Albums, Recensies

RAT BOY – INTERNATIONALLY UNKNOWN (★★★★): Een energieke verzameling anthems met edgy kantje

INTERNATIONALLY UNKNOWN heet de nieuwe plaat van RAT BOY, het tegendeel zal echter gauw genoeg bewezen worden, want het is een knaller. Je kent de jongeman uit Essex wellicht al van de single “Laidback”, terwijl dat nochtans een van zijn meest atypische nummers is. Meestal combineert Jordan Cardy hiphop en punk tot zijn eigen sound, wat resulteert in nummers die dagenlang blijven hangen en vaak ook uiterst dansbaar zijn. Op INTERNATIONALLY UNKNOWN komt er nog een dimensie bij, want het album werd geproducet door Tim Armstrong, de frontman van Rancid, en dat merk je wel. De vrolijke ska-invloeden blijven niet achterwege en vormen absoluut een meerwaarde. We kregen al singles “Chip On My Shoulder”, “Internationally Unkown”, “No Peace No Justice” en “Don’t Hesitate” en vandaag is het eindelijk zover en kunnen we de rest van het album verslinden.

Verschillende genres worden bij elkaar gebracht op INTERNATIONALLY UNKNOWN, maar steeds wordt perfect aangesloten bij waar RAT BOY sterk in is: catchy anthems brengen met een edgy kantje. Van begin tot eind zit er een vaart in het album die aanstekelijk werkt. Je ziet jezelf al gauw met pint in de hand in een moshpit of simpelweg meebrullend en dansend. “My Name is RAT BOY” past bijvoorbeeld naadloos bij dat beeld. Het is haast onmogelijk om hierop te blijven stilzitten en ontken niet dat je minstens één keer die ‘IIIIIII….’ mee hebt willen schreeuwen. Ook “So What” is er eentje voor in de moshpit. Het sterke aan die nummers is dat ze niet alleen memorabele anthems bevatten, maar dat ook aan de details veel aandacht besteed is. De nummers van RAT BOY zitten steeds goed in elkaar en bevatten vele toffe muzikale details.

Terwijl “My Name is RAT BOY” en “So What” kracht en ongekunstelde coolheid uitstralen, vallen er verderop in het album volledig andere vibes te bespeuren, die overigens allemaal even goed werken. Zo zijn de Rancid-invloeden het opvallendste op “Follow Your Heart” en “Silverlake”, waar leuke backing vocals en typische blazers voor een ska-feestje zorgen. De ska-sfeer die in verschillende nummers van INTERNATIONALLY UNKNOWN doorsijpelt, is zeker een meerwaarde. Het stopt energie en vaart in de songs en wie is er nu geen fan van de happy feeststemming die ska met zich meebrengt? RAT BOY waagt zich zelfs aan heuse reggae-vibes. “Night Creature” is een laidback tapijtje van een nummer en bewijst nog maar eens hoeveel wegen RAT BOY uit kan gaan.

Het is duidelijk dat Jordan Cardy veel kan. Schijnbaar moeiteloos wordt een unieke mix van punk, hiphop, ska en zelfs reggae afgeleverd. Voor ieder wat wils dus op INTERNATIONALLY UNKNOWN, maar steeds blijft het onmiskenbaar RAT BOY. De goesting om uren mee te schreeuwen en dansen op catchy en coole muziek, dat is wat we verwachten van deze jongeman en ook absoluut gekregen hebben op zijn nieuwste album. De bijhorende pint in de hand kan je er op 7 mei aan toevoegen, wanneer RAT BOY optreedt in Trix. Tickets voor dit festijn zijn nog steeds te koop!

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

25 januari 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief