AlbumsRecensies

Rosa Butsi – Circle One (★★★★): Schitteren in eenvoud

Rosa Butsi, het nieuwe muzikale alter ego van jazzsinger-songwriter Roos Denayer, brengt haar debuut-ep uit. Roos heeft ervoor gekozen om voortaan de naam van haar Hongaarse oma, wiens muzikale genen ze erfde, te gebruiken als artiestennaam. Circle One wordt om de twee maanden vervoegd door een bijhorende livevideo van een van de nummers. Zo was er bijvoorbeeld single “Kapé”, die op 21 juli werd uitgebracht. Rosa Butsi schitterde reeds in de wedstrijd Sound Track (2020) en is momenteel artist in residence in Het Depot.

Opener “Avia” komt zachtjes binnen en meteen is daar de stem van Denayer, die het geheel wondermooi draagt. Samen met de bas en tweede gitaar (bespeeld door Trui Amerlynck en Artan Buleshkaj) staat het nummer als een huis, schitterend in zijn eenvoud. Sommige mensen hebben niet veel tierlantijntjes nodig om een punt te maken; Rosa Butsi is zo iemand. In “The Style of Evermore” blijft dat niveau behouden. Hier wordt Denayer aangevuld door Nina Kortekaas (Noa Lee), die Rhodes en achtergrondzang voor haar rekening neemt, en hoe. Wanneer het nummer openbarst vult het tweetal elkaar harmonisch perfect aan.

Vervolgens komen de warme tonen van “April” ons tegemoet. Ook hier blijft de eenvoud behouden, maar er komen wel drums aan te pas. Het nummer lijkt een mix van invloeden als Trixie Whitley, Daniel Lanois en Lianne La Havas, maar een vleugje Tristan lijkt ook niet ver weg. Wij kunnen het alvast smaken. “Kapé” en “Tea Sugar a Dream” zijn dan weer songs om tot rust te komen, om even je ogen te sluiten en je elders te wanen. De ep wordt in stijl afgesloten met “The Pants”, een samenwerking met beduidend meer gastmuzikanten die stuk voor stuk een perfect uitgekiende meerwaarde blijken. Hoe je het ook draait of keert, over deze nummers is keihard nagedacht, en dat hoor je.

Met Circle One laat Rosa Butsi een ep op ons los van hoog niveau, met interessante dynamiek, melodieën en composities. Zowel met een volledige band als enkel met gitaar en bas zijn de nummers als een puzzel waarvan alle stukjes perfect op hun plaats vallen. Het resultaat overtuigt meteen en neemt je vijfentwintig minuten lang mee door de wondere wereld van Rosa Butsi en haar vrienden, haar Circle One. Ons advies? Luisteren!

Facebook / Instagram

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Wanthanee - Wanthanee (★★★½): Zoete melodieën om bij weg te dromen

In 2016 lanceerde De Nieuwe Lichting van Studio Brussel de succescarrière van het reeds gekende Equal Idiots, maar ook Wanthanee Wadngam behoorde…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Joy Crookes - Skin (★★★★½): Heerlijk tijdloos

In een mum van tijd verkocht het concert van Joy Crookes in de Ancienne Belgique uit, en dat terwijl het Londense zangtalent…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Marissa Paternoster - "White Dove"

Marissa Paternoster is de frontvrouw van de rockband Screaming Females, heeft een soloproject onder de naam Noun en is daarnaast nog kunstenares….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.