Albums, Recensies

CocoRosie – Put the Shine On (★★★): Tijdloze reis naar planeet CocoRosie

Voor de fans was het even wachten, maar met Put The Shine On zijn de zusjes Casady weer helemaal terug. Het is het eerste album in vijf jaar, maar tijd is nooit een belangrijk gegeven geweest in de muziek van CocoRosie. Sierra en Bianca creëren een geheel eigen wereld en hoewel je ergens wel zou verwachten dat ze na zoveel jaar het roer opeens omgegooid hebben, kunnen we je alvast geruststellen. Het ondefinieerbare duo doet nog steeds waar ze het best in zijn en dat is muziek maken waar we nooit een label op kunnen plakken.

CocoRosie draait al heel wat jaren mee in de muziekindustrie. In 2004 zag debuutplaat La Maison De Mon Rêve het levenslicht en sindsdien verschenen op relatief regelmatige basis nieuwe kunstwerken in de vorm van onder meer Noah’s Ark, Grey Oceans en Tales Of A Grasswidow. De Amerikaanse zussen maken muziek die ingedeeld wordt onder de term ‘freakfolk’, maar we vinden vooral heel wat onverwachte invloeden terug. Hiphop en opera zijn geen onbekenden voor CocoRosie, voeg daar nog een breed arsenaal aan geluiden en vocalen aan toe en je krijgt een soep die je in z’n geheel moet proeven. Het is pas wanneer alle ingrediënten samenkomen, dat je het resultaat echt kan appreciëren.

De intro van “High Road” doet denken aan kerkgezangen en leidt ons het album binnen. De toon is gezet en we begeven ons bijna een uur lang in de sekte genaamd CocoRosie. Het duo weet geluiden te produceren die je niet kan duiden en je vervolgens in het ongewisse laten. Hoorde je net een geluid dat door een of andere synthesizer geproduceerd werd, of toch door de stembanden van Bianca of Sierra? Put The Shine On is een album om je helemaal aan over te geven en even alle notie van tijd en ruimte achterwege te laten.

CocoRosie blijft ook op het zevende album dicht bij zichzelf. Zo zou “Aloha Friday” net zo goed samen met “Beautiful Boyz” (Noah’s Ark, 2005) of “Poison” (Tales Of A Grasswidow, 2013) op een album kunnen. Hiermee onderstreept het duo niet alleen hun tijdloze gevoel voor muziek, maar ook de eigenzinnigheid die de zusjes Casady al vanaf het begin van CocoRosie aan de dag stellen.

Waar “Smash My Head” je nog alle kanten op stuurt en buitenaardse tonen op je af vuurt, brengt “Where Did All The Soldiers Go” de rust terug. Naar CocoRosie normen een nummer dat heel erg binnen de lijntjes kleurt, maar voor het grote publiek waarschijnlijk een van de meest toegankelijke nummers. Voor even wordt het evenwicht gevonden en ligt de aandacht voornamelijk op de vocalen. Ook “Slow Down Sun Down” weet ons moeiteloos te overtuigen door de relatieve eenvoud. Het nummer bouwt rustig op en neemt je mee bij elke stap, alsof je getuige bent van het creatieproces.

Met Put The Shine On zal CocoRosie waarschijnlijk niet veel nieuwe harten veroveren, maar voor de fans zal dit album ongetwijfeld als een zeer welkom cadeau komen. CocoRosie zou op 26 maart in de AB staan, maar door het Coronavirus komt de hele tour te vervallen. Er wordt momenteel gezocht naar nieuwe data.

Website / Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

14 maart 2020

About Author

Leni Sonck


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief