AlbumsRecensies

Kali Uchis – TO FEEL ALIVE EP (★★): Een vergiftigd geschenk

In principe heeft de Colombiaanse-Amerikaanse Kali Uchis de zomer niet nodig, want die maakt ze zelf. Haar zuiders temperament pimpt haar nummers die verschillende invloeden verraden, kort gezegd een zwoele mix van vintage pop. De liefde voor de jaren 60 – met als speerpunten R&B, soul en doo-wop – ontstond toen ze als tiener grasduinde door de oldies die haar vader en tevens ook bouwvakker meenam van de werf naar huis. Nog beter wordt het als je weet dat ze voor goed gezelschap kiest in de opnamestudio, met name Wayne Gordon. Hij was ook een van de producers met wie Amy Winehouse nog heeft samengewerkt en was een van de verantwoordelijken van het monstersucces van Isolation. De meeste critici waren sprakeloos bij het horen van zo’n verfrissend geluid, wetende dat ze nauwelijks 23 lentes jong was. 

Inmiddels vlogen de afgelopen twee jaren voorbij in het leven van Uchis waarin ze op verschillende podia en festivals in de spotlights kwam te staan, maar in de schaduw weer naarstig aan nieuwe muziek timmerde. Vorig jaar mochten we kennismaken met “Solita”, een veelbelovende voorbode van haar tweede studioalbum. Dat zal dit jaar verschijnen en gedomineerd worden door de Spaanse roots van Uchis. Losstaand hiervan is deze TO FEEL ALIVE EP en we vragen ons vooral af waarom de zangeres zich hiermee heeft beziggehouden, want de tien minuten die de ep in beslag neemt, voelen nogal overbodig aan. 

Pas op, in tien minuten kan veel gebeuren en kan je als artiest al heel wat teweeg brengen, maar Uchis houdt zich op de vlakte. Je voelt wel dat dit van haar hand is, maar de ep is zo verwaarloosbaar dat dit slechts een flauw afkooksel is van haar kunnen. “honey baby (SPOILED!)” klinkt als een iets te stroperig sprookje dat gelukkig van korte duur is. Ook “angel” is in hetzelfde bedje ziek; het mist niet alleen een climax, maar zeker en vast een Colombiaanse groove. Het in dit geval relatief betere deel van de ep bevindt zich aan de staart: in de laatste twee nummers schemert nog hier en daar een glimp herkenbaarheid door, maar de anders altijd zo zalvende stem van Uchis verandert hier in ordinair geklaag. 

We zijn vooral opgelucht dat TO FEEL ALIVE EP  slechts een tussendoortje was, maar eigenlijk had dit niet gehoeven, want we zijn best bereid om ons geduld nog even op de proef te stellen. Waarom Kali Uchis hiermee op de proppen komt, is ons een raadsel, maar we hopen dat ze voldoende van haar tijd en liefde steekt in haar volgende muzikale baby. Als die dezelfde koers als “Solita” vaart, zullen we die, in tegenstelling tot deze misstap, waarschijnlijk wel ten volle kunnen liefkozen. 

Instagram / Website / Twitter

Ontdek meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Les Ardentes pakt uit met Megan Thee Stallion, Kali Uchis, Frenetik en meer!

De kans is misschien niet zo groot, maar mocht de festivalzomer op miraculeuze wijze toch nog doorgaan, dan heeft het Luikse Les…
Nieuwe singles

Nieuwe single Kali Uchis - "te pongo mal(prendelo)" (feat. Jowell & Randy)

De Colombiaans-Amerikaanse zangeres Kali Uchis heeft al heel wat mensen met haar muziek weten te verleiden. Haar debuutalbum Isolation werd in 2018…
AlbumsRecensies

Omar Apollo - Apolonio (★★★½): Emotioneel dagboek

Omar Apolonio Velasco, beter bekend als Omar Apollo, verwelkomt zijn eerste langspeler. Voor de titel, Apolonio, is hij het niet erg ver…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.