jason Lytle, officieuze frontman van de in 2005 gesneuvelde cultklassieker Grandaddy, die sinds dan zijn plaats in de muziekwereld opeist met het uitbrengen van zowel soloplaten als samenwerkingen her en der – zo tokkelde hij op zijn keyboard voor een song met M. Ward in 2009 en producete de man in 2016 de laatste plaat van Band of Horses. Coleman noemde Grandaddy en Lytle eerder al als belangrijke invloeden op zijn muziek, met “The Deeper End” is de cirkel rond.

In de licht psychedelische song die dromerige elementen en analoge synthesizer leent van Grandaddy, zijn tekst en muziek mooi vervlochten. We kijken vanop een afstand binnen in een huis als naar een lichtbak – men waant zich in een schilderij van Hopper. Coleman zingt ‘we were smoking on the porch and watched them all inside / the gentle glowing of the house, it made us feel alive’. De dialoog met Lytle maakt de song tot een quasi schizofrene situatie: ‘another you is waiting at the deeper end’, bevestigt die laatste.

Behalve “The Deeper End” was ook “Top of the Hill” een samenwerking, met de Deense Lowly. De exotische mix van gastartiesten doet ons alvast benieuwd uitkijken naar de rest van het album. …Keep Dreaming, Buddy verschijnt op 23 oktober. Palace Winter passeert op 26 maart bij onze Noorderburen in Paradiso om die derde plaat live te presenteren. Voor ons land werden er echter nog geen tourdata bekend gemaakt.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

 

 

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Grandaddy - Blu Wav (★★★): Jason Lytle komt tot rust

Met Blu Wav laat Grandaddy na een stilte van zo’n zeven jaar opnieuw van zich horen. Het is de zesde studioplaat van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Grandaddy - "Cabin In My Mind"

In de rijke muzikale constellatie waarin genres als psychedelische pop en tijdloze klanken samensmelten, neemt Grandaddy een prominente positie in. Als het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Grandaddy - "Watercooler"

Het nieuwste wapenfeit van de indierock-grootheden Grandaddy werpt een veelbelovende schaduw vooruit op het aanstaande album Blu Wav. Dit langverwachte werk markeert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.