FeaturesInterviews

Interview Van Pletzen: ‘De legehness is een positieve drijfkracht’

© Lily_Girl

Op 3 april kwam het sympathieke Zuid-Afrikaanse duo Van Pletzen naar buiten met hun nieuw album Love & Legehness. Van Pletzen, bestaande uit frontzanger Peach en producer Nax, willen met dit album de ‘legehness’ verspreiden. De plaat telt vijftien nummers en is een mooie mix van dansnummers en chill-out lovesongs. De boodschap die het duo wil brengen met het album is dus een positieve vibe, anders gezegd de ‘legehness’.

Jullie brachten op 3 april Love & Legehness uit. Wat opvalt, is dat het album een totaal andere sound heeft dan voorganger Kak Lekke Vibe. Was dit de bedoeling?

Peach: We hebben een klein risico genomen door wat serieuzere en emotionelere nummers op het album te zetten. Het was dus wel opzettelijk zeg maar. We willen onszelf eens pushen op muzikaal vlak en zijn alle vlakken van de legehness gaan verkennen. Daarom dat het een totaal ander resultaat is dan Kak Lekke Vibe.

Nax: Voor mij is het heel duidelijk dat je kan horen waar de muziek op dit album vandaan komt: recht uit onze harten.

Jullie spreken over de ‘legehness’. Wat betekent dat?

Peach: Haha, de legehness is een bepaalde levensfilosofie. Volgens ons zit dat in alles en iedereen. Noem het maar een permanente positieve drijfkracht en vibe in het leven. In de videoclip van “Awaken the Legehness” proberen we dit zo goed mogelijk te laten zien. Als je de ‘legehness’ kwijt bent dan moet jy dit vind en maak et wakker.

Zoals Kak Lekke Vibe zijn er ook op Love & Legehness veel collabs met andere Zuid-Afrikaanse artiesten zoals Early-B. Jullie hebben ook voor de eerste keer met Jack Parow samengewerkt, toch? 

Peach: Dat klopt. Ik ken Parow al erg lang en heb tien jaar geleden nog met hem aan het nummer “Dans Dans Dans” gewerkt. Dat was samen met François Van Coke, de voormalige frontzanger van Van Coke Cartel. “Dans Dans Dans” was trouwens, zoals “Cooler As Ekke”, een van de nummers waar Parow mee is doorgebroken. Toen Naxy en ik aan het nummer “Jy Bly Stil” werkten, beseften we dat dit nummer, hoewel we er eerst geen samenwerking van wilden maken, geknipt was voor Jack. En nu we toch over François spreken kan ik je leuk nieuws vertellen: we zijn momenteel bezig aan een single met hem, van thuis uit natuurlijk.

Dat wisten we niet; hebben jullie enig idee wanneer die plaat zou uitkomen?

Nax: De single is zo goed als klaar. We hebben echter net Love & Legehness uitgebracht en willen liever wachten tot we terug mogen optreden. Tegen dan zullen fans al genoeg naar ons album hebben geluisterd. Dan pas kunnen we ze verrassen met het nieuwe werk, dus 2021, here we come!

Op 20 april, we vermoeden ter ere van 4/20, kwamen jullie naar buiten met nieuwe single “Swaai ’n Zaab”. Vanwaar kwam dat?

Peach: Eigenlijk zeg je het zelf al. Dit was dus inderdaad ter ere van 4/20. Iedereen zit toch binnen en kan dit jammer genoeg niet vieren met vrienden. Daarom zijn Nax en ik op het idee gekomen om een reggaenummer te maken. Zo kon iedereen dit van op een afstandje vieren. Wat ook leuk is aan het nummer is dat we de muziekvideo vanuit onze huizen hebben gemaakt met onze smartphones. Wij zitten ook vast zoals iedereen, dus maken wij er het beste maar van door nummers zoals “Swaai ’n Zaab” te maken.

Je zegt dat het een reggaenummer is. Wil dit zeggen dat er in de toekomst plaats is om nog meer genres te ontdekken?

Nax: Natuurlijk is die ruimte er altijd. “Swaai ’n Zaab” werd door fans heel goed ontvangen, dus er is in de toekomst zeker meer plaats voor reggae. Ik zou graag wel eens een ravenummer willen maken, klassieke hardstyle eigenlijk ook.

Er zijn enkele shows afgelast; is er nog kans en ruimte dat jullie in België zouden passeren?

Peach: Het is onze droom om meer op te treden in België en Nederland. Ik ben zelf al enkele keren in België geweest als drummer voor de band Bittereinder en ik vond het keer op keer een geweldige avond. De reden dat we graag in België en Nederland zouden willen optreden, is omdat het Afrikaans zo hard op het Nederlands lijkt. Daarom vinden we dat België en Nederland perfecte markten zijn voor onze muziek.

Nax: Ik ga akkoord met wat Peach zegt. Het probleem is dat we een heel jonge band zijn en nog geen degelijk netwerk hebben kunnen uitbouwen in Europa. We zijn zelf allebei ervaren in de muziekwereld, maar niet als Van Pletzen. Ik sluit niet uit dat we misschien eens als voorprogramma van een lokale band komen optreden. Zo kunnen we mensen leren kennen en zelf beslissen wanneer we een Europese tour willen doen.

Als laatste vraag: hoe zien jullie Van Pletzen evolueren in de toekomst? 

Peach: We zijn net begonnen met het verspreiden van de legehness. Die gaan we dus z’n gangetje laten gaan en we zien waar we uitkomen. Ik hoop op meer Europese shows als ik eerlijk mag zijn. Een show in het buitenland is voor Nax en mij een gekke en culturele uitwisseling. Onze talen lijken hard op elkaar maar dan weer niet. And if there is no taal, there’s only mengels.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Van Pletzen & Francois van Coke – “Kakmal”

Van Pletzen is duidelijk niet van plan om de rest van het jaar rustig uit te zitten. In maart verscheen hun tweede…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Van Pletzen – “Decent Ou”

Het Zuid-Afrikaanse duo Van Pletzen, bestaande uit Peach van Pletzen en Matthieu ‘Nax’ Auriacombe, wist in 2018 faam te vergaren in hun…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.