Albums, Recensies

jiafeng – Emotional Dance Music 幻愛銳舞會 (★★★★): Tranen van geluk in de online club

‘Nu kan je met al je vrienden emotioneel dansen in je huiskamer!’ Zo stelt jiafeng, een muzikale duizendpoot uit Shanghai, zijn album Emotional Dance Music voor. In tijden waarin we allen dagelijks een overdosis aan online content voorgeschoteld krijgen, verbaast het niemand meer dat artiesten naar steeds meer immersieve en speelse manieren zoeken om hun luisteraars te betrekken in hun creatieve wereld. Zo komt de Emotional Dance Music: DIY Dance Kit met een door de artiest ontwikkeld videospel gebaseerd op Stepmania, wat dan weer de ‘at-home’ versie is van Dance Dance Revolution: een arcade spel waarbij je een dans creeërt op opzwepende muziek door met je voeten pijltjes naar links, rechts, boven en onder te volgen. Geen grensverleggende technologie op het album dus, maar wel het beste van dansmuziek aan een hoog tempo en een kostbare boodschap.

Het is niet genoeg om te zeggen dat jiafeng’s geluid tot het gladste gepolijst is. Er is qua geluid niet enorm veel vernieuwing, dus doe je er beter aan Emotional Dance Music te interpreteren als een perfectie van wat elektronische muziek in de laatste jaren geworden is. De artiest zelf vertelde in een interview: ‘Alles wat ik doe is imitatie. Ik imiteer te veel dingen en zo worden ze van mij.’ Trouw aan het concept, past elk nummer in de soundtrack van een surreële videogame-versie van het leven. Doorheen het album bouwt langzaam het tempo en de euforie op.

Nummers als “Forbidden City Tech Support”, “World Class Humble” zijn thuis in de klassieke alt-pop en alt-rap die we van de PC Music-crew en artiesten als Bladee gewoon zijn. “Parinirvana Shoujo” gaat al een stapje verder en voelt als de zenuwslopende battle in een videospel dat je honderd keer opnieuw moet spelen voor je naar het eindgevecht kan gaan. “Everyday with U” lijkt dan weer recht uit een eurodance compilatie te komen. jiafeng is niet verlegen om genres met een lange dubieuze reputatie die langzaam weer opkomen in de marges te gebruiken en dat is zeker in zijn eigen voordeel, want het resultaat klinkt heerlijk. En vanwege de afzegging van het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam, roepen we “Useless Cuteness – Y4K Mix” dan maar uit als de winnaar.

Daarmee moet dan ook gezegd worden dat de twee remixes op het album eigenlijk de hoogstaanders van het album zijn. Wanneer dan uiteindelijk de laatste track “Emotional Dance” inzet, voel je je alsof je een transformatie bent doorgegaan. Eindelijk een artiest die een nostalgisch traantje voor het pre-corona nachtleven aanmoedigt, maar niet te lang, want dan is het weer tijd voor het volgende spelletje.

Bandcamp / Youtube / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

 

21 juli 2020

About Author

Camilla Peeters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief