AlbumsRecensies

Future – High Off Life (★★½): Weinig nieuws

Future Hendrix is een van de meest succesvolle hiphopartiesten van het laatste decennium. Het is tegenwoordig een zekerheid dat hij jaarlijks een of meerdere albums dropt. De 36-jarige rapper uit Atlanta is al lang een grote naam in de hiphopwereld, maar brak in 2016 pas echt door met zijn mixtape Dirty Sprite 2. Sindsdien heeft hij al heel wat hits te pakken, ging hij meerdere keren platinum en won hij ook al een Grammy award. Toen hij vorige week zijn nieuwe album High Off Life aankondigde, waren de verwachtingen dan ook hoog.

Nog geen seconde na de release van High Off Life werd het album goud verklaard. Dat is vooral dankzij zijn monsterhit met Drake: “Life Is Good”. Op voorhand kondigde Future ook al aan dat hij zijn creativiteit de vrije loop liet gaan voor dit album. Helaas is daar op High Off Life niet veel van te merken. De hitmachine brengt niet veel nieuws. Future kiest kwantiteit over kwaliteit. Nu en dan zit daar eens een monsterhit tussen, maar vaak ook exacte kopieën van zijn eerdere werk.

Met “Trapped In The Sun” begint het album nochtans veelbelovend. We herkennen meteen de sound van zijn succesvolle mixtape Dirty Sprite 2. De zweverige beat laat ons vermoeden dat het codeïnegehalte behoorlijk hoge waarden zal vertoond hebben tijdens de studiosessie. Ook Future vaart heerlijk mee op de beat in zijn geliefde stijl. “Outer Space Bih” is eveneens zo’n dromerig, rustgevend nummer. Future klinkt op dit nummer anders dan we van hem gewend zijn. Hij klinkt gewoon rustig, zonder een overdosis autotune, high off life.

Future krikt ook een paar keer het energiepeil op, maar kan met zijn verses niet overtuigen. Zijn flow blijft meestal eentonig en hij vergeet mee te gaan op de beat. Op “Touch The Sky” gaat Future wel nog goed mee op de beat in het refrein, maar valt daarna uit het ritme. Een voorbeeld hoe het wel moet is “100 Shooters”. De samenwerking met Meek Mill en Doe Boy is al enkele maanden oud, maar verveelt niet dankzij het hoge tempo van de beat. De rappers brengen ook alle drie met een feilloze flow harde punchlines. Tegenover die harde punchlines staat het eerder vrolijke “All Bad” met Lil Uzi Vert. De beat is een kopie van Uzi’s hit “Futsal Shuffle 2020”, maar dankzij de afwisseling tussen snelle raps en ritmisch gezang is het nummer een van de betere op het album.

Voor de rest klinkt High Off Life flauw. Op “Solitaire” begint Travis Scott veelbelovend, maar vervalt Future weer in zijn oude gewoonten. Ook “Harlem Shake” stelt teleur. De Aziatisch getinte beat begint met een stevige opbouw, helaas blijft een harde drop uit. Future en Young Thug veranderen daar weinig aan en brengen allebei een fletse, energieloze verse. Future had makkelijk enkele nummers kunnen weglaten uit dit album. Eén uur en tien minuten is gewoon te lang voor een album. Zeker als je niet veel nieuws voorgeschoteld krijgt.

Het achtste studioalbum van Future laat te wensen over. “Life Is Good” is nu al zonder twijfel een van de grootste hiphopnummers van het jaar. Maar een Grammy voor beste rapalbum van 2020 zal hij niet winnen. High Off Life had makkelijk tien nummers korter kunnen zijn. Zelfs dan zouden we nog maar een handvol echt degelijke nummers hebben. We zijn benieuwd met welke monsterhit Future in de toekomst nog zal komen. Helaas zullen we ons hoogstwaarschijnlijk eerst nog door een tiental flauwe afkooksels moeten wurmen. Future bevestigde vandaag alvast dat hij in 2021 terug naar België komt. Op zaterdag 10 juli komt hij namelijk naar Les Ardentes in Luik.

Facebook/Instagram/Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yung Mavu - "21"

Op 14 oktober vierde de rapper uit Sint-Job-in-‘t-Goor zijn 21ste verjaardag en een week later bracht hij de gelijknamige single “21” uit….
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #31

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Winston Surfshirt & Young Franco - "Complicated"

Winston Surfshirt is een Australische funk- en hiphopband die in 2015 werd opgericht. De band begon aanvankelijk als het soloproject van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.