Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Van Pletzen & Francois van Coke – “Kakmal”

Van Pletzen is duidelijk niet van plan om de rest van het jaar rustig uit te zitten. In maart verscheen hun tweede plaat, Love & Legehness, waarop Peach en Nax hun beproefde soundtracks voor het goede leven afwisselden met geslaagde ballades. Daarna volgde nog een reggaenummer in de vorm van “Swaai ‘n Zaab”, en twee weken geleden konden we nog schrijven over “Decent Ou”. Het was inmiddels al glashelder dat we helemaal niet te maken hadden met een eendimensionale amusementsband, want steeds meer invloeden vonden hun weg naar de toegankelijke muziek van het duo.

Om daar nog een schepje bovenop te doen werd de hulp ingeroepen van landgenoot Francois van Coke, die in Zuid-Afrika bekendstaat als de frontman van de rockgroepen Fokofpolisiekar (een prachtige bandnaam, wat ons betreft) en Van Coke Kartel. Intussen heeft hij ook al een solocarrière opgebouwd. Hij en Peach maakten in 2009 nog een experimentele ep onder de naam Oorlog Frankenstein, maar werkten sindsdien niet meer samen. Een hereniging als deze kon dan ook interessant worden, nu beide artiesten een stuk verder in hun carrière staan. We hadden echter geen nummer verwacht van het kaliber van “Kakmal”, een ruim vijf minuten durende duizelingwekkende fusie van kitscherige disco en hardrock met een scheutje onverdunde euforie.

Al vanaf de eerste slag op de basdrum wordt duidelijk dat hier een totaal andere weg wordt ingeslagen. De diepe bassen in de strofes hebben iets van de achtergrondmuziek van de gemiddelde achtervolgingsscène, waarna Van Coke de refreinen met zijn krachtige stem tot een hoger niveau weet te tillen. Het beste stuk moet dan echter nog komen. Na een kleine drie minuten maakt het nummer plaats voor een soort synthetische variant van een metalbreakdown, en er wordt vervolgens afgesloten met een gitaarsolo die ons het gevoel geeft dat we aan lichtsnelheid door het universum aan het cruisen zijn. De tekst is duidelijk het minst van belang—Peach en Francois behandelen inmiddels bekende onderwerpen als ‘groot gaan’, de carrières van de betrokken artiesten, en natuurlijk ook gewoon het nummer zelf—maar hield ons geenszins tegen om verbluft achter te blijven.

Love & Legehness was leuk, dat zeker, maar we hadden niet verwacht dat Van Pletzen een van onze favoriete singles van het jaar uit hun mouw zou schudden. Met “Kakmal” rukt het duo hun luchtige etiket volledig van zich af. Hopelijk is er meer materiaal in de maak waar dit vandaan kwam, want we staan alvast klaar om met geldbriefjes te gaan gooien.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

193 posts

About author
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Van Pletzen – “Decent Ou”

Het Zuid-Afrikaanse duo Van Pletzen, bestaande uit Peach van Pletzen en Matthieu ‘Nax’ Auriacombe, wist in 2018 faam te vergaren in hun…
Interviews

Interview Van Pletzen: ‘De legehness is een positieve drijfkracht’

Op 3 april kwam het sympathieke Zuid-Afrikaanse duo Van Pletzen naar buiten met hun nieuw album Love & Legehness. Van Pletzen, bestaande…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.