Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ramzi feat. Zwangere Guy, Manlike & Brackos – “Hoelang Nog”

De dood van George Floyd heeft wereldwijd een beweging in gang gezet. Ook bij ons kwam er protest. Eerst met hashtags, en vooral tegen politiegeweld in de VS. Daarna werden er sit-ins georganiseerd in steden waar standbeelden staan van controversiële koning Leopold II. Het gesprek over racisme, politiegeweld en ethnic profiling in ons land kwam op gang. Antwerpse rapper Ramzi deelt zijn verhaal en stort zijn hart uit op “Hoelang nog”. Hij roept hiervoor de hulp in van Kembo, Manlike, Brackos en Top Notch-collega Zwangere Guy.

Producer Kembo zet meteen de toon met de sobere, melancholische beat. De instrumental zuigt ons mee in het verhaal maar trekt de aandacht niet weg van wat Ramzi & co ons willen vertellen. Deze track is een teken van strijdvaardigheid en vechten voor gelijke rechten. Maar meer nog is het een teken van ongeloof. Ongeloof dat de mensen die voor veiligheid moeten zorgen juist zorgen voor angst. Ongeloof dat politici nog steeds doen alsof ze niks zien. Maar ook ongeloof dat we ons verleden niet kennen. ‘Weg met een standbeeld en ken uw verleden, op school werd er nooit naar verwezen’ laat ZG noteren. Het viertal gelooft niet dat de Belgische politie er is voor minderheden. ‘Kan ik politie bellen voor politie?’ Vraagt Ramzi zich af. De rappers zien dat het tijd is voor een keerpunt. ‘Het wordt tijd dat ze beseffen dat racisme eindigen geen debat is’ rapt Manlike. ‘Tijd dat ze beseffen dat wit privilege ook echt daar is’ voegt Brackos toe. “Hoelang Nog” is een emotionele protestsingle die elke luisteraar stof tot nadenken geeft.

Deze track werd opgedragen aan slachtoffers van buitensporig politiegeweld, waaronder Mehdi, een zeventienjarige jongen doodgereden door de politie in een achtervolging, Adil, omgekomen in een politie-achtervolging door een banale corona-overtreding, en Mawda, tweejarige peuter gestorven door een politiekogel.

Instagram / Facebook

36 posts

About author
Soms Blue, Altijd Pink. 24/7 muziek aan het luisteren, kijk maar!
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

TW Classic XL 2022: Het feest van de vrijheid

TW Classic is al jarenlang een vaste waarde in het Belgische festivallandschap en focust zich keer op keer op een iets ouder…
InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2022 (Festivaldag 1): Een geslaagde antiregendans

Na drie lange jaren wachten werden we door Couleur Café opnieuw verwelkomd in het Ossegempark aan de voet van het Atomium. In…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single STIKSTOF - "L'Univers" (feat. Smahlo & Winne)

Dat de mannen van STIKSTOF de koningen van de Nederlandstalige hiphop zijn, konden jullie al lezen in onze recensie van hun optreden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.