Albums, Recensies

J Hus – Big Conspiracy (★★★): Meer van hetzelfde

Een succesrecept pas je beter niet aan. Dat moet J Hus gedacht hebben tijdens het maken van dit album. De verwachtingen voor zijn nieuwe album Big Conspiracy waren hooggespannen voor de Londense rapper met Gambiaanse roots. De Brit wordt aanzien als een van de vernieuwers van het genre afroswing. Zijn vorige plaat, Common Sense werd in Groot Brittannië genomineerd voor een Mercury Prize en een Brit award voor beste album van het jaar. “Did You See” vanop datzelfde album werd ook genomineerd voor single van het jaar en J Hus kon ook British Breakthrough Act worden. Hoewel hij deze nominaties niet kon verzilveren, leverden ze de jonge rapper (hij werd geboren in 1996) wel een aantal grote features op, met onder andere Skepta, Dave, en zelfs Ed Sheeran.

Naast een tot nu toe korte, succesvolle muziekcarrière, heeft de Londenaar ook op crimineel vlak heel wat ‘ervaring’. Over de laatste jaren werd hij meermaals gearresteerd en veroordeeld. Hij zat meerdere malen in de gevangenis en werd in 2015 zelfs neergestoken. In december 2018 nog, werd hij veroordeeld tot acht maanden celstraf voor het dragen van een verboden wapen. Tijdens de productie van deze nieuwe plaat zat hij dus een tijdje achter de tralies.

Big Conspiracy begint met een heerlijk nummer. “Big Conspiracy”, is een perfecte binnenkomer. Een leuk gitaartje begeleidt J Hus op zijn verses. Hij rapt al zijn lines op een heel natuurlijke manier. Het lijkt alsof hij alles ter plekke verzint. Het instrumentaal gedeelte zou zo van een lofi hiphop kanaal op YouTube kunnen komen. Het enige wat nog ontbreekt, is een saxofoon. Maar wacht, ook die krijgen we na drie minuten te horen als outro voor het nummer, lekker hoor.

Net als op “Big Conspiracy” krijgen we op “Helicopter” de zang van iceè tgm te horen. Wie deze dame is, werd nog niet officieel bevestigd. Sommige fans denken dat het gaat om niemand minder dan de zus van J Hus. Daarvan zou het bewijs op Twitter te vinden zijn. Het zou perfect kunnen, want de twee vullen elkaar aan alsof ze elkaar al jaren kennen. Hoe dan ook, iceè tgm kan vanaf nu aan eigen materiaal beginnen denken, want na deze twee features zal daar zeker en vast vraag naar zijn. Mogelijks zit het muzikaal talent dus in de familie.

https://twitter.com/KeysThePrince/status/1220518346086547461?s=20

Het album in zijn geheel klinkt zoals we dat gewoon zijn van J Hus’ grote hits zoals “Did You See” en “Spirit” vanop Common Sense. Hij combineert vrolijke afro en hiphopbeats met onuitputtelijke flows over vrouwen, zijn crew, zichzelf en zijn haters. Deze plaat zal heel wat vrouwenharten doen smelten en feestjes aan het bootyshaken krijgen. Zo rapt hij in “Cucumber” over ‘I can make you fall in love with everything I do’ en in “Love Peace and Prosperity” over ‘You say you don’t like it but you love it dont ya’. De rapper weet duidelijk van aanpakken. Wie zijn ogen sluit, waant zich op een strandfeestje met een cocktail, ergens op een van de Caraïbische eilanden.

J Hus kiest ervoor om het grootste deel van zijn album helemaal op zijn eentje te doen. Van de dertien nummers zijn er vier features te tellen. Twee daarvan hebben we al eerder besproken. Verder krijgen we nog “Play Play” met Burna Boy en “Repeat” met Koffee te horen. Twee nummers die ook al eerder beschikbaar waren als singles. Deze nummers schieten er in tegenstelling tot de features met iceè tgm niet echt uit. J Hus klinkt overtuigend genoeg op zichzelf en heeft daar helemaal geen grote features voor nodig.

Common Sense bevatte meer verschillende sounds en was veel diverser. Terwijl hij op Big Conspiracy vertrouwt op de succesformule die hem al wat hits opleverde. Hier en daar slaagt de rapper daarin, want er zit hitpotentieel in, maar we hadden het toch liever wat uiteenlopender gezien. Zeker omdat we ervan overtuigd zijn dat J Hus dat kan, dat kon hij ons in het verleden al bewijzen. Laten we hopen dat hij in de nabije toekomst niet terug in de problemen komt, zodat hij zich kan focussen op zijn muziek. Want van de jonge J Hus valt nog veel te verwachten.

 

 

24 januari 2020

About Author

Stijn Grobet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief