AlbumsRecensies

Post Animal – Forward Motion Godyssey (★★★★★): Muzikaal hoogstaande trip van contradicties

Forward Motion Godyssey, zo heet het derde album van Post Animal. Een lp met potentieel om mogelijk een van de betere, al dan niet beste albums van 2020 te worden. 47 minuten en 38 seconden lang worden we meegesleurd in een zwoele trip. Een beter valentijnscadeau hadden we ons niet kunnen wensen.

Post Animal is een vijftallig ensemble dat werd opgericht in 2014. In 2015 verscheen hun debuutalbum Post Animal Perform the Most Curious Water Activities en in 2018 werd hun tweede album, When I Think of You in a Castle, de wereld ingestuurd. De groep staat bekend om de sterke band die de leden onderling met elkaar hebben, wat natuurlijk enkel in het voordeel speelt van hun muziek. Post Animal klinkt je misschien nog niet zo bekend in de oren, maar daar zal vast en zeker verandering in komen. Vergelijkingen met bijvoorbeeld Tame Impala, Foals en Psychedelic Porn Crumpets zijn dan ook niet ver te zoeken.

In vergelijking met vorig materiaal van de band, zijn bij dit album zowel de lyrics als de muziek beter dan ooit te voren. De speelsheid van de jongens blijft aanwezig, maar het is duidelijk dat ze zich steeds meer comfortabel voelen om ook over diepere zaken te schrijven. Het lijkt alsof Post Animal een dynamiek gevonden heeft die hen eigen is en zo het beste van hun twee vorige platen samenbrengt op dit nieuwe epos.

Het benoemen van dat geluid dat echt eigen is aan Post Animal is dan weer moeilijk, want Forward Motion Godyssey brengt veel variatie met zich mee en zit vol met contradicties. De rustigere, zwoelere nummers, zoals “Your Life Away” en “Sifting”, in combinatie met meer dansbare nummers en zwoele gitaren, zoals “How Do You Feel”, zorgen voor een muzikaal hoogstaande trip die je van de eerste tot de laatste seconde niet meer loslaat. Het combineren van de psychedelische vibes en een meer stevig muzikaal aspect was een gewaagde keuze van de Amerikanen, maar is zeker en vast heel goed uitgedraaid.

Niet enkel de nummers onderling zorgen voor contradicties, ook de lyrics en het muzikale aspect van elke song apart brengen dit naar voren. Zo is “Safe or Not” bijvoorbeeld een best dansbaar nummer dat ons een beetje discovibes bezorgt, terwijl er gezongen wordt over het gevoel dat opduikt wanneer je niet in staat bent om jezelf juist uit te drukken en er dus een diepere, iets donkerdere bijklank doorsijpelt. Ook op bijvoorbeeld “How Do You Feel” valt dit te herkennen. De opbouw van het nummer switcht continu tussen een meer vrolijke en een meer afwachtende vibe. Toch krijgt het album in zijn geheel een mooie samenhang wanneer je naar de teksten luistert. Diepe lyrics waarin verschillende levensvragen aanwezig zijn zorgen ervoor dat de songs onderling een bepaalde verbondenheid vinden.

Het is ondertussen al lang duidelijk dat de sfeer van de elf nummers op dit album niet zomaar met één term te beschrijven valt. Verschillende stijlen, verschillende nummerlengtes en verschillende sferen in de teksten zorgen ervoor dat elke creatie opnieuw onvoorspelbaar is, maar net daardoor is het geheel ook verrassend boeiend. Je wordt van de ene surprise in de andere gedropt en die diversiteit zorgt dat je de plaat kan blijven beluisteren. Post Animal weet hoe ze hun muziek naar een hoger niveau kunnen tillen zonder echt veel bergen te verschuiven en dat is straf voor een band van dit kaliber.

De sound van Post Animal blijft in volle ontwikkeling en op deze derde plaat klinkt het als een geboorte van de perfecte klank. Een mix tussen het psychedelische en de garagesound zet dat allemaal kracht bij. Ze duwen zichzelf niet in een hokje en zijn toch in staat om ons mee te nemen van de ene overrompeling naar de andere. Op dit album is het opmerkelijk hoeveel de groep al gegroeid is sinds de release van hun eerste lp, wat alleen maar meer belooft voor de toekomst.

Het zou dus een gemiste kans zijn om op 24 februari 2020 niet naar Trix af te zakken, want daar staan de jongens op de planning voor een concertje in de Trix bar.

Facebook / Website 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hot Garbage – “Mystery”

Het Canadese viertal Hot Garbage bracht ons deze week een nieuw voorsmaakje van hun nieuwe album. Met “Mystery” kennen we nu al…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Subterranean Street Society - "Focus on the Melody"

De Deens-Nederlandse band Subterranean Street Society, die met het nummer “Only Your Sins Know” in de Netflixserie Ragnarok te horen was, heeft…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Rolling Stones - Hackney Diamonds (★★★★½): Steengoede plaat

Is er iemand die de voorbije zes decennia onder een steen heeft geleefd en nog nooit van The Rolling Stones heeft gehoord?…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.