Albums, Recensies

High Inquisitor Woe – Black Sun Godess (★★★½): De lente inzetten met heerlijk pessimisme

De lente is eindelijk begonnen: een stralende zon, fluitende vogels, een onuitputtelijk optimisme, de natuur in volle bloei, … Een mens zou van minder goed gezind worden. Tot dat je een album op je bord krijgt geserveerd dat enkel en alleen maar negativiteit uitstraalt en je de lente op een fractie van een seconde laat vergeten. Tja, doommetal is nu eenmaal niet gemaakt om vrolijk van te worden. Maar aan de andere kant is pessimisme en doemdenken misschien wel iets wat we allemaal in ons hebben. Dus dat dit genre en deze band aanspreekpunten hebben, dat betwijfelen we niet. Doom is lekker negatief, donker, traag, maar met een goede band (High Inquisitor Woe meegeteld) is dit een genre dat nog lang niet uitgestorven is.

High Inquisitor Woe is een band uit de donkere contreien van het Limburgse. De eerste ep Liquid Times was nog alleen met zanger en gitarist, maar ondertussen is er een volledige liveband gevonden. Na een wissel op basgitaar gaat deze band door op het elan van hun vorige plaat The Taint en zo waren de verwachtingen toch hoog gespannen. Met invloeden van Black Sabbath, Candlemass en Sleep doet deze band gewoon verder waar ze goed in zijn. Jammer genoeg is de belangstelling rond deze band niet wat we gehoopt hadden, maar desondanks brengt deze band nu hun nieuwste ep Black Sun Godess uit.

Deze vier tellende ep bevat een intro “Devotio”, wat Latijns is voor toewijding. Deze intro is geen gestolen intro van een of andere duistere film, maar wel volledig zelf in elkaar gestoken. Dat verdient een pluim op zich, want er zijn onderdelen van andere nummers in verwerkt. Je hoort de vertraagde versie van de klassieke gitaar in “This You Can Trust” en de eerste slagen op drum van “Black Sun Godess”, en dat is op zich wel knap gedaan. De single “Black Sun Godess” is echt wel de titelsingle waardig. Op dit relatief kort nummer halen ze alles uit de kast en dat pakt goed uit want op één of andere manier klinkt dit heel catchy, en dat is iets wat we nog niet gehoord hadden.

“This You Can Trust” is een eerder experimenteel nummer en laat ook ruimte voor rust. De trage intro wordt onderbroken door een leuk akoestisch, folk-klinkend intermezzo en geeft aan dat de band niet aan zijn limieten zit. Daarna dreigt dit nummer verder en dat is ook te danken aan het grote stembereik van de zanger. Het is een nummer dat als een dreigende wolk blijft hangen, maar de laatste minuut pas ontploft. “Fiends of the Night” is een nummer dat meer aansluit bij het vroegere werk, en is een waardige afsluiter van deze leuke ep.

High Inquisitor Woe doet doommetal alle eer aan met deze nieuwe release en maakt ons zeer benieuwd naar later werk. Een bijkomende pluim is voor het uitstekende geluid, maar dat kan ook moeilijk anders als de gitarist mee het livegeluid verzorgt van Evil Invaders. Desalniettemin is dit een leuk streepje muziek dat uitgebracht is op Headbangers Records. Voor de officiële livevoorstelling zal het jammer genoeg nog even wachten zijn.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

6 april 2020

About Author

Wouter Vandeweyer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief