InstagramUitgelicht

Het elftal van 2019 volgens de muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn er heel wat mensen die dag in dag uit met muziek bezig zijn, al dan niet als hun vaste job. Personen die ons dagelijks mailen, berichtjes sturen of bands voorstellen, hebben natuurlijk ook een mening. Wij vroegen aan enkele managers, bookers, promotors en anderen binnen de Belgische muziekindustrie wat hun elftal van het afgelopen jaar was. Hieronder vind je hun mening, al dan niet met een woordje uitleg.

Jonas Messelier (Feles Music)

Favoriete album(s) van 2019: The Woolen Men – Human to Human, Purple Mountains – Purple Mountains, Institute – Readjusting the Locks, Hierophants – Spitting Out Moonlight, Mooon – Safari, Leopard Skull – Welcome Home, Sonny & The Sunsets – Hairdressers from Heaven, Drugdealer – Raw Honey, The Cowboys – The Bottom of a Rotten Flower, NOV3L – Novel, White Fence – I Have To Feed Larry’s Hawk

Favoriete single(s) van 2019: Joel Jerome – “It Will Feel Gold to Die”, Faux Ferocious – “No Pressure”, Vintage Crop – “Company Man”

Favoriete album van de afgelopen tien jaar (2010-2019): Holy Wave – Freaks of Nurture, The Growlers – Are You In Or Out?, White Fence – Is Growing Faith

Favoriete nummer(s) van de afgelopen tien jaar (2010-2019): The Cowboys – “After Sunset”, Heaters – “Master Splinter”, Tubelight – “Nervous Jim”

Favoriete muzikale ontdekking van 2019: Faux Ferocious

Favoriete optreden(s) van 2019: The Gluts op Fuzz Club @ Eindhoven, Faux Ferocious @ Aap, Willy Organ @ LeffingeLeuren

Favoriete muziekvideo(s) van 2019: Alles van Willy Organ

Internationale act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden: Usa Nails, Faux Ferocious, The Gluts

Belgische act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden: Tuff Guac

Overrated/Underrated in 2019: Overrated: de radio. Underrated: de vernieuwde Bandcamp

Wat ik uit muziekjaar 2019 zal onthouden: Het was een goed jaar voor Feles Music. Veel bands deden een eerste release die succesvol werd onthaald. Azmari en Pink Room verkochten hun plaat in een half jaar uit door de vele shows die ze speelden. Leopard Skull maakte ook indruk met hun debuut, Budget Trash zette grote stappen vooruit in de juiste richting, Lee Swinnen ontpopte zich met Frankie Traandruppel tot een meester songwriter. Simon zocht met Willy Organ een andere weg in het muzieklandschap, en met succes.

Ook de internationale acts die we helpen, scoorden, met als hoogtepunt Scott Yoder op LeffingeLeuren. Daarnaast was het heerlijk om The Dandelion te kunnen overtuigen om zich voor een eerste keer in Europa te begeven. De Australische band kwam een maand touren en kreeg goeie kritieken voor hun release, de eerste 7 inch release op Feles Music is ook bijna uitverkocht en is bijzonder gegeerd bij de verzamelaars op discogs.com. In 2020 komt er een tweede 7 inch release van een grote band uit de scène van LA, California.

Pieter De Sutter (Caroline Music)

Favoriete album(s) van 2019: Kate Tempest – The Books of Traps & Lessons, Palace – Life After, Lana del Rey – Norman Fucking Rockwell, Michael Kiwanuka – KIWANUKA, Jordan Rakei – Origin

Favoriete single(s) van 2019: Caroline Polacheck – “So Hot You’re Hurting my Feelings”, Black Marble – “Grey Eyeliner”, Rex Orange Country – “Face to Face”, Clairo – “Softly”, Otha – “Tired & Sick”

Favoriete album van de afgelopen tien jaar (2010-2019): Frank Ocean – Channel Orange (2012), Balthazar – Applause (2010), Sixto Rodrigues – Searching for Sugar Man (2012), BANKS – Goddess (2014), SOHN – Tremors (2014)

Favoriete nummer(s) van de afgelopen tien jaar (2010-2019): Gil Scott-Heron and Jamie XX – “I’ll Take Care of U” (2011), Frank Ocean – “Swim Good” (2011), Glass Animals – “Gooey” (2014), Rihanna – “Love on the Brain” (2016), The Blaze – “Virile” (2016)

Favoriete muzikale ontdekking van 2019: Joesef, UMI, MorMor, Pongo, Meetsysteem

Favoriete optreden(s) van 2019: FKA Twigs @ Koninklijk Circus, Kate Tempest @ Pukkelpop, Yann Tiersen @ Bozar, Loyle Carner @ Botanique, Jordan Rakei @ Ancienne Belgique

Favoriete muziekvideo(s) van 2019: FKA Twigs – “Cellophane”, DJ Shadow ft. De La Soul – “Rocket Fuel”, Solange – “Almeda”, Blood Orange – “Benzo”, Rosalía – “F*cking Money Man”

Internationale act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden: Clairo, SHAED, Crystal Murray, Charlotte dos Santos, Oscar Jerome

Belgische act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden: ICO, Susobrino, IKRAAAN, Martha Da’ro

Wat ik uit muziekjaar 2019 zal onthouden: Dance Monkey, Dance

Jonas De Pooter (V2)

Favoriete album(s) van 2019: Tyler, The Creator – Igor

Favoriete single(s) van 2019: Big Thief – “Not”

Favoriete album van de afgelopen tien jaar (2010-2019): Arctic Monkeys – AM (2013)

Favoriete nummer(s) van de afgelopen tien jaar (2010-2019): Foo Fighters – “Run” (2017)

Favoriete muzikale ontdekking van 2019: The Murder Capital

Favoriete optreden(s) van 2019: FKA twigs @ Cirque Royale (2/12)

Favoriete muziekvideo(s) van 2019: TNGHT – “Gimme Summn”

Internationale act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden: Joesef

Belgische act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden: Tin Fingers

Overrated/Underrated in 2019: Overrated: Coldplay – Everyday Life. Underrated: Giant Swan – Giant Swan

Wat ik uit muziekjaar 2019 zal onthouden: Dat twee platen in één jaar uitbrengen niet altijd een slecht idee is.

Didier Becu (Luminous Dash)

Favoriete album(s) van 2019: Als het moeilijk kiezen is, dan wijst dit sowieso op het feit dat het een zeer goed muzikaal jaar was, en dat was 2019 zeker en vast. Internationaal enorm genoten van “Designer” van Aldous Harding, “Junior” van Corridor (wat een ontdekking!) en de comeback van Sleater-Kinney. Toch gaat de grote prijs naar Belgen. Het werd een tweestrijd tussen PEUK en Reena Riot, maar omdat “Nix” me zo veel keren down to earth bracht, is de Gentse toch nipt de winnares geworden.

Favoriete single(s) van 2019: In lang vervlogen tijden was een single een rond vinylplaatje met een gat erin, maar ondertussen vervaagd tot iets wat op YouTube of op Spotify verschijnt. Internationaal vond ik “One Of Us” van Liam Gallagher vrij sterk, “Bad Guy” van Billie Eilish is dan weer de perfecte popsong. Maar de nummers waar ik dit jaar het meest naar heb geluisterd, zijn zonder twijfel “Faceless Doll In Voodoo” van PEUK en “Nude” van ILA.

Favoriete album van de afgelopen tien jaar (2010-2019): Of het mijn favoriete album is weet ik niet, daarvoor is het waarschijnlijk net iets te droevig, maar zonder twijfel is Black Star van David Bowie de mijlpaal van de afgelopen tien jaar. Bowie kon veel, in feite alles, maar zijn eigen nakende dood in muziek omzetten was vrij nieuw in de muziekgeschiedenis. Komt er nog bij dat het de beste Bowieplaat van de laatste twintig jaar of zo was, dus ja, Bowie!

Favoriete nummer(s) van de afgelopen tien jaar (2010-2019): Internationaal zonder twijfel “Let It Happen” van Tame Impala. Juist, Currents was een hype die niemand zag aankomen, maar het is wel de perfecte indiepopplaat en ieder nummer erop klinkt als een droomsingle. Nationaal ga ik voor “No Image” van Whispering Sons omdat angst en schoonheid nooit zo dicht bij elkaar lagen, en “The Knife” van Reena Riot. Onbegrijpelijk dat die laatste nooit een single is geworden, want het komt dicht in de buurt van de song die je nog eens wil horen net op het moment dat je definitieve uur is geslagen.

Favoriete muzikale ontdekking van 2019: ILA. Ik volg het muzikale alter ego van Ilayda Cicek al drie jaar op de voet, maar sinds ze deze zomer met Cas en Sam besloten heeft om er een band van te maken, heeft deze Belgische band alleen maar zichzelf overtroffen. Het zou me niet verwonderen dat dit wel eens de winnaars van de Rock Rally zouden kunnen worden, en als dat zo niet is, dan heeft die jury gewoon geen smaak!

Favoriete optreden(s) van 2019: Whispering Sons. Al meer dan honderd keer gezien (ik overdrijf niet eens), maar altijd ongelooflijk intens. Persoonlijke favoriet was ILA in de Kinky Star. Als je beseft dat je staat te huilen terwijl je naar een band kijkt, dan doet het iets met je, veronderstel ik. En uiteraard PEUK in de BarBroos in Gent dat ik zelf organiseerde en waar ik apetrots op ben. Internationaal moet ik door het ijs zakken van schaamte als ik de zelfveredelde karaokemachine van Lust For Youth vernoem, maar ja dus, ofwel was het de roes van de alcohol. En uiteraard Corridor, Squid en Mykki Blanco op Sonic City. Het leukste was dan weer Gruppo Di Pawlowski op de Lokerse Feesten. Maak Mauro koning van België en alles is opgelost.

Favoriete muziekvideo(s) van 2019: Ik moet bekennen dat ik maar weinig naar muziekvideo’s kijk. Sowieso het meest naar “Alone” van Whispering Sons en “Faceless Doll In Voodoo” van PEUK gezien, dus bij deze mijn favorieten.

Internationale act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden: Opnieuw Corridor? Neen echt, nooit gedacht dat ik zo wild kon zijn van een paar Canadezen die in het Frans hun ding doen. Indochine voor Talking Heads-fans of zoiets! Als ik Eppo op Sonic City op en neer zag gaan tijdens Sonic City, wist ik dat Pukkelpop er wel eens zou kunnen inzitten dit jaar. Ook Destroyer, maar die kent iedereen ondertussen.

Belgische act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden:
Mag ik vier bladzijden vol kladden? Aster die het wel eens heel vlug zou kunnen maken en zonder dat hij het zelf beseft simpelweg de reïncarnatie van Bob Dylan is. Juist, de bard leeft nog! Meskereem Mees, wat een stem! Amo, het muzikale project van Anke Thomassen. Ellis North, de Soccer Mommy van België. TUFF GUAC en Kookaburra, twee keer psychedelische oorsmeer. The Rescue die iets aan het doen zijn wat in de buurt komt van Boards Of Canada. HEISA die naar het schijnt een topplaat zullen uitbrengen, en omdat alles wat Jacky Willems zegt waar is, zal dat ook wel zo zijn. Head On Stone, het soloproject van Nele Janssen van PEUK waar je best een tiental zakdoeken voor bij hebt wegens onaards schoon. En als gezegd watch out for ILA.

Overrated/Underrated in 2019: Overrated, dat impliceert altijd een beetje jaloezie, hé? Ik gun ieder zijn plezier, maar ik had wat moeite met de hype rond Ghosteen. Nick Cave is een genie en het is een onderwerp dat je bij de keel grijpt, maar als Ghosteen zijn meesterwerk is, wat  zijn Tender Prey of Your Funeral…My Trial dan? Underrated: NIX van Reena Riot, op haar dooie gemak staat Naomi op één lijn met PJ Harvey, maar ik denk dat die laatste wat meer platen verkoopt!

Wat ik uit muziekjaar 2019 zal onthouden: Vooral voor mezelf vind ik het beangstigend vreemd dat ik een kamer vol vinyl heb, maar alsmaar meer met mijn telefoon Spotify opzet.

Korneel De Clercq (presentator van ‘Wonderland’ – Radio 1)

Favoriete album(s) van 2019: Big Thief – U.F.O.F.

Favoriete single(s) van 2019: FKA Twigs – “Home With You”

Favoriete album van de afgelopen tien jaar (2010-2019): Avi Buffalo – Avi Buffalo (2010)

Favoriete nummer(s) van de afgelopen tien jaar (2010-2019): BADBADNOTGOOD & Samuel T. Herring – “Time Moves Slow”

Favoriete muzikale ontdekking van 2019: Florist – Emily Alone

Favoriete optreden(s) van 2019: Livesessie Kate Tempest in Wonderland

Favoriete muziekvideo(s) van 2019: “Bitterzoet”  van Eefje De Visser

Internationale act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden: Sault

Belgische act(s) die we in 2020 in de gaten moeten houden: Charlotte Adigéry gaat het nóg beter doen.

Overrated/Underrated in 2019: Overrated, en ik ging mee in de hype: Yves Tumor. Ik zag zijn dronken karaokeset op The Great Escape in Brighton en dat was in enkele woorden: krijsen naar geluidsman, shots op het podium, slechte stem. Op Best Kept Secret was het iets beter, want met band, maar nog altijd zo fake als een filmopname.

Wat ik uit muziekjaar 2019 zal onthouden: Akoestische nylongitaar is weer in (Big Thief & Bill Callahan). Ik heb er meteen een nieuwe gekocht.

(Lees verder op de volgende pagina!)

3655 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Maisie Peters @ VIERNULVIER (Concertzaal): Gent onder bezwering

De goede heks komt naar Europa en begint daarvoor in België. De 23-jarige zangeres Maisie Peters speelde gisteren de eerste show van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Blue Gene - "Blind"

Het onafhankelijke label On The Level heeft al wat ervaring met jonge zangers die opeens met een cowboyhoed opduiken. Op zijn gesmaakte,…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens de Belgische muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.