AlbumsRecensies

Russ – Shake The Snow Globe (★★): Volgende keer wat meer inhoud graag

Russ is in de hiphop wereld altijd al een beetje een vreemde eend in de bijt geweest. Hij werd nooit omarmd door de community, en heeft dat voor een deel aan zichzelf te danken. In zijn muziek maakt de rapper uit Atlanta regelmatig statements tegen de hiphopwereld. Hij haat op andere rappers die drugs misbruiken, noemt hen losers, en vindt zichzelf beter dan de rest omdat hij dat niet doet. Russ heeft veel zelfvertrouwen, wat heel wat mensen, zeker online, als arrogant bestempelen. Ten tijde van sociale media heeft dit al voor heel wat commotie gezorgd omtrent zijn figuur.

Dat maakt hem echter niet minder relevant. Hij heeft duizenden fans, voornamelijk jonge meisjes en hij is een hardwerkende artiest, met toewijding aan zijn muziek. Voor zijn bekendheid had de Amerikaanse rapper een project waarbij hij elke week een nieuw nummer uitbracht, voor drie jaar aan een stuk. Zijn bekendste album uit 2017 There’s Really A Wolf kreeg binnen een jaar tijd een platina award, en singles als “What They Want” en “Losin Control” brachten hem miljoenen streams op. Nu is Russ terug om een nieuwe plaat aan zijn uitgebreide discografie toe te voegen. Shake The Snow Globe heet die plaat.

Al op het eerste nummer horen we Russ zoals we hem hierboven hebben beschreven. Russ rapt en zingt op “Need A Minute” over hoe hij vroeger de trein moest nemen, en nu met een privéjet vliegt. Geld heeft de rapper duidelijk in overvloed. ‘I Can’t Believe What I’ve Achieved / I Need A Minute’. Zijn statement is vanaf het begin duidelijk gemaakt. Qua sound klinkt het helemaal als Russ. Hij is niet alleen een rapper, maar zingt ook. Op “Need A Minute” is dat op een vreedzaam en vrolijk gitaarmelodietje met frisse drums.

Ook op “Best On Earth”, een samenwerking met de Amerikaanse rapster Bia, gaat het over geld. Deze keer komen daar ook nog eens vrouwen bij. ‘Her ass fatter than fat and she got good throat’, meer moeten we daar niet over zeggen. “Best On Earth” klinkt in tegenstelling tot de rest van het album redelijk agressief. Het is misschien daarom dat de rapper het als bonustrack online gooide.

Russ heeft nauwelijks tot geen samenwerkingen met andere grote (hiphop)artiesten. De reden daarvoor is vrij duidelijk. Hij is niet zo populair in het hiphop wereldje. Toch brengt hij op Shake The Snow Globe een samenwerking met Rick Ross. “Guess What” heeft een coole instrumental die weer wat meer variatie brengt in het album, maar qua lyrics blijft het wederom redelijk doorzichtig en cliché.

Shake The Snow Globe klinkt heel goed, de producties zijn van topkwaliteit, maar de inhoud is dat over het algemeen niet. Er zijn twee uitzonderingen. “All To You” (featuring Kiana Ledé) en “Patience”. Op “All To You” gaat Russ de gevoelige kant op. ‘I Swear That I Wanted You For The Love Of My Life / I Gave My All To You’. Dit is wat we willen horen. Muziek met een boodschap. “Patience” is een tweede lichtpuntje. Hier rapt hij niet in de ik-vorm, maar in de derde persoon. Dit maakt het meteen een pak aangenamer om naar te luisteren. Het kan over de rapper zelf gaan, maar hij geeft de ruimte aan de luisteraar om de ontbrekende puzzelstukjes zelf in te vullen.

Shake The Snow Globe zal het bij de Russ fans ongetwijfeld zeer goed doen. De Amerikaan zit boordevol talent. Maar we vinden dat hij dat talent op een beter manier kan benutten door over andere dingen, of op een andere manier te rappen. Hier en daar bewijst hij al dat hij dat kan. Toch lijkt hij voor een rapper die zo zelfzeker overkomt, best nog vrij onzeker.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Danger Mouse & Black Thought - Cheat Codes (★★★★): Zwaargewichten bundelen hun krachten en telefoonboekje

Black Thought, het alias van Tariq Luqmaan Trotter, kennen we al bijna 35 jaar als bezieler en voornaamste lyricist van The Roots….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danger Mouse & Black Thought - "Because" (feat. Joey Bada$$, Russ & Dylan Cartlidge)

Danger Mouse en Black Thought zijn twee van de meest getalenteerde, maar onderschatte artiesten van de hiphopwereld. Ze hebben hun fans jaren…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danger Mouse - "No Gold Teeth" (feat. Black Thought)

Danger Mouse is zonder twijfel een van de meest invloedrijke producers en muzikanten ooit. Om volledig uit te leggen wat deze man…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.