Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single David Gilmour – “Yes, I Have Ghosts”

© CPU – Bert Savels

Sommige artiesten hoeven nu eenmaal geen introductie. Hoewel er nog steeds onverlaten zullen bestaan die David Gilmour niet linken aan ‘zijn’ Pink Floyd. Inderdaad, niet Roger Waters, maar David Gilmour ís Pink Floyd. Waar Waters met zijn eigen ego worstelde en meer erkenning (lees: geld) wou, probeerde Gilmour de groep (en naam) Pink Floyd in leven te houden. Tevergeefs. In 1987 kwam het zelfs tot een zaak voor het hooggerechtshof (!) waardoor Pink Floyd als groep nog enkele jaren zonder Waters verder ging. Een diepe wonde die pas in 2005 min of meer genas, toen de drie nog overblijvende leden van de band samen optraden op het benefietconcert Live 8 in Londen. In totaal nam David Gilmour vier soloplaten op, de eerste was al in 1978. Sinds Rattle That Lock uit 2015 bleef nieuw materiaal uit, maar eindelijk laat hij weer van zich horen.

De tekst voor het nummer “Yes, I Have Ghosts” werd geschreven door zijn vrouw Polly Samson en wordt gebruikt voor het audioboek van haar fictieroman A Theatre For Dreamers. Gilmour maakte graag van de gelegenheid gebruik om hierrond een sfeervolle nieuwe song te componeren. Romany, één van zijn acht (!) kinderen, begeleidt hem op de harp en haar zeemzoeterige achtergrondstem geven het geheel een ingetogen en akoestische compositie. De rasperige stem van Gilmour doet angstaanjagend veel denken aan Leonard Cohen en ook de teksten zijn van poëtische allure. Samen met een eenzame viool en een geduldige harp voelt (de gitaar van) Gilmour zich volwaardig in zijn element. En misschien heeft hij wel zijn spoken -wie niet trouwens-, Gilmour zelf is er allerminst eentje. Dit is tijdloze muziek, lieve mensen. Enjoy.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek!

75 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Related posts
LiveRecensies

Roger Waters @ Sportpaleis: Muzikale grootsheid, doorweekt in een politiek bad

‘If you’re one of those ‘I love Pink Floyd, but I can’t stand Roger’s politics’ people, you might do well to fuck…
InstagramLiveRecensies

Nick Mason's Saucerful of Secrets @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Een schoteltje vol nostalgie

Als drummer van één van de meest invloedrijke bands uit de muziekgeschiedenis, is Nick Mason de enige die er sinds de oprichting…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pink Floyd - "Hey Hey Rise Up" (feat. Andriy Khlyvnyuk van Boombox)

Wie had het nog gedacht? Pink Floyd die nieuwe muziek uitbrengt. Het is intussen bijna dertig jaar geleden dat de band nieuw…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.