Albums, Recensies

Other Lives – For Their Love (★★★½): Suggestieve sprookjes

Vijf jaar hebben we moeten wachten op een nieuw album van Other Lives, maar we kunnen nu al zeggen dat die jaren hun deugd hebben gedaan. Waar ze op de voorloper Rituals nog gebruik maakten van elektronica, hebben ze dat idee nu definitief in de vuilbak gesmeten. Op For Their Love keren de Amerikanen terug naar hun ‘echte’ sound en gebruiken ze terug hun brede muziekkennis. Zelf noemen ze het hun meest suggestieve en intieme plaat (tot nu toe) die een heerlijke poëtische kant van hun toont. Wij zijn helemaal akkoord met die beschrijving, alleen vergeten ze het woord ‘sprookjesachtig’ nog.

Het begon allemaal in 2004; Jesse Tabish richtte een instrumentale band, genaamd Kunek, op. Toen ze uiteindelijk in 2008 zang aan hun nummers toevoegden en hun naam veranderden naar Other Lives, kregen ze een eerste hit te pakken. “Black Tables” werd meteen gebruikt in de populaire televisiereeks Grey’s Anatomy en viel bij vele fans van de serie in de smaak. Met hun zelfbenoemde debuutplaat creëerden ze een grote fanbase door hun beklijvende, melancholische melodieën. We kunnen sindsdien zeggen dat de band uit Oklahoma ons steeds aardig verrast met hun heugelijke alternatieve indie vol met blaasinstrumenten, strijkers en – natuurlijk – de kenmerkende stem van Tabish.

Al meteen bij het openingsnummer, “Sound of Violence”, krijgen we de warme folkrock van Other Lives te horen die we vooral nog herkennen van hun album Tamer Animals. De ontnuchterende, lyrische tekst gaat perfect gepaard met de ontzagwekkende Wild West-uitstraling die de band hartelijk tot bij ons overbrengt. Het gebruik van vele verschillende instrumenten behoort eigenlijk tot de kern van de Amerikaanse band, zo laten ze ons ook op het zes minuten durende “All Eyes – For Their Love” wegdromen. Het is een muzikaal hoogstandje dat ons na een kleine twee minuten volledig meeneemt naar een romantisch feeënrijk. Dit komt vooral door de adembenemende engelenstem van Kim Tabish die magisch aanleunt bij de kenmerkende stem van Jesse. De vocals worden op zich perfect begeleid door het idyllische gebruik van de percussie. Het mysterieuze “Dead Language” gaat door waar het vorige nummer eindigde en zorgt voor de eerste emotionele bui.

Het vijftal van Other Lives heeft een ruime muziekkennis en daarom noemen we ze ook graag ‘alleskunners’. Telkens verbazen ze ons over hun rijke sounds die ons knus laten genieten van hun eerlijke geluid, maar die er toch voor blijven zorgen dat ze zich resoneren in het nieuwe tijdperk van de band. Zo krijgen we op het andante “Lost Day” talrijke instrumenten te horen zoals een mandoline, een xylofoon, een klarinet, een viool, maar ook een elektrische gitaar. De samenhang van dit melodieus geheel klinkt zeer ingetogen en mysterieus, al konden ze er volgens ons nog iets meer mee doen. Ook op het angstige “Nites Out” en het hartverwarmende “Hey Hey I” krijgen we een breed aanbod aan muziekinstrumenten. Vooral het laatste genoemde nummer klinkt erg krachtig en enthousiast door de meerstemmigheid die de band aanbiedt.

In de vijf jaar dat de groep aan dit album heeft gewerkt, is er heel veel gebeurd in hun leven en dat kunnen we afleiden uit verschillende songteksten die we terug vinden op For Their Love. Ze verzamelden hun poëtische gedachten en creëerden zo een unieke lyriek die steeds een wondermooie boodschap met zich mee brengt. Zo gaat het opbouwende “Cops” over het verpesten van een relatie waarbij we verhalen te horen krijgen over de politie en de brandweer, maar het mooiste voorbeeld is de serene ballade “Sideways”. ‘I heard you talking to me though the words came out slow, let‘s wait for the morning til our shadows grow,’ is een voorbeeld van een prachtige dichterlijkheid die Other Lives magistraal gebruikt in dit religieus, romantisch nummer.

Een emotioneel, sprookjesachtig gevoel raast door For Their Love van begin tot eind. Door een hartverwarmende sound verlangen we ons steeds naar een roadtrip of een gezellig avondje rond een kampvuur met onze vrienden. Dat gevoel krijgen we vooral op het intieme “We Wait”. De rustgevende gitaarklanken laten ons dromen over een zorgeloze toekomst, maar als we beter naar de tekst luisteren, krijgen we door dat het nummer een speciale betekenis heeft. Het gaat namelijk over de moord op de beste vriend van frontzanger Jesse Tabish toen hij zeventien jaar was. Hij heeft het daar nog steeds moeilijk mee, maar weet toch via deze melancholische song het een beetje van zich af te schrijven. Ook “Who’s Gonna Love Us” bevat een integrerende emotie die ons krachtig weet te raken. De Amerikaanse band weet als geen ander hoe ze hun gevoel moeten overbrengen.

Met For Their Love bracht Other Lives na een grote radiostilte van vijf jaar een blinkende parel uit. Het sprookjesachtige album neemt ons mee naar een schitterend feeënrijk waar we kennis maken met verschillende emoties. Ook door het gebruik van diverse muziekinstrumenten (zoals een xylofoon en een klarinet) bouwen ze mee verder aan deze opmerkelijke kroniek vol genotvolle intimiteit en prachtige songteksten, spijtig genoeg knelt daar ook net het schoentje. Het betoverende gevoel dat we krijgen bij het luisteren van het album zorgt voor een heerlijke rode draad die toch wat eentonigheid met zich mee brengt. Als alles volgens plan gaat, kunnen we op dinsdag 6 oktober het vijftal gaan bewonderen in de Botanique in Brussel. Een avond vol alternatieve folkrock zal ons na deze periode zeker deugd doen, we kijken er dus zeker naar uit.

Facebook / Website 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

24 april 2020

About Author

Robbe Van Hool


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief