Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single John Petrucci – “Terminal Velocity”

Zelden werd er zo massaal van stoelen gevallen en vol ongeloof in ogen gewreven als op woensdag 8 september 2010: Mike Portnoy kondigde aan dat hij Dream Theater verliet. Na 25 jaar zo goed als onafgebroken platen maken en rondtouren, wat de groep tot de absolute top van het progressive metalgenre stuwde, wou hij een break, maar de anderen niet. Exit Portnoy. De beminnelijke en buitenaards getalenteerde Mike Mangini (hoor je hersenen kraken, gewoon door naar deze drumsolo te kijken) kwam in de plaats, maar heeft naar ons gevoel Portnoy nooit echt kunnen vervangen. Ja, we behoren tot dat kamp van de fans. Het ligt mogelijk ook aan het materiaal dat Dream Theater uitbracht sinds de breuk. Herinner je – of misschien beter: herinner je liever niet – het bespottelijke The Astonishing uit 2016. Het vorig jaar verschenen Distance Over Time ging eindelijk de goeie richting uit, maar toen moest iemand per se in een vleermuis bijten en leefden we plots in een andere wereld.

Gelukkig kan zelfs uit de grootste miserie iets moois openbloeien. Gitaaroppergod John Petrucci maakte van de lockdown gebruik om zijn tweede instrumentale soloplaat te maken. En – nu komt het – Mike Portnoy speelt drums op die plaat. Gelukkig hadden we toevallig een Tena-onderbroek aan toen we dat nieuws vernamen. We waren in die mate aangenaam verrast dat we nu moeite hebben om “Terminal Velocity”, de openingssingle en titeltrack, objectief te beoordelen. Is het allemaal wel zo fantastisch? Zijn dit nu de zes minuten gitaargeweld waar we op zaten te wachten? Tja, je kent ons, progressive metal boys: altijd teveel nadenken. Het enige wat we in alle eerlijkheid kunnen zeggen is dat “Terminal Velocity” een lekker nummer is. Een mooie, uitgebalanceerde mix van progressive en rock, melodieus, met inventieve riffs en, ja, die dekselse Portnoy die als vanouds speelse tikken uitdeelt aan zijn splashen en crashen. Het baswerk komt trouwens van Dave LaRue, vaste klant bij heel wat G3-tournees, dus dat zit ook wel snor.

Het album Terminal Velocity komt digitaal uit op 28 augustus, en op cd en vinyl op 30 oktober.

Facebook / Website

Ontdek nog meer fijne muziek op onze Spotify.

8 augustus 2020

About Author

Bart Van Goethem


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief