Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The (Dixie) Chicks – “March March”

Het is al van 2006 geleden dat Dixie Chicks nog eens een album uitbrachten en dat ondanks dat ze tot enkele jaren ervoor dé vrouwelijke countrygoep waren in de VS. Het trio was er razend populair tot ze tijdens een optreden bekend maakten dat ze Bush geen goede president vonden. Albums werden ritueel verbrand door Bush steunende Amerikanen en op de tv werden ze met de grond gelijk gemaakt. Enkele maanden geleden kwamen Emily Erwin, Martie Erwin en Nathalie Mains voor het eerst in dertien jaar met nieuwe muziek en ondertussen had het comebackalbum ook al een feit moeten zijn, maar een virus stak daar een stokje voor.

De country waarmee de groep bekend werd, is, net zoals op vorige singles zoals “Gaslighter“, minder prominent aanwezig op het nieuwe “March March”, dus vanaf heden heten Dixie Chicks gewoon The Chicks. De nieuwe single maakt duidelijk dat de chicks ballen hebben, want ondanks het feit dat een politiek statement het begin van het einde was, zijn ze nu terug met een politiek statement. ‘Print yourself a weapon and take it to the gun range’ en ‘Temperatures are rising, cities are sinkin” zijn slechts twee voorbeelden van kritiek op de Amerikaanse samenleving. Wapengeweld is en blijft een probleem in de VS en ook aan de klimaatsverandering wordt er weinig gedaan. The Chicks vragen zich wat later nog af wat er gebeurde in Helsinki toen president Trump en president Putin elkaar daar ontmoetten in 2018.

Naast een duidelijke boodschap hebben The Chicks ook muzikaal een goed nummer in elkaar gestoken. Het begint met een repetitief refrein dat gepaard gaat met een drumpad, waardoor een spanning en mysterie heerst. Een subtiele viool versterkt dat gevoel van dit moderne nummer. Helemaal geen country meer bij The Chicks? Toch wel! De muzikale outro begint met een spannende vioo solo en daarna wordt er naar een climax opgebouwd met percussie (grotendeels bodypercussie) en een banjo. “March March” is niet alleen tekstueel een interessant nummer, maar ook muzikaal is het een aangename verrassing.

Op 17 juli verschijnt het achtste album van The (Dixie) Chicks.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

587 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

The Chicks - Gaslighter (★★★½): Geslaagde hedendaagse countrycomeback

The band formerly known as Dixie Chicks kondigde eerder dit jaar voor het eerst in veertien jaar een nieuw album aan. The…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dixie Chicks - "Gaslighter"

Dixie Chicks: ooit was het een begrip in zowat elk Amerikaans gezin. Top op heden mogen ze zich de populairste vrouwelijke countryband…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.