AlbumsRecensies

Lil Uzi Vert – Eternal Atake (★★★★): Onsterfelijke flow

Eindelijk! Dat moeten de fans van Lil Uzi Vert gedacht hebben toen ze plots zagen dat hun favoriete rapper zijn langverwachte album Eternal Atake, een week vroeger dan voorzien, uitbracht. Vooral in 2016 en 2017 brak Lil Uzi Vert door en bracht hij vier platen uit. De laatste 2,5 jaar waren een echte rollercoaster voor de 25-jarige rapper uit Philadelphia. Kort na de release van zijn laatste album Luv is rage 2 kondigde hij Eternal Atake al aan. Door een conflict met het platenlabel Generation Now mocht hij geen muziek meer uitbrengen en kondigde hij zelfs zijn afscheid van de hiphopwereld aan. Gelukkig bood Jay-Z hem een uitweg en gaf hij Lil Uzi een contract bij Roc Nation. Sindsdien bracht hij weer nieuwe muziek uit en mochten zijn fans opnieuw hopen op Eternal Atake.

Met “Futsal Shuffle 2020” zette Lil Uzi Vert de laatste sprint in richting de release van Eternal Atake. Het dansbare nummer sloeg aan en maakte ons warm voor wat nog moest komen. Vooral op Twitter lichtte Uzi enkele tipjes van de sluier. Zo liet hij zijn fans de albumcover kiezen en gaf hij zichzelf enkele nieuwe bijnamen. Met “That Way” introduceerde hij zijn alter ego Orenji. Later kondigde hij zich aan als Baby Pluto. Uiteindelijk blijkt op Eternal Atake dat elke persona zijn eigen rapstijl heeft. Wat we kunnen verwachten is een vurige Baby Pluto, een vrolijke Orenji en de reeds bekende excentrieke Lil Uzi Vert.

Het eerste alter ego dat we te horen krijgen is Baby Pluto met de gelijknamige single “Baby Pluto”. Uzi toont dat hij ook een aardig woordje kan rappen en dat hij moeiteloos afwisselt tussen zijn flows. Wat volgt zijn energieke beats met Uzi die zijn opgekropte frustraties van de voorbije jaren uitspuwt. Op “You Better Move” horen we een vreemde, futuristische beat. Hier rapt Baby Pluto feilloos op de tonen van de legendarische game, 3D Pinball Space Cadet. Helaas wordt de beat eentonig en werkt hij uiteindelijk op de zenuwen. “Pop” is misschien wel het stevigste nummer dat we te horen krijgen. De zweverige beat pompt hard terwijl Uzi, zonder naar adem te happen, de ene punchline na de andere op je afvuurt.

Orenji is de tegenpool van Baby Pluto. Hier laat hij het rappen achterwege en zingt hij met de nodige hoeveelheid autotune. Op “I’m Sorry” worden we meteen in een andere sfeer gedropt. Ook hier krijgen we een futuristische beat, maar die klinkt luchtiger en vrolijker. Dit zorgt eindelijk voor wat ademruimte na een stevig begin, maar dan maakt “Celebration Station” onze dansbenen helemaal los. De melodie werkt aanstekelijk dankzij de EDM invloeden. Ook “Bigger Than Life” is heel dansbaar. Deze keer leidt een ukelele de melodie en waan je je op een of ander strand in Hawaii.

Op “Bust me” en “Prices” horen we de eigenzinnige en excentrieke flow van de originele Lil Uzi Vert. Op dat laatste nummer gebruikt hij een sample van het nummer “Way Back” van Travis Scott. Ook aan “Venetia” en “Secure The Bag” weet Uzi zijn eigen draai te geven waardoor bijna elk nummer op dit album uniek klinkt. De enige feature op het album komt onverwacht van Syd. De zangeres van The Internet brengt op het rustige “Urgency” haar spirituele kant naar boven. Ook Uzi probeert hier de hoge stem van Syd te evenaren maar laat dat beter achterwege. “P2” is zoals verwacht de opvolger van zijn monsterhit “XO Tour Llif3”. Meer dan dat is het niet, want “P2” klinkt nagenoeg exact hetzelfde. Of het evenveel succes zal halen als “XO Tour Llif3” valt nog af te wachten, maar het is alleszins even aanstekelijk als zijn voorganger.

Lil Uzi Vert liet ons lang wachten op Eternal Atake maar brengt hiermee wel een meer dan degelijk album. Uzi is uniek op zijn manier en zorgt ervoor dat elk nummer op het album anders klinkt door steeds makkelijk zijn flow te veranderen. Met alter ego’s Baby Pluto en Orenji brengt hij nog meer variatie en geeft hij het album een extra dimensie. Op Eternal Atake zal je niet alleen headbangen, maar ook met je heupen schudden en er is ook nog plaats om weg te dromen. Niet iedereen zal Lil Uzi Vert smaken, maar hij slaagt erin om zich te onderscheiden in de stilaan oververzadigde hiphopwereld.

Facebook / Twitter / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview STIKSTOF: ‘Hoe groter de pogo, hoe beter voor het logo!’

Als een bom sloeg Overlast in. Het album, met een even mysterieuze als veelzeggende cover, leidde definitief een hoogconjunctuur van de Brusselse,…
AlbumsFeatured albumsRecensies

STIKSTOF – FAMILIE BOVEN ALLES (★★★★): STIKSTOF boven alles

Na drie jaar met soloprojecten de bloemetjes buiten te zetten is ’s lands bekendste hiphopformatie weer samen. Overlast, hun derde en vorige…
AlbumsRecensies

ECHT! - INWANE (★★★★) : Grimmig grensverleggend

Na een verwachtingsvolle EP Douf brengt de Brusselse groep ECHT! nu debuutalbum INWANE uit. Ze combineren jazz, funk, electro en hiphop met als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.