AlbumsRecensies

Soko – Feel Feelings (★★★): Nachtelijke gevoelenswandeling

Het kan je verbazen, maar één van de meest betoverende nummers ooit is nergens meer te verkrijgen of te streamen. We hebben het uiteraard over de wondermooie track “I’ll Kill Her”, waarmee de Franse zangeres Soko in 2008 de tijd liet stilstaan en roekeloos harten brak. Ondertussen zijn we tien jaar later en is Stéphanie Sokolinski toe aan haar derde album, dat ze na een vijf jaar durende pauze met de wereld deelt. Eigenlijk was het album al in 2018 klaar, maar de geboorte van haar kind zorgde uiteindelijk voor een kleine vertraging voor wellicht het laatste album dat ze ooit uitbrengt.

Feel Feelings is, zoals we het reeds van Soko gewend zijn, heerlijk tijdloos en sensueel. Met de openingstrack “Are You a Magician?” betovert ze meteen en brengt ze ons dankzij de psychedelische gitaarmelodieën in trance. De weemoedigheid blijft door het daaropvolgende “Being Sad Is Not a Crime” meteen behouden, al houdt Soko zich door de beperkte tekst redelijk bedekt en walst ze sereen tussen subtiele metaforen door.

Soko haalde voor Feel Feelings inspiratie uit een zeven dagen durende workshop, waarin ze elke vorm van afleiding uit de weg moest gaan. Seks, multimedia of drugs waren niet toegestaan en zorgden ervoor dat ze met een nieuwe creatieve lei kon beginnen. “Looking For Love” ontstond zo vanuit haar verlangen naar liefde en geborgenheid, wat zich in een iets meer dromerigere stemming weerspiegelt en voor meer licht in het donker zorgt.

Feel Feelings herbergt ook een echte primeur, want met “Blasphémie” heeft ze voor het eerst een nummer gemaakt in haar moedertaal. Smachtend en verlokkend zucht ze de tekst je oor binnen, maar het uitstapje in het Frans blijft wat achterwege wanneer nummers als “Quiet Storm” of “Let Me Adore You” passeren doordat deze veel indringender overkomen en wat meer beroeren. De mooiste taal van de wereld zorgt er dus niet meteen voor dat dit het mooiste nummer is van het twaalf liedjes lange album.

Stiekem hadden we verwacht dat “Oh, To Be a Rainbow” nog een tikkeltje meer flair of kleur op het album zou krijgen, maar de ode aan zelf liefde blijft misschien net te veel binnen hetzelfde spectrum als de rest van het album. Gelukkig zorgen de twee slotakkoorden “Time Waits For No One” en “Hurt Me With Your Ego” voor iets meer nuances en blijft de spanning binnen Feel Feelings toch nog oprecht wanneer de interesse wat begint af te zwakken.

Soko is een meesteres in sfeerschepping, maar dreigde op Feel Feelings bijna tegen de muur te lopen. Het tijdloze karakter siert elk nummer, maar een vleugje meer diversiteit had het album zeker deugd gedaan. Al bij al is het langverwachte album van Soko dus een aangename soundtrack voor een nachtelijke gevoelenswandeling waarbij de ene vallende ster na de andere de hemel siert en waarbij de maan na elke luisterbeurt toch een beetje voller wordt.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1835 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Soko - "Blasphémie"

De Franse actrice en zangeres Soko heeft ondanks haar leeftijd al een lichte ‘icoon’-status verworven. Met haar wereldhit “I’ll Kill Her” charmeerde…
Vragen van "Den Beir"

Vragen van "Den Beir": Love Ssega

Some may recognise the name after Love Ssega lent his vocal skills to the Clean Bandit hit “Mozart’s House” which he wrote and…
Filmpje van de weekNieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"Oude Bekenden

Filmpje van de week 20-26 maart

Deze week werden, mede dankzij de Youtube Music Awards, fantastisch veel videoclips uitgebracht. Natuurlijk blijven zo’n awards een commerciële bedoening dus veel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.