Albums, Recensies

Glauque – Glauque (★★★½): Grauwe kicks

Glauque is een Waals vijftal dat op korte tijd al aardig wat aandacht naar zich wist toe te trekken. Normaal gezien zouden ze enkele dagen geleden samen met Commander Spoon de OLTClub onveilig gemaakt hebben, maar jammer genoeg was de beginsituatie op zich al te onveilig om dit te laten doorgaan. Zonde, want wij wilden de livebelevenis van hun intense, zelfgetitelde en allereerste ep voor geen geld missen.

Natuurlijk kan je wel proberen om een livingparty te organiseren met deze gloednieuwe ep, maar bij een eerste luisterbeurt wordt al direct duidelijk dat dit muziek is die gepaard dient te gaan met de nachtelijke uurtjes. Glauque brengt geen evidente muziek; het gaat om een heftige combinatie van zware elektronica en Franstalige raps. Doetjes worden van de baan gemaaid alsof het niets is en de huiskamer zou er met andere woorden niet heelhuids vanaf komen.

Met “Intro” komt de ep nog redelijk rustig op gang, al klinkt die beschrijving misschien misleidend, want het onheil kruipt er wel degelijk van meet af aan in. Wees er maar zeker van dat die vroeg of laat ook tot een fameuze uitbarsting komt en vanaf dan is het kot werkelijk te klein. Zonder er doekjes om te winden blijft de stevigheid behouden op opvolgers “Vivre” en “Robot”. Ook “Plane” gaat verder op dat knarsetandende, wrange, maar geweldig intrigerende elan. Hier horen we Glauque bovendien ook van een dansbare kant. Misschien wel een atypisch hitje in wording.

“ID8” en “Outro” vervolgens, zijn een dreiging in hun minimalisme. De groep haalt nog een troef boven; het hoeft duidelijk niet steeds kraterdiep elektronisch te klinken om iets teweeg te brengen. Het is hier zowaar mysterietroef en “ID8” eindigt dan nog eens met een gigantische climax om er zeker van te zijn dat ze hun sporen hebben nagelaten. En of ze daarin geslaagd zijn.

Glauque klinkt als de aantrekkelijke filmgangster: je weet op voorhand dat het de mentale gezondheid niet ten goede zal komen, maar kan het toch niet laten om je te laten meeslepen in diens netelige verhaal en er een kick uit te krijgen. Stuk voor stuk bevat Glauque overrompelende nummers, al hadden we er graag nog wat meer gehoord die niet eerder gereleaset werden als single. Hoe dan ook, Glauque beschikt over een hypnotiserende kracht en we zijn er zeker van dat ze die zullen blijven uitoefenen op een groter en groter wordend publiek.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

31 maart 2020

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief