AlbumsRecensies

Joey Bada$$ – The Light Pack (★★★★): Megakracht op mini-ep

‘This is mumble rap extermination. This is godly interpolation.’ Met deze post was Twitter helemaal klaargestoomd voor de beloofde wedergeboorte van Joey Bada$$. Verleden jaar voegde Joey zijn badass nog toe aan Beast Coasts debuutalbum, dat ook bij ons met lovende woorden en open armen ontvangen werd. Solomateriaal was echter al geleden van 2017 met zijn ALL-AMERIKKKAN BADA$$, en voor elk jaar wachten op nieuwigheden kregen we vandaag een nieuwe single te verorberen. Bada$$ is gul en doopte 17 juli zodoende om tot redelijk onverwachtse hoogdag.

Zijn drie nieuwe voltreffers “The Light”, “No Explanation” en “Shine” werden gebundeld tot mini-ep The Light Pack. Met deze korte krachttoer slaat dat licht zeker niet op hij die het zonnetje in ons leven poogt te zijn. Wel laat hij gehoorkanaal en ziel evenwaardig stralen, want zowel muzikaal als tekstueel kunnen we weer niet anders dan als een blok voor hem vallen. Joey beloofde ons een wedergeboorte en dat bleken geen loze woorden. Hij klinkt alsof hij niets meer te bewijzen heeft op vlak van faam of likes of eender welke oppervlakkigheden, maar dieper wil gaan door een oprechte, duidelijke (doch uiteraard meermaals gemompelde) boodschap over te brengen.

The Light Pack opent met “The Light”. Een track die extra kracht bijgezet wordt door de muziekvideo waarin een voodooritueel wordt uitgevoerd, naar eigen zeggen in de zoektocht naar zijn wedergeboorte. Als je al dacht dat de anabaptisten speciale zaken uitstaken met hun wederdoop, ben je totaal niet klaar voor Joey Bada$$’ rituelen en verzen. Het zou zowaar een nieuw Black Lives Matter-anthem kunnen worden, waarin Joey benadrukt dat ‘matter’ echt wel het minimum is en waarmee hij ieders innerlijke licht weet aan te wakkeren. De aanmoedigende teksten zijn er los op. Telkens wanneer we hier een fragment willen neerschrijven ter illustratie, komt er weer een volgende lijn die even krachtig binnenkomt. Kiezen is verliezen, dus luister The Light Pack van begin tot eind, met open oren en open mind. 

Op “No Explanation” duwt Pusha T het niveau nog omhoog. De natuurlijke dynamiek tussen de twee rappers wordt hier in de verf gezet en ook de instrumentals weten te betoveren. Pas wanneer het nummer abrupt afbreekt, merk je hoe hypnotiserend het gevoel rond deze single eigenlijk is. Opnieuw heeft het een fameus hymnegehalte dat ons bij het nekvel grijpt, lang blijft nazinderen en om repeatknopneigingen vraagt.

Eindigen doen we met “Shine”, een nummer dat eindelijk geruststelt na twee hardere kloefers. Joey pakt het hier langs de melodische, r&b-aandoende kant aan. Vrij laidback kabbelt dit opnieuw sterk geproducete nummer voort, terwijl zijn boodschap zelfs tijdens het muzikale rustpunt duidelijk niet achterwege mag blijven. ‘Still sheddin’ light beneath the surface / Constant elevation, givin’ em revelations’. En wees maar zeker dat hij ons dat gegeven heeft, zoveel is wel duidelijk.

Joey hoeft niet te choqueren of met vulgariteiten aan te draven om indruk op ons te maken. Hij haalt kracht uit een oprecht gevoel en uit de ijzersterke producing. The Light Pack geeft blijk van een megakracht ondanks zijn korte karakter.

Facebook / Instagram

Related posts
InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2023 (Festivaldag 3): Warme energiestoten

Op de derde en laatste dag van Couleur Café was het dankzij de brandende zon bakken en braden. Op veel verkoeling van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joey Bada$$ - "Fallin'"

De New York born and raised rapper Joey Bada$$ brengt sinds 2010 een goed staaltje jazzy en East Coast-hiphop de wereld in…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ayra Starr, La Jungle, Joey Bada$$ en zes andere namen voor Couleur Café 2023!

Couleur Café is voor heel wat jonge en oudere festivalgangers een jaarlijkse afspraak en die ziet er met de toevoeging van negen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.