Instagram, Nieuwe singles, Ontdekkingen van "Den Beir"

Première: Nieuwe single Stoop Kid – “Free Zone”

Hoe vertaal je ‘janglepop’ op een vlotte manier naar het Nederlands? Rinkelpop? Misschien is een beter woord wel rammelrock, of toch voor het Diestse Stoop Kid. Achter de naam, die misschien nog niet meteen een belletje doet rinkelen, zit een man die een heleboel belletjes doet rinkelen: Jens Rubens. Ken je hem niet van het ninetiesgeïnspireerde Capibara, met Thijs Boyen (Bonzo) als metgezel, dan misschien wel van de verschroeiende garagerock die hij samen met Lee Swinnen al uitperste in de gedaante van Ero Guro. Naast zijn boekingswerk voor de Diestse jeugdtempel Tijl prikkelde het bij Jens duidelijk ook om eens zijn eigen boerengoesting te doen, en dat onder de naam Stoop Kid. Vorig jaar kwam zijn debuut-ep Uhm Yeah Sure uit, met Nothing at All als recente opvolger, die meteen een toon zetten van frisse, lo-fi badjasrock die niet bang is van een impulsief uitstapje naar goedgezinde postpunk.

COVID-19 spaart echter niemand, zeker niet in het muzieklandschap, en om de lokale scene een duwtje in de rug te geven besloot concertpromotor MCLX een compilatie op vinyl te persen waarvan de opbrengst integraal naar de betrokken artiesten gaat. Op die compilatie staat ook het geweldige “Free Zone” van Stoop Kid, hier in première te beluisteren. Het nummer start met een catchy, twangy en rammelende gitaarpartij die meteen in de rede gevallen wordt door een flirterige baslijn. Het zonovergoten tafereel dat daarop volgt klinkt als de goedgezinde, zorgeloze tweelingbroer van een “The Sticks” van The Cool Greenhouse, maar dan met veel meer explosieve power in de instrumentale passages en een lading charmante, warme vocals. Die doen het geheel wat aanvoelen als een heerlijk verfrissende duik in de Noordzee, terwijl Frank Deboosere op de achtergrond panikeert over ‘het kwik’. Niet dat je dat wat kan schelen. Jij doet vooral je ding, zorgeloos en vrij. Da’s het effect van Stoop Kid: de triestigste zomer in jaren nog eens écht doen aanvoelen als zomer. Gooi “Free Zone” in je barbecueplaylist en alles wordt relativeerbaar. Zelfs die aangebrande koteletjes.

Facebook / Bandcamp

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

5 augustus 2020

About Author

Jonas Rombout


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief