AlbumsRecensies

First – First (★★★): Elektronische dansbare dramatiek

First is de debuutep van het muzikale duo First. De band bestaat uit de combinatie van de zachte stem van Jasmin Smolders en de elektronische klanken van de muzikant Pieter Vochten. De groep is al even bezig met heel wat verschillende projecten, maar legt pas nu focus op First en dat loont. De twee Belgen creëren het contrast tussen licht en donker en geven er een industriële twist aan.

De ep bestaat uit vier nummers. In “You Lie” wordt de beat waarmee het nummer begint, doorgetrokken tot de laatste noot. De song klinkt heel melancholisch. In tegenstelling tot “You Lie” beginnen “Just Now” en “Losing” heel zacht. Je zou zo je yoga mat uit de kast willen halen en enkele uren mediteren. In “Losing” kunnen we een new wave vibe terugvinden van zodra de song op tempo komt. Ook zit er een dansbaar karakter in verscholen, waardoor het wat aanstekelijk klinkt en je er zo een hele dag mee in je hoofd kan zitten. De angst van een geliefde verliezen staat hierin centraal.

De nummers zijn allemaal heel duister, donker en dramatisch opgebouwd. Bij “Just Now” laat de band zijn duistere gedachten de vrije loop. Niet alleen de song is duister, ook Jasmins vocals beschikken over een duister, dramatisch karakter. Het nummer is dansbaar van aard en je zou onmiddellijk wat van je dansmoves boven halen in je woonkamer.  “To Long” bestaat uit zowel ruwe als zwoele elementen die het verlangen voorstellen, waar de zangeres over zingt. De klanken representeren met hun verlangend gevoel goed de titel van de single. Doordat de synths iets harder zijn, klinkt het nummer wat meer experimenteel.

De band haalt zijn inspiratie uit elektronische invloeden van artiesten als Cystal Castles en Fever Ray. De elektronische klanken en de melancholie zijn typerende aspecten die in elk nummer dat het koppel schrijft, terugkomen. Op de een of andere manier lijkt het of de zang wat op de achtergrond gehouden wordt en dat de instrumenten de voorgrond nemen. Wat hun talenten een mysterieuze touch geeft.

Ondanks dat de band groeiende is, lijken de leden al met beide voeten op de grond te staan. Ze komen, deels door de muziek, heel zelfzeker over. Op 2 oktober laten Jasmin en Pieter nog eens het beste van zichzelf zien in The Oven in Hasselt.

Facebook

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single First - "Restless"

Eerder dit jaar bracht First een eerste ep uit en nu zijn ze al terug met nieuw materiaal. Het Belgische duo, bestaande…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle First

Oké, we geven het toe, de single van First is al enkele maanden oud. Toch was dit nog nergens te vinden op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.