Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single YOHIO – “Daydreams”

© Magnus Ekström

Wat een heerlijk vreemde vogel, deze Zweed. Of zeggen we dat nu omdat we al net iets te lang binnenzitten? Hoe dan ook, YOHIO lijkt wel weggelopen uit een Japanse manga. En dat is geen toeval. Kevin Johio Lucas Rehn Eires, zoals zijn ouders hem kennen, dook vanaf z’n negende diep in de Japanse popcultuur. Zo diep dat hij op z’n veertiende in een ‘visual kei’ band speelde die in Zweden, Rusland en Japan tourde. Ambitieus kereltje dus. Verder maakte hij zijn acteerdebuut in de dramaserie Jordskott (voor de meerwaardezoekers: de serie zie je nu op Canvas). En hij sprak een stem in voor de Zweedse versie van de Pixar-knaller Inside Out. Door zijn flamboyante, androgyne looks – typisch voor ‘visual kei’ – is YOHIO zelfs een jongerenicoon geworden in Zweden: hij predikt de vrijheid om jezelf uit te drukken en het belang om in jezelf te geloven. Nu, zoals we soms nog zeggen bij multigetalenteerde jongereniconen: allemaal goed en wel, maar hoe zit het nu met de muziek?

Wel, ‘visual kei’ kan je puur eh, visueel vergelijken met glam rock. Maar muzikaal is er ook plaats voor electronica, pop en alternative. Dat levert in dit geval “Daydreams” op: een speelse, eigenzinnige popsong in een hedendaagse productie. Drummachine, piano (uit een keyboard, vermoeden we) en trompetten (ook uit een keyboard, vermoeden we) creëren een vrolijk sfeertje dat de suikerspinnen pop van Mika en Right Said Fred oproept. Bij de gillende backingvocals op het einde van een Japans gezongen (!) intermezzo komt zelfs Queen even piepen. Al willen we YOHIO niet te veel eer aandoen. “Daydreams” is dan wel catchy, maar ook onschadelijk. Het zou een Eurovisiesong-inzending kunnen zijn die net niet sterk genoeg is om de top drie te halen. Wat misschien ook geen toeval is: YOHIO heeft al twee keer in het zand gebeten tijdens Zweedse preselecties. Een curieus geval, dus, deze YOHIO. Maar dat mag ook al eens.

Het nieuwe album van YOHIO heet A Pretty Picture in a Most Disturbing Way en komt uit op 9 oktober.

Facebook / Instagram / TikTok

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Retro Future – “Blank Jack”

Wie heeft er nu een motivatiepsycholoog nodig als je Retro Future hebt? Blijf in je kot en jaag gewoon “Blank Jack” door…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single puntjudith - "Missen"

Nederlandstalige muziek is in een onmiskenbare opkomst. Sinds Bazarts verovering, krijgt de taal en in het specifiek bij onze Noorderburen, meer aandacht…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single HAEVN - "Throw Me A Line"

In 2018 bracht het Nederlandse duo HAEVN hun prachtige debuutplaat Eyes Closed uit. Een album waar de referenties naar water en zee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.