Instagram, Live, Recensies

Hooverphonic @ Capitole Gent: Twelve points go to Hooverphonic!

© CPU – Cédric Depraetere

Hooverphonic is een van de langstlopende bands in België. Vanaf midden jaren negentig bracht de band heel wat gevierde albums uit met tal van hits en verschillende frontvrouwen. De band bleef vele jaren later steeds albums uitbrengen, hits scoren en veranderden nog een aantal keer van zangeres. Alex Callier en Raymond Geert bleven de enige twee constanten in de band die ondertussen ook dikwijls van genre is veranderd. Daarnaast schrijft Callier zo nu en dan ook mee aan nummers voor andere artiesten waaronder Sennek, de zangeres die enkele jaren geleden ons land vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival. Callier en Geerts vonden hun nieuwste frontvrouw echter in een andere muziekwedstrijd, wat voor nieuwe hits zorgde. Looking for Stars, het eerste album met Luka Cruysberghs dateert al van eind 2018, maar er volgt nu nog een laatste reeks optredens vooraleer de band aan een nieuw hoofdstuk begint. Ondertussen is Alex Callier zich opnieuw aan het voorbereiden op Europa’s grootste liedjeswedstrijd en deze keer zal Hooverphonic zelf op het podium schitteren.

© CPU – Cédric Depraetere

Een openingsact vond Hooverphonic niet nodig, maar openen doen ze zelf met “Concrete Skin”. Op hun laatste langspeler keerde de band deels terug naar hun triphop verleden en ook het dromerige “Stranger” paste hier perfect bij. De stem van Luka Cruysberghs komt hier helemaal tot zijn recht en een paar nummers later weet de zangeres ons bijna kippenvel te geven tijdens “Vinegar & Salt”, gebracht met alleen een elektrische gitaar. Het eerste deel van het optreden gebeurt met niet al te veel licht en Luka draagt zelf ook een duistere mantel. Deze visuele omkadering past perfect bij de songs in dit deel van de show. Eens nummers als “Anger Never Dies” en “Romantic” aan bod komen verandert de sfeer van eerder grillig en koud naar warm en romantisch. Die verandering volgde ook in de belichting en Luca’s outfit: een rood kleedje dat doet terugdenken aan de albumhoes van Jackie Cane.

Cruysberghs staat intussen al anderhalf jaar tussen Callier en Geerts op het podium en dat zie je. De zangeres is steeds meer op haar gemak en komt steeds natuurlijker over. Hooverphonic staat erom bekend om zangeressen met een sterke en ook een eigen stem te hebben. Zo wordt het steeds moeilijker om iemand te vinden die alle nummers aankan. Tijdens The Voice van Vlaanderen toonde Luka al dat “Mad About You” geen probleem is voor haar en ook andere classics als “2Wicky” brengt ze in het Capitole tot een goed einde. Toch wringt hier en daar het schoentje. Tijdens “Hiding In A Song” en “Amalfi” weet Luka niet honderd procent te overtuigen, ondanks dat ze nog altijd goed zingt. “Badaboum”, het funky duet over een relatie waarin de man zeer dominant is, komt dan weer niet helemaal geloofwaardig over door Luka haar jonge leeftijd.

© CPU – Cédric Depraetere

Trouwens, vooraleer “Badaboum” bereikt werd vonden er nog enkele kostuumchanges plaats. Zo droeg Luka voor het laatste funky deel met onder meer “Looking For Stars” een glittercape. Hoewel Callier, Geerts en de rest van de band geen wit John Travolta kostuum aanhadden ligt het discogehalte hier vrij hoog. Wanneer het tijd was voor de hits “Amalfi” en “Jackie Cane” heerste er veel sfeer in de zaal en klapte iedereen gretig mee, maar op vlak van meezingen is en blijft Vlaanderen een beetje een teleurstelling. Tijdens de bisronde krijgen we onder andere hun doorbraak “2Wicky” te horen en afsluiten doen ze met “Long Time Gone” waarbij Luka nog een laatste keer het beste van zichzelf geeft.

Luka Cruysberghs staat intussen zelfzeker op het podium en zingt nog steeds de pannen van het dak. Af en toe passen de nummers niet helemaal bij haar stem, maar het publiek wil de klassiekers horen en Hooverphonic speelt deze. De goed opgebouwde setlist geeft een mooie afwisseling tussen materiaal uit het nieuwste album en oudere songs en bovendien worden dankzij de outfitwissels deze mooi visueel omkaderd. Het is duidelijk dat Hooverphonic al lang in het vak zit met een optreden dat zo afgewerkt is, maar toch blijven ze kwaliteit afleveren. Twelve points go to Hooverphonic!

In mei zal Hooverphonic te zien zijn op het Eurovisiesongfestival en Alex wist ons te vertellen dat ze in het najaar opnieuw gaan touren met The Magnificent Tree, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van die plaat.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Concrete Skin
On And On
Stranger
Vinegar & Salt
Heartbroken
Anger Never Dies
Horrible Person
Eden
Romantic
Sleepless
Jackie Cane
The Night Before
Hiding In A Song
Mad About You
Uptight
One, Two, Three
Badaboum
Looking For Stars
Amalfi

Suspirium (Thom Yorke cover)
Feathers & Tar
2Wicky
Long Time Gone

Facebook – Instagram Hooverphonic – Instagram Luka Cruysberghs – Website

18 januari 2020

About Author

Robbe Rooms


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief