Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single A Certain Ratio – “Berlin”

A Certain Ratio is een vroege postpunk band uit Manchester die indertijd het griezelige combineerde met het dansbare. Al snel ontpopten ze zich tot schoolvoorbeeld van de DIY-mentaliteit en het je-m’en-foutisme dat die vroege new wave bands typeerden (zoals trouwens ook talloze Belgische bands, die daarmee de belpop als genre uitvonden). Onze Britten werden evenmin wereldsterren, maar ontpopten zich tot een culthit vanwege de combinatie van postpunk en bas georiënteerde funk. Hun unieke sound is soms bizar en noisy, groovy en glad tegelijk. Een overkoepelend verhaal ontbreekt en in de chaos moet je vooral hun vrijlopende energie appreciëren.

In de voorbije 25 jaar verschenen twee albums, waarbij slechts de helft van de nummers echt het luisteren waard waren. Stilistisch kan je ze beginnen vergelijken met de dance rock van Primal scream, maar lang niet zo geniaal. Vorig jaar kregen we echter nog een heldere cover van “Houses in Motion” van Talking Heads, ter promotie van de compilatieset ACR:BOX. De waarderingen zijn dus even inconsistent als de muziek zelf, en dat is bij de singles voor het album ACR Loco niet anders. “Berlin” is al het vierde plaatje dat we te horen krijgen van de langspeler die op 25 september uitkomt. Sommige van deze nummers hebben elementen van de vitaliteit die de band tot één van de meest progressieve van hun tijd maakte, maar even vaak lijkt het gewoon flauwe disco. Eerlijk gezegd is de eerste helft van “Berlin” gewoon saai. Na twee minuten komt wat leven in de brouwerij, maar verder dan met textuur overgoten refreinen durft de dynamiek zich niet wagen. Het album zal wellicht leuk zijn voor de fansn maar geen hoogschieter, tenzij de rauwe gitaren en sax wat meer vrijheid krijgen ten koste van de zang. Dat is namelijk wanneer het interessant wordt.

Facebook / Website / Instagram / Twitter

Tracklist van ACR Loco:

01 Friends Around Us
02 Bouncy Bouncy
03 Yo Yo Gi
04 Supafreak
05 Always in Love
06 Family
07 Get A Grip
08 Berlin
09 What’s Wrong
10 Taxi Guy

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

168 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Iskander Moon - "Berlin"

Voormalig HYPER-frontman en Cesar Quinn-bandlid Iskander Moens bracht enkele maanden zijn eerste solonummer uit als Iskander Moon. De naam klinkt wat internationaler…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gilla Band – "Sports Day"

Dat Gilla Band (voorheen Girl Band) zich lastig laat vangen in genres, bewezen ze recentelijk nog op het in oktober uitgebrachte Most Normal….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Full Of Hell & Primitive Man – “Rubble Home”

Full Of Hell brengt al meer dan een decennium lang harde grindcore en sludgemetal van een hoog niveau uit. Door meerdere samenwerkingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.