Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Mystery Jets – “Witness”, “A Secret” & “City of Blood”

Na lang wachten verscheen in april dit jaar eindelijk de zesde plaat van Mystery Jets. A Billion Heartbeats bleek echter niet de krachttoer waar we op gehoopt hadden, gezien de tot dan toe onuitgebrachte nummers voornamelijk handelden in middelmatigheid. Dat de groep haar meesterwerk Curve of the Earth niet zou overdoen viel te verwachten, maar na maanden uitstellen en ophypen viel het resultaat extra hard tegen. Samenvallend met de fysieke uitgave van de plaat hebben de Jets echter nog drie extra nummers te delen in de vorm van een deluxeversie, en met de kwaliteit van het Curve of the Earth-bonusmateriaal in ons achterhoofd hoopten we terug te worden gewonnen.

Wat ons betreft hadden deze nummers best op A Billion Heartbeats kunnen staan, want ze zijn alledrie stukken beter dan het nog steeds opvallend zwakke “Endless City”. Spitsafbijter “Witness”, een vrij generisch indiepopnummer, weet wel veruit het minst te overtuigen. Aangenaam is het wel, maar het blinkt vooral uit in braafheid. Van “A Secret” zijn we al meer fan. Het refrein dreigt soms naar de verkeerde kant te hellen op de schaal tussen epiek en meligheid, maar het gitaargeweld in de bridge kan dat volledig goedmaken.

Op een totaal ander niveau vinden we echter “City of Blood” terug, dat bijna alle nummers op de standaardversie van A Billion Heartbeats met gemak overtreft. Waarom dit de plaat niet haalde is ons een raadsel. Het nummer had de perfecte afsluiter kunnen zijn, met een Arcade Fire-rivaliserend refrein, psychedelisch klinkende samenzang en een grootse opbouw. Dit is waar we meer van hoopten te horen na “Hospital Radio”, en het slaat ons met verstomming dat het nu pas een release krijgt als voetnoot. Zo wordt maar weer eens bewezen dat de gemiddelde band geen flauw idee heeft wat hun beste nummers zijn. Tja.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

193 posts

About author
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Mystery Jets – A Billion Heartbeats (★★★): Achterstallige middelmatigheid

Eindelijk is het zover: de Mystery Jets laten hun nieuwe plaat op de wereld los. De groep, afkomstig van een pittoresk eiland…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mystery Jets – “A Billion Heartbeats”

Fuck it, moeten de leden Mystery Jets gedacht hebben. We hebben al de helft van onze plaat als single uitgebracht; dan de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mystery Jets – “Petty Drone”

Het zijn geen makkelijke tijden voor Mystery Jets. Zanger Blaine Harrison, die aan spina bifida lijdt en naar eigen zeggen al grote…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.