AlbumsRecensies

RAT BOY – GOVERNMENT VACATION (★★½): Gedurfd perspectief, minder gewaagd groovewerk

Jordan Cardy of RAT BOY voelt zich als een vis in het water in het anthemparadijs en bracht zo al verschillende voltreffers uit met een hoge graad van aanstekelijkheid, die je steeds liefst zo luid mogelijk laat weerklinken. Eind januari van verleden jaar kwam zijn derde plaat INTERNATIONALLY UNKNOWN uit en nu kunnen we het jaar inzetten met GOVERNMENT VACATION.

“VICTIM OF A SYSTEM” en “TIME ON MY MIND” worden duidelijk gekenmerkt door de typische RAT BOY-formule waar we naar verlangen. De rapstrofes worden afgeleverd met een goeie scheut van Jordans accent en zijn speciale stemkleur is alleen maar een troef. De refreinen banen zich pijlsnel een weg naar je geheugen en brengen heel wat uitbundigheid teweeg. Er heerst een vleugje van ska en de grooves en drive zitten er stevig in, waardoor de songs even motiverend inwerken als een ochtendkoffie of drie. “VICTIM OF A SYSTEM” en “TIME ON MY MIND” zijn toegankelijke, maar toch nog steeds eigenzinnige feestjes; RAT BOY op z’n best dus.

Eerder gereleasete single “TRUTH OF THE YOUTH” surft voort op datzelfde energieke elan. Al blijven we bij het standpunt dat het nummer niet veel meer bevat dan een aangenaam meezingbaar refrein. Gelukkig bevat de boodschap wel genoeg punch om het nummer op te krikken. Ook “BUMPY ROAD” is toch opvallend minder bumpy dan beloofd. Een veelbelovende insteek, enkel te eentonig uitgevoerd.

RAT BOY probeert het vervolgens goed te maken met een rauwe ballade zoals enkel skaters of punkers dat kunnen brengen. Enkel jammer dat “REWIND” iets te mechanisch overkomt – zeker vanaf de bridge. Het nummer had een scherper kantje kunnen gebruiken. Tot onze teleurstelling moeten we zelfs vaststellen dat de ep afgesloten wordt met een ietwat vervelende titeltrack. Op “GOVERNMENT VACATION” lijkt het alsof RAT BOY zelf ook vakantie nam van het schrijven van opmonterende muziek. Het resultaat is lichtjes enerverend, inspiratieloos en te repetitief.

Wel valt op dat Jordan opnieuw iets te vertellen heeft en geen doekjes om zijn kritische perspectief zal winden. Muzikanten die hun mond letterlijk en figuurlijk opentrekken verdienen onze aandacht, al kon de muzikale uitvoering hier beter. GOVERNMENT VACATION had meer verfrissend groovewerk moeten vertonen om ons volledig te bekoren.

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RAT BOY - "RAM RAID"

RAT BOY is gelukkig niet de Engelse versie van onze rattenjongen van de Lage Landen, Ciske de Rat. Met zijn punk ’n’…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RAT BOY - "BRAVE NEW WORLD"

De groovy Jordan Cardy uit Essex zit niet verlegen om wat kritische boodschappen hier en daar. Die brengt hij steevast in de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RAT BOY - "TRUTH OF THE YOUTH"

Jordan Cardy uit Essex is een wilde losbol met een groovy sound waar wij dan weer wild van staan. Eind januari kwam…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.