Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ramzi feat. Zwangere Guy, Manlike & Brackos – “Hoelang Nog”

De dood van George Floyd heeft wereldwijd een beweging in gang gezet. Ook bij ons kwam er protest. Eerst met hashtags, en vooral tegen politiegeweld in de VS. Daarna werden er sit-ins georganiseerd in steden waar standbeelden staan van controversiële koning Leopold II. Het gesprek over racisme, politiegeweld en ethnic profiling in ons land kwam op gang. Antwerpse rapper Ramzi deelt zijn verhaal en stort zijn hart uit op “Hoelang nog”. Hij roept hiervoor de hulp in van Kembo, Manlike, Brackos en Top Notch-collega Zwangere Guy.

Producer Kembo zet meteen de toon met de sobere, melancholische beat. De instrumental zuigt ons mee in het verhaal maar trekt de aandacht niet weg van wat Ramzi & co ons willen vertellen. Deze track is een teken van strijdvaardigheid en vechten voor gelijke rechten. Maar meer nog is het een teken van ongeloof. Ongeloof dat de mensen die voor veiligheid moeten zorgen juist zorgen voor angst. Ongeloof dat politici nog steeds doen alsof ze niks zien. Maar ook ongeloof dat we ons verleden niet kennen. ‘Weg met een standbeeld en ken uw verleden, op school werd er nooit naar verwezen’ laat ZG noteren. Het viertal gelooft niet dat de Belgische politie er is voor minderheden. ‘Kan ik politie bellen voor politie?’ Vraagt Ramzi zich af. De rappers zien dat het tijd is voor een keerpunt. ‘Het wordt tijd dat ze beseffen dat racisme eindigen geen debat is’ rapt Manlike. ‘Tijd dat ze beseffen dat wit privilege ook echt daar is’ voegt Brackos toe. “Hoelang Nog” is een emotionele protestsingle die elke luisteraar stof tot nadenken geeft.

Deze track werd opgedragen aan slachtoffers van buitensporig politiegeweld, waaronder Mehdi, een zeventienjarige jongen doodgereden door de politie in een achtervolging, Adil, omgekomen in een politie-achtervolging door een banale corona-overtreding, en Mawda, tweejarige peuter gestorven door een politiekogel.

Instagram / Facebook

31 posts

About author
Soms Blue, Altijd Pink.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Russ - "Misunderstood"

Na jarenlang mixtapes en ep’s uitbrengen, vond Russ eindelijk internationaal succes in 2017 met zijn album There’s Really A Wolf. Ondertussen heeft…
AlbumsRecensies

Judas and the Black Messiah: The Inspired Album (★★★½): Gesofisticeerde geschiedenislessen

De film Judas and the Black Messiah vertelt het verhaal van Black Pantherlid en socialistisch activist Fred Hampton, die in 1969 vermoord…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lil Mosey - "Enough"

Lil Mosey draait al enkele jaren mee aan de top en is nog steeds maar negentien jaar oud. In 2017 brak hij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.