AlbumsRecensies

Jacob Collier – Djesse Vol. 3 (★★★½): Oeverloos vrolijk

De albumcover illustreert het accuraat: Jacob Collier neemt geen genoegen met met zijn hoofd in de wolken lopen en breidt uit tot diep onder de zeespiegel en tot ver in de Melkweg, letterlijk en figuurlijk tussen de sterren. Figuurlijk aangezien zijn vermogen om hele nieuwe, muzikale werelden te creëren ons al meermaals heeft kunnen bekoren en letterlijk omwille van het brede arsenaal aan features dat op Djesse Vol. 3 te vinden valt. De verwachtingen voor dit nieuwe album lagen hoog. Hoe kon het ook anders met al die Grammy’s die de jongeman al in de wacht sleepte? Ook wij waren benieuwd naar wat de Brit uit zijn immer kleur- en patroonrijke mouw zou schudden.

Na om en bij de twee jaar is Colliers vierluik voor driekwart afgewerkt met de release van Djesse Vol. 3. Elke Djesse heeft zo zijn eigen bestaansgrond; telkens een andere muzikale aanpak en bijhorende luisterbeleving. De balans op album drie helt duidelijk over naar het oeverloos vrolijke, een benadering die in 2020 meer dan welkom is. Het album luistert dan ook als een lawine aan catchy zanglijnen, muzikale snufjes en uitbarstingen van enthousiasme. Dat maakt het dan ook een serieuze boterham om in één trek uit te luisteren. Djesse Vol. 3 heeft zich omgeven met drukte, wat resulteert in een uitgeput gevoel als na een lang en uitgebreid familiefeest in iemands eigenlijk net iets te kleine living.

Het pompend vrolijke begint al bij opener “CLARITY”. In sneltempo doorlopen we hier het album en het komt vooral binnen als een Disneyattractie die tilt slaat. Opvolger “Count the People” (feat. Jessie Reyes & T-Pain) gaat verder op die bombastische Nickelodeonrimram. Absoluut niet toegankelijk twee uur voor het slapengaan, want deze attractie doorheen Colliers droomwereld is hippie happy overkill. Straf geproducet zoals altijd, maar trop est trop.

In dat licht valt dan weer vooral de funky zijde van “In My Bones” met Kimbra & Tank and the Bangas op. Met talrijke wendingen en een bewonderenswaardig dynamische strakheid heeft Collier hier een serieuze klepper van kunnen maken, die alsnog uit zijn voegen barst qua opgewektheid. De evenwichtsoefening kán dus wel degelijk gemaakt worden. Ook “Sleeping on My Dreams” en “All I Need” met Ty Dolla $ign & Mahalia surfen voort op dat idee, en hier lijkt de blijheid eveneens iets meer gestructureerd binnen te komen. Zo breekt de strofe van die eerste het geheel telkens weer op een originele manier en is die tweede gewoon onmiskenbaar sterk in zijn wisselwerking tussen funkende beat enerzijds en glad gezang anderzijds.

Een tactiek die ook “Time Alone With You” met Daniel Caesar en “Butterflies” kennen. Het zijn songs die ‘werken in hun tegenwerking’. Het contrast wordt ingezet als troef en zo weet Collier de nummers een oprecht en organisch karakter te geven. Alles valt in z’n plooi, hoeveel muzikale zijwegen Jacob en al z’n features tussendoor ook willen bewandelen.

Zo nu en dan gunt de muzikale duizendpoot ons ook een verdiend rustpuntje. Zo telt “Time Alone With You” al als eerste realness­-ervaring van de plaat. Die wordt opgevolgd door de diepe r&b-golven om je op mee te laten drijven van “In Too Deep” featuring Kiana Ledé en “He Won’t Hold You” samen met Rapsody. Zijn meer ingetogen nummers vinden we al langer dan vandaag de moeite en ook op Djesse Vol. 3 blijken dat telkens voltreffers te zijn. Hier geen overdaad aan dit of dat, geen uitputtingsslag, maar gewoon gevoelvolle, rustig aangepakte en nog steeds eigenzinnige droomwolkjes van nummers.

Afsluiter “To Sleep” wiegt ons op harmonieuze wijze in slaap, terwijl Collier zijn arsenaal aan tactieken nog eens (naar zijn normen) kalmpjes aan laat passeren. Vervolgens is de rit voorbij, en wees maar zeker dat we verzadigd zijn. Collier heeft zijn produceerkunsten nog maar eens verder ontwikkeld op Djesse Vol. 3. Soms heeft dat enorm krachtige songs als resultaat, maar meer dan eens verkeerden we in ademnood. Vaak is er zodanig veel gaande dat we niet weten waar eerst geluisterd.

Gelukkig wordt dit ook voldoende gecounterd, waardoor Djesse Vol. 3 zeker succesvol genoemd kan worden. Nu eens een streling voor het oor, dan weer een serieuze mot in het gezicht voor wie van kalme of evidente structuren en lagen houdt. Het is zo klaar als een klontje: Jacob Collier zal altijd zijn eigen ding blijven doen en verspreidt er enkel maar positieve vibes mee. Meer kan je haast niet verlangen, toch?

FacebookInstagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Jacob Collier - Djesse Vol. 4 (★★★★): Muzikale tour de force

Na 5 jaar heeft Jacob Collier zijn Djesse-project voltooid met Djesse Vol. 4, een ambitieus muzikaal project dat in 2019 van start…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lizzy McAlpine - "Older"

De 24-jarige Lizzy McAlpine groeide op in de buitenwijken van Philadelphia en begon met het schrijven van liedjes op de middelbare school….
AlbumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #41

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos groot. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.