LiveRecensies

blackwave. @ Zomerkamp: Funky golfjes op een eiland

© CPU – Ymke Dirikx

Er is de afgelopen maanden al heel wat gezegd en geschreven over onze favoriete pandemie. Gelukkig hoeft dat niet per se te betekenen dat er daarom ook geen livemuziek meer op weides kan worden afgevuurd. Nu ja, ‘weides’ is misschien wel een groot woord. De organisaties van heel wat festivals kwamen met alternatieven en daardoor kregen we een downgrade van de festivals. Zittend, met een beperkt aantal bezoekers en voorlopig nog zonder mondmasker. In Genk sloegen Absolutely Free Festival en Genk on Stage de handen in elkaar met als resultaat Zomerkamp. Een gezellige bar op het Evenementenplein, met heel wat leuk Belgisch talent op de affiche. Vandaag mochten de jongens van blackwave. de eerste avond op gang knallen en het deed Jay en Willem zichtbaar deugd om nog eens op een podium te staan, hetzij met een dik kwartier vertraging. 

Het was voor blackwave. dan ook al van december geleden dat ze nog eens een concert mochten geven en dat lag duidelijk gevoelig. Willem en Jay namen af en toe de tijd om iedereen te bedanken en het belang van zo’n zomershows uit te drukken. In pakweg Werchter en het Rivierenhof konden we al zien dat het concept werkt, maar in Genk moest het publiek er toch nog even aan wennen. Misschien kwam dat door het feit dat er geen enkel tafeltje in een straal van ongeveer vijf meter van het podium stond. Of omdat de organisatie uitdrukkelijk had gevraagd om zo weinig mogelijk interactie met het publiek te maken? We weten het niet. Op het podium waren ze in elk geval van plan om het beste van zichzelf te geven. 

Nieuwe single “Arp299” werd meteen met volle overtuiging op Zomerkamp afgevuurd, alleen viel het geluid hier al een beetje in het water. Het klonk allemaal nog een beetje scherp, maar met “GoodEnough” werd daar al snel een einde aan gemaakt. Terwijl de band – aan wie onze complimenten – het beste van zichzelf gaf, toonden ook Willem en Jay zich van hun beste kant. Ze probeerden het publiek voorzichtig mee te krijgen, maar tevergeefs. De afstand tussen de eerste rij en het podium was gewoonweg te groot om te overbruggen. Dat was over het algemeen misschien wel de missende factor. 

Met de zonsondergang op de achtergrond werd met “Realize Now” wat gas teruggenomen. Willem nam een gitaar rond zijn nek en een funky, soulvolle avond werd ingezet. Het had schijnbaar ook wel wat invloed op de weide, want op “Hands Up” kwam er toch al wat meer enthousiasme. blackwave. zal vanavond je geest verruimen, dus have fun!’, riep Jay en zo geschiedde. De handjes gingen – toepasselijk – de lucht in. De perfecte gelegenheid voor de band om zich eens in de kijker te spelen. Met een lange, bluesy outro tilde die de avond naar een hoger niveau. Het daaropvolgende “SWISH” kwam dat alleen maar ten goede. Het tempo ging omhoog en de jongens amuseerden zich. Er kwam zelfs nog een heuse drum- en pianosolo aan te pas. 

Met “The Antidote” kwam er dan nog eens een bekender nummer in de set. Willem vroeg zich nog even af waarom hij geen draadloze microfoon had, maar het startschot van een soort dancebattle tussen de twee frontmannen was gegeven. De funk spatte ervan af, alleen jammer dat die enkel op het podium aanwezig was. Gelukkig moest en zou blackwave. het publiek meekrijgen. ‘We weten dat we zo weinig mogelijk interactie met het publiek mogen maken, maar op onze nummers hebben we gewoon publiek nodig’, sprak Willem. Na nog een emotioneel woordje rond de annulatie van hun tour, leek het eindelijk te lukken. Op “Flow” werd de gitaar nog eens met een solo in de spotlights gezet en gingen er al wat meer handen de lucht in. Vanaf “Whasgood?!” leek het publiek dan toch definitief over de streep te komen. Er werd hier en daar al wat gewiebeld op de stoelen, terwijl alles op het podium lekker strak klonk. 

Er ontstonden dan ook al wat vreugdekreetjes toen de begintonen van “BIG Dreams” werden ingezet. De hele show leek op te bouwen naar dit moment en de glimlach op het gezicht van iedereen op het podium werd zichtbaar breder. Met “Elusive” – zonder David Ngyah, die er jammer genoeg niet bij kon zijn – werd de kroon op het werk gezet. Om veiligheidsredenen mochten we niet meezingen, maar van Willem mocht dat wel, ‘Maar heel zachtjes maar!’ En zo geschiedde… Zomerkamp ging toch nog mee in het verhaal dat blackwave. wilde vertellen en dat was een mooie kers op een funky taart.

Het Genkse publiek is duidelijk nog wat onwennig met die zittende concerten en dat zorgde dan ook voor een duidelijke terughoudendheid. Jammer genoeg is blackwave. zo’n band waarbij interactie met het publiek een belangrijke factor is. Door het gebrek daaraan was de totaalbeleving gisterenavond misschien wel wat minder, maar over het algemeen zat het concept wel goed. De band stond misschien wel een beetje op een eiland, maar aan de funky golfjes ontbrak het niet! Het was gezellig op Zomerkamp en Willem, Jay en co hebben zich voor de volle honderd procent gegeven. De jongens amuseerden zich en wij ook. Meer moet dat niet zijn. Wij komen volgende week in elk geval met plezier terug voor IKRAAAN en Susobrino! 

Je kan blackwave. komende zomer nog een aantal keer aan het werk zien; hetzij als duo, hetzij als full band. De precieze data vind je hier

Setlist:

Arp299

GoodEnough

Realize Now

Hands Up!

SWISH

The Antidote

In the Middle

Flow

Whasgood?!

BIG Dreams

Elusive

2198 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Jean Valery - "Drive Me Crazy"

‘Who The Fuck Is Jean Valery?’ Dat lezen we op de omslag van de artiest zijn Facebookpagina. Ook op zijn Spotifyprofiel is…
InstagramLiveRecensies

Clamotte Rock 2024 (Festivaldag 2): Kleurtje pakken

Een kleinschalig, gezellig lentefestival in de Kempen, op poten gezet door een team van vrijwilligers: kan het nog sympathieker? Twijfelen is instemmen,…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Willem Ardui - Oevers (★★★★): Glansrijk aangemeerd

We maakten de voorbije jaren al bij mondjesmaat kennis met de Nederlandstalige indiepop van zanger en producer Willem Ardui. Nummers als ”Toeval”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.