Nieuwe singles, Ontdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Gidge – “New Light”

Diep verborgen in de Zweede bossen vinden we Gidge terug. Het duo werd gevormd in Umeå door Jonathan Nilsson en Ludvig Stolterman, toen twee schoolknapen met een interesse in elektronische muziek. Hun symbiose resulteerde in 2014 in een betoverende debuutplaat, die we onthouden als een van de hoogtepunten van het vorige decennium. Zijn genialiteit had Autumn Bells echter niet alleen te denken aan de ijzersterke melodieën en ritmes waar het tweetal mee voor de dag kwam, maar ook aan de unieke, organische klank van de composities. Verweven doorheen de traditionele technoinstrumentatie waren geluiden van de ongerepte natuur; deze werden ingezet om de atmosfeer mee te vullen, maar ook als slagwerk. Zo akoestisch klonk elektronische muziek nooit.

In de zes jaar na dat debuut volgden nog twee releases: Lulin, een ambientsuite, en LNLLN, een meer beatgerichte herwerking van Lulin. Vooral die laatste plaat konden we waarderen als een iets ingetogenere voortzetting van het Autumn Bells-geluid, maar we keken toch vooral uit naar de volwaardige opvolger. Deze week bereikte ons het blijde nieuws dat die er eindelijk komt! Het kind heeft de naam New Light gekregen en verschijnt in november. We kunnen ons geen perfectere tijd voorstellen om de muziek van Gidge te beluisteren dan de overgangsperiode tussen herfst en winter, en kijken er bijgevolg naar uit om met deze langspeler in onze oren tussen de bomen te kuieren.

Ook de eerste single heet “New Light”, en het is meteen een blijvertje. De langzaam opbouwende drums in de intro klinken een stuk furieuzer dan het eerdere werk van het tweetal. Het nummer heeft even tijd nodig om op gang te komen, maar na een kleine twee minuten luiden de inmiddels vertrouwd klinkende stem- en blazerfragmenten de doorwerking in. Fans van de betere intelligente techno à la Jon Hopkins en Nicolas Jaar zullen hier ongetwijfeld aan hun trekken komen; de beats zijn uiterst dansbaar, maar tegelijk diepgaand en gelaagd. We zien het resultaat evenzeer werken in een alternatieve dj-set als op onze slaapkamer met gesloten gordijnen.

Het doet ons plezier om Gidge terug actief te zien, en we kunnen nu al niet wachten op de rest van New Light. De plaat verschijnt op 6 november via Atomnation.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

19 september 2020

About Author

Lyra muziek is cool. • luisterlog: last.fm/user/lyramsr


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief