AlbumsRecensies

May Erlewine & The Woody Goss Band – Anyway (★★★½): Levendige retrogloed

Wij zijn alvast aan het nadenken over de beste shipnaam voor May Erlewine en Woody Goss, want deze twee zijn echt voor elkaar gemaakt – op z’n minst muzikaal dan toch. Samen brachten ze hun charmerende album Anyway uit en we zijn volledig verknocht. Hun hartelijke warmte is een verademing in een tijd waarin schijnbaar dezelfde beats en structuren de radiostations dag in dag uit beheersen. De albumcover deed het al hopen, en inderdaad: ook de muziek van deze bende straalt bakken soul uit. Elke seconde van dit album klinkt bijna niet te evenaren smooth, wat volledig te danken is aan het talent en de passie van deze muzikanten en de producer die van wanten weet. Want ook al komen hun nummers heerlijk vlotjes en natuurlijk over, soul is nu eenmaal geen eitje.

Het voelt bijna zinloos aan om te beschrijven hoe deze plaat in elkaar steekt. Aangezien het een groot deel van zijn kracht haalt uit die nauwkeurig gecreëerde neiging om de ogen te sluiten en je haast willoos mee te laten voeren op hun gezellige stroompje, is simpelweg luisteren de beste tactiek om Anyway te kunnen vatten. Bovendien blijft hun betoverende factor immer aanwezig, of je deze langspeler nu naar de voor- of achtergrond duwt. De muziek werd duidelijk met hart en ziel opgebouwd, waardoor er voor de luisteraar niets anders op zit dan het eveneens met hart en ziel te beleven. Best grootse woorden, maar May Erlewine & the Woody Goss Band hebben hier dan ook het beste van zichzelf gegeven.

Openen doen we met “Anyway”, waarmee Erlewine & the Goss Band ons meteen onderdompelen in hun bad vol bloemblaadjes. Ze presenteren ons levendigheid in een retrogloed. Die lacht ons eveneens toe op “Nowhere Tonight” en “Palm of My Hand”, waarin de pianoloopjes gaan lopen met de spotlight terwijl May haar zachtste zangtactieken bovenhaalt. Ook al staat “Nowhere Tonight” op zichzelf niet opvallend sterk in zijn schoenen, toch blendt het fijn in het geheel van dit dromerige plaatje.

Meermaals merken we hoe Anyway zou kunnen fungeren als soundtrack van een innemende film waarin sfeerschepping centraal staat en waardoor je meteen je gsm in aanslag houdt om elk lied vliegensvlug te Shazammen. Alle zorgen verdampen meteen om plaats te maken voor een romantisch tafereel wanneer een “My Way Home” of een “Days Go By” je op ingetogen, maar toch aanstekelijke wijze heen en weer hoppend laat smelten. Deze combinatie van hups- en gladheid werkt instant in als vitamine D op de eerste stralende lentedagen van het jaar.

De voorliefde van May Erlewine & the Woody Goss Band voor gouwe ouwe soul weerhield hen er niet van om ook een meer jazzgekleurd nummer te serveren (“Because of You”) en eenmalig zelfs elektrische gitaarriffs boven te halen om beheerste rock and roll in de mix te gooien. Zo wordt “Back Soon” de meest groovende song van het album, waar Vulfpeck-collega Theo Katzman evengoed voor iets tussen had kunnen zitten. Extra zacht wordt het ten slotte op “Louise” en afsluiter “I Never Knew”. Een laatste keer wordt Mays stem in de kijker gezet, om ons al mijmerend achter te laten.

Anyway is een heel mooie plaat geworden. Geen wilde vernieuwing, geen ongezien gevarieerd palet, maar wel een album dat uitzonderlijk aangenaam binnenkomt. May Erlewine in interactie met the Woody Goss Band levert een gouden formule op, die duidelijk tot stand gekomen is uit passie voor soul en een verlangen om iets authentieks af te leveren. We kunnen enkel maar hopen dat deze muzikanten elkaar nog vaker zullen opzoeken, want het resultaat is zo zoet als honing.

May Erlewine: Instagram / Facebook / Twitter

Woody Goss: Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single May Erlewine & The Woody Goss Band - "Anyway"

In een tijd waar muziek al eens durft vervallen in voorspelbare en afgelikte gewoontes, doet een samenwerking als deze van May Erlewine…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Vulfpeck - "Radio Shack"

Vulfpeck kan nog het beste omschreven worden als een bende joligaards die strakke, funky muziek maakt en waarvan niemand nog weet wie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.