Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mystery Jets – “Hospital Radio”

Het Londense Mystery Jets bestaat al zestien jaar, maar vliegt buiten hun thuisland nog steeds onder de radar, en dat we dat doodzonde vinden is nog niet eens zo sterk uitgedrukt. Weinig platen hebben dit decennium zo’n enorme indruk op ons achtergelaten als Curve of the Earth, intussen al hun vijfde. De kruisbestuiving van indiepop, britpop en Pink Floyd-verering die nummers als “Bombay Blue” en “Blood Red Balloon” naar voor brengen is duizelingwekkend mooi. Drie jaar later zijn we nog steeds even verliefd, maar hebben we langzaamaan ook wel honger gekregen naar nieuw werk, die “Hospital Radio” eindelijk belooft te stillen.

In de eerste seconden wordt meteen duidelijk dat Mystery Jets opnieuw van plan is om niet in herhaling te vallen met hun volgende plaat. Het tempo ligt iets hoger, en de grootse, buitenaardse sfeer van Curve of the Earth wordt ingeruild voor iets wat dichter bij huis lijkt te liggen. De groep weet echter vernieuwend te klinken zonder daarbij de magie kwijt te raken die hun vorige werk sierde. Tijdens de zes minuten die volgen ontpopt “Hospital Radio” zich als vanouds tot een ware odyssee; pas na bijna de helft krijgen we iets dat op een refrein lijkt, maar wanneer de song uiteindelijk losbarst, veroorzaakt het een effect dat best te vergelijken valt met een atoombom.

Qua structuur heeft “Hospital Radio” misschien nog het meest gemeen met postrockgroepen als Sigur Rós, die prat gaan op het gebruik van een stapvoetse opbouw voor extra emotionele impact. De laatste jaren zijn veel bands in dat genre echter in clichés gaan vervallen. Door de energie op te drijven kan Mystery Jets met succes die valkuil links laten liggen. Het resultaat is een nummer dat je als een ware muzikale pageturner zes minuten lang in zijn greep houdt, en wanneer het voorbij is zijn we nog iets te verdwaasd om meer uit onze keel te krijgen dan ‘wauw’.

De terugkeer van Mystery Jets is alles waar we van konden dromen. Het is nog niet duidelijk of dit de voorbode van een album vormt, maar in de tussentijd zullen we “Hospital Radio” alvast koesteren.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

193 posts

About author
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Mystery Jets – “Witness”, “A Secret” & “City of Blood”

Na lang wachten verscheen in april dit jaar eindelijk de zesde plaat van Mystery Jets. A Billion Heartbeats bleek echter niet de krachttoer…
AlbumsRecensies

Mystery Jets – A Billion Heartbeats (★★★): Achterstallige middelmatigheid

Eindelijk is het zover: de Mystery Jets laten hun nieuwe plaat op de wereld los. De groep, afkomstig van een pittoresk eiland…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mystery Jets – “A Billion Heartbeats”

Fuck it, moeten de leden Mystery Jets gedacht hebben. We hebben al de helft van onze plaat als single uitgebracht; dan de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.