AlbumsRecensies

Bishop Nehru – Nehruvia: My Disregarded Thoughts (★★★½): Frisse, rauwe, oldschool hiphop

Markel Scott, beter bekend onder de artiestennaam Bishop Nehru, is amper 23 lentes jong, maar heeft al heel wat op zijn cv staan. Op zijn dertiende begon hij met rappen en drie jaar later was zijn eerste mixtape, Nehruvia, een feit. Sindsdien wordt hij in New York op handen en voeten gedragen om de oldschool New York rap terug naar nieuwe hoogtes te brengen. Daarom is het geen verrassing dat legendes als DJ Premier, Madlib en Kaytranada met deze jonge telg in zee willen gaan. Hij bracht zelfs een volledig album uit met MF Doom. Het enige wat hij nog moet uitzoeken, is de weg naar het grote publiek, maar daar heeft Bishop Nehru op zijn 23ste nog al de tijd van de wereld voor.

Bishop Nehru gaf aan dat hij zijn nieuwste album Nehruvia: My Disregarded Thoughts, zo excentriek mogelijk wilde maken. Nehru probeert nieuwe stijlen uit en brengt zo naast zijn vertrouwde oldschool vibes ook gezongen nummers en zoals zovelen tegenwoordig gaat hij het alomtegenwoordige trapgenre niet uit de weg. Het zorgt voor variatie en geen enkel nummer klinkt hetzelfde. Het album is opgedeeld in twee delen: The Abyss en The Escape. In het eerste deel reflecteert hij over de donkere periodes van zijn leven. In het tweede deel laat hij de duisternis achter en klinken zijn verses meer hoopgevend.

Op “Colder” opent Bishop Nehru met een gedicht. Hij vertelt hoe hij per toeval een cassette vindt op de grond. Het lot heeft bepaald dat de cassette bij hem terechtgekomen is en daarom gaat hij als de bliksem naar huis om de cassette te beluisteren. Het is het begin van zijn rapcarrière. Na een hoopvol gedicht begint het nummer met een sombere olschool beat. Ook de flow van Nehru is vlekkeloos. De melodie van de fluit en de poëtische lyrics gaan perfect samen. Een orkest van een viool en triangel laten je op het einde van het nummer nog even nagenieten van de rauwe, zachte hiphop die je net hoorde. Op “WhyDoesTheNightSkyTalk2Me?” trekt hij de sombere vibe door en zingt hij met een kalmerende stem over zijn moeilijke mentale situatie.

Op “In My Zone” laat Bishop Nehru een andere kant van zich horen. Het is zijn versie van een echte trapbanger en het blijkt ook een enorm succes, want het nummer is een van zijn meest beluisterde nummers op Spotify. Het bevat dan ook alle ingrediënten van een echte trapsong. Een beat met een donkere opbouw naar een harde drop, een catchy refrein en daarbovenop nog eens de feilloze raps van Bishop Nehru zelf. Ook op “EMPEROR” en “CAREFREE BLACKBOY” slaat hij dezelfde weg in. Op dat laatste nummer doet hij er nog een schepje autotune bovenop.

Bishop Nehru is op z’n best met een echte nineties New York boom bap beat. “Never Slow” is zo’n nummer. Vanaf de eerste beatdrop ben je met je hoofd aan het meegaan op de beat terwijl Nehru met een vlekkeloze flow de beat verslindt. Nog beter is “Too Lost”. DJ Premier versterkt de oldschoolsfeer nog meer met de aanstekelijke pianobeat. Bij dit nummer vraag je je af waarom Bishop Nehru nog niet bekend is bij het grote publiek. Hij weet zonder problemen de woorden aaneen te rijmen en bewaart tegelijkertijd een vloeiende flow. Eveneens op zijn MF Doom-samenwerking “MEATHEAD” blijft de nineties sfeer erin zitten. Hier laat hij de boom bap achterwege en kiest hij voor een trompetinstrumental. Ook op vlak van storytelling kan Bishop Nehru op termijn behoren tot de grote kanonnen. Op“Little Suzy Be Okay” moedigt hij Suzy aan om de moed niet te verliezen, ook al is het leven niet altijd even eerlijk.

Bishop Nehru is op dit moment een van de meest veelbelovende artiesten in de hiphopscene. Op Nehruvia: My Disregarded Thoughts vindt hij de perfecte balans tussen echte rauwe hiphop en het moderne trapgenre. Het talent is er en hij heeft nog alle tijd om de weg naar het grote publiek te vinden. Op 6 oktober geeft hij een show in de AB Club, een dikke aanrader voor elke hiphopfan!

Facebook / Instagram

 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

36 posts

About author
Music & Fashion fan
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chance the Rapper – “Together” (feat. DJ Premier)

Weinig hedendaagse rappers leggen een even vlekkeloos parcours af als Chance the Rapper dat deed in zijn beginjaren. Rolling Stone Magazine kroonde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nas & DJ Premier - "Define My Name"

‘I don’t know how to start this shit’ zei Nas exact dertig jaar geleden, waarna hij een van de allerbeste hiphopalbums aller…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown - "Winter"

De zatte nonkel van de hiphopwereld is terug. Geen coronaprojectje voor Danny Brown, die zich sinds Uknowwhatimsayin¿ uit 2019 vooral focuste om zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.