AlbumsRecensies

IC3PEAK – До Свидания (★★★★½): Mother Russia met ballen aan haar lijf

Wie oppervlakkig kennismaakt met het Russische duo IC3PEAK zou al snel de link leggen met Die Antwoord. Net als Ninja en Yolandi Visser geven Nikolay en Anastasia (Nastya) een unieke twist aan de hiphop die ze maken. Ook vinden beide groepen inspiratie in hun eigen leefomgeving, maar waar Die Antwoord flext vanuit de marginale Zuid-Afrikaanse zef-cultuur pakt IC3PEAK het diepzinniger aan. Met poëtische teksten bekritiseert Nastya geregeld de Russische politiek op dromerige beats van Nikolay. Maar die dromerigheid wil niet zeggen dat het er niet soms ruiger aan toe gaat. Integendeel zelfs.

Al sinds 2016 maakt IC3PEAK ietwat occulte ‘witch house’, een subgenre van hiphop waarin het feeërieke snel afwisselt met het luidruchtige. In 2017 geraakte het duo wereldberoemd met de release van “Грустная Сука” (“Sad Bitch”). Natuurlijk is ‘wereldberoemd’ relatief wanneer je uit de krochten van de underground voortkomt, maar de honderdduizenden maandelijkse streams op Spotify liegen er niet om. IC3PEAK is een toonaangevende stem binnen het genre, wat de band met vijfde album До Свидания (Goodbye) weer maar eens bewijst. Er komen zelfs voor het eerst Westerse features opdraven, en niet zomaar de eerste de beste. Niemand minder dan ZillaKami en (koning van de macabere hiphop) Ghostemane lenen hun stem aan До Свидания.

De eerste single die IC3PEAK eerder dit jaar uitbracht, zette meteen al de politieke toon voor До Свидания. In “Марш” (“Marching”) wordt op een satirische manier de spot gedreven met Rusland en hoe ze bij haar inwoners als een militaire dictatuur overkomt. Hierin wordt een kinderlijk lalala-deuntje even abrupt onderbroken door overstuurde bassen alsof IC3PEAK de leuke illusie van propaganda doorbreekt met harde realiteit. Dezelfde boodschap herhaalt zich in de andere single “TRRST” waarin Nastya zich een terrorist voelt omwille van haar muziek. Je zou voor minder, want IC3PEAK heeft op eigen bodem al heel wat optredens gecanceld gezien door inmenging van lokale overheden.

Naast politiek activisme is ook female empowerment van de partij op До Свидания. Het nummer “Плак-Плак” wordt cryptisch vertaald als ‘plak-plak’, maar de infinitief ‘плакать‘ betekent ‘huilen’. Dit wil niet zeggen dat het nummer triest klinkt – alleszins niet weemoediger dan de rest van het album – maar de lyrics klagen duidelijk genoeg vrouwelijk leed en verdriet aan. Wanneer Nastya in het refrein dreigt ‘met granaten te gooien’ omdat ze ‘weigert te onderdrukken zoals ze zelf onderdrukt werd’ (maar dan in het Russisch), wordt helemaal duidelijk hoe sterk Nastya (als vrouw, in de hiphopindustrie) in haar schoenen staat. De link met Die Antwoord, die op een nummer als “$copie” nog ‘no means yes’ scandeert, is nu ongetwijfeld al ver zoek.

Toch lijkt het niet alsof IC3PEAK zichzelf wil verkopen als activistisch. Hun muziek blijft witch house, en het merendeel van До Свидания blijft dan ook in de occulte schemering hangen. Dit komt extreem duidelijk aan bod in “Я целую твой труп”, wat klinkend vertaald wordt naar “I kiss your corpse”. Hoe Nastya in het refrein schreeuwt ‘waar de dood is, zijn wij niet meer’ is tegelijkertijd ontroerend en beangstigend. Dit beklijvende gevoel blijft in de interlude “Интерлюдия” waarin het onheilspellende geluid van een luchtalarm vlekkeloos overgaat in meerstemmig gezang dat ‘goodbye’ blijft herhalen. Maar het wordt pas écht macaber in “Яма” (“Hole”) en dat ligt natuurlijk niet in het minste aan Ghostemane. Op zijn relatief korte verse passeren alle drie zijn typische stemmetjes op bassen die zo overstuurd zijn dat het bijna niet meer om aan te horen is. Maar natuurlijk is het dat wel, want met До Свидания heeft IC3PEAK eigenlijk een van de meest betoverende projecten van dit jaar uitgebracht.

До Свидания omhelst veel verschillende thema’s, gaande van politiek tot feminisme tot de dood. Bijna alle nummers worden gelinkt aan Rusland – het nummer “мкАД” is zelfs vernoemd naar de ring rond Moskou – maar toch klinkt de muziek enorm universeel. Dat je er niets van verstaat als je geen Russisch spreekt, is daar misschien net de oorzaak van. Toch loont het ook de moeite om de lyrics eens door een vertaalsite te halen om zo versteld te staan van de poëzie achter IC3PEAK. Variërend tussen ontroerende melodieën en scheurende baslijnen zweef je met IC3PEAK versuft tussen dromen en nachtmerries, en die reis zal je niet snel vergeten.

Facebook / Twitter / Instagram / YouTube

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

272 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IC3PEAK - "Dead But Pretty"

Het Russische duo IC3PEAK is volop bezig met nieuwe muziek. De voorbije maanden kwamen er al enkele singles uit en iedereen kijkt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IC3PEAK - "VAMPIR" (feat. Oli Sykes)

Het is intussen al meer dan een jaar geleden, maar net op de valreep van 2021 brengt IC3PEAK nog nieuwe muziek uit….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Ghostemane - "Crash 'n Learn", "Convoluted" & "Crime Time"

Twee jaar na Fear Network, een van Ghostemane’s ruigste miniprojectjes, brengt de Amerikaanse mixer van hiphop en metal een vervolg uit. Fear…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.