InstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische singles van 2019

In België hebben we te maken met een erg fijne muziekindustrie. Het gaat zelfs zo ver dat er bijna wekelijks interessante releases te vinden zijn in eigen land. Omdat het altijd moeilijk is om deze allemaal bij te houden, hebben we een selectie gemaakt van de beste Belgische singles van afgelopen jaar. Hierbij hielden we rekening met onze top 20 Belgische albums, waardoor geen enkele single van op een van die albums hier in deze lijst te vinden is. Zo krijgen alle artiesten de aandacht die ze verdienen. De 25 singles staan in alfabetische volgorde; het is dus geen ranglijst. De Spotify-playlist met alle nummers staat helemaal onderaan.

Bombataz – Rodeo

Bombataz heeft er een succesvol jaar opzitten boordevol knotsgekke klankjes, goeie grooves en een algeheel gebrek aan sérieux dat enorm aanslaat. Deze vier heren beschikken over een overvol kleurenpalet dat ons meeneemt naar hun bombastische en wonderlijke elektropopwereldje.

Crackups – Wet Sheets

Crackups is terug van weggeweest en je zal het geweten hebben! Ze brachten dit jaar twee singles uit, waaronder “Wet Sheets”. Ongeveer anderhalve minuut aan superstrakke teringherrie. Ze zijn luid, bliksemsnel en zonder twijfel klaar voor 2020.

Faces on TV — Womba

Funky, sexy en dansbaar. Ook wij gooiden onze dansbenen los op “Womba” van Faces on TV. Jasper Maekelberg was in 2019 een van Vlaanderens muzikale sekssymbolen en we zien dat in 2020 niet snel veranderen.

The Germans – William

Absurditeit. Dat is wat er bij de knotsgekke muziek van The Germans centraal staat. Dit vind je ook terug in “William”, de eerste single om nieuw album Sexuality aan te kondigen. De band zelf noemt het nummer ‘verwarrend en kinky’. Wij noemen het vooral een heerlijk nummer van een nog heerlijkere band.

Glints & DVTCH Norris — Fear

De Antwerpse rappers Glints en DVTCH Norris sloegen de handen in elkaar voor het ijzersterke “Fear”. Dit nummer bewijst opnieuw dat ook Belgische hiphop straffe muziek oplevert.

Hydrogen Sea – Run

2019 was het jaar waarin Hydrogen Sea uitgroeide van duo naar echte fullband, en ook een tweede plaat op een unieke manier uitbracht. “Run” bleek de meest aanstekelijke single uit Automata en bijgevolg een van de leukste Belgische nummers van het jaar.

Isbells – The Utmost Way

“The Utmost Way”, een prachtige single uit nieuw album Sosei, raakt een heel arsenaal aan gevoelige snaren waarvan we niet eens wisten dat ze geraakt konden worden. Het nummer wordt voornamelijk gevormd door emotionele gitaarlijnen en bloedmooie harmonieuze stemmen. Ook in 2020 zal Isbells verder blijven ontroeren.

It It Anita – Rushing

It It Anita bracht geen nieuwe plaat uit buiten hun Deluxe van Laurent, maar er stonden wel een aantal nieuwe nummers op. Deze start rustig, maar laat ons achter in totale chaos. Amen!

Jan Verstraeten – Moon Face

“Moon Face” betekende voor Jan Verstraeten meteen zijn doorbraak. Het nummer is een alternatief beestje met strijkers en hoorns, verpakt met jazzy verfijningen, gekleed in een indiemaatpak. Een nummer dat doet denken aan muzikanten als Sufjan Stevens of groepen als Sigur Rós. “Moon Face” is een gevarieerde parel en van Jan Verstraeten mogen we nog heel wat meer van zulke parels verwachten.

Lous and The Yakuza – Dilemme

Vanuit het niets verscheen Lous and The Yakuza dit jaar op het toneel met haar Franstalige trappop. Het genre is hot, de videoclips zien er impressionant uit en de muziek klinkt aanstekelijk edgy. Op een debuutalbum moeten we gelukkig niet al te lang meer wachten; 2020 is nu al in de ban van de 23-jarige Lous.

Meltheads – Disco Of L’Amore

In 2019 ontdekten we ook Meltheads, dit zootje ongeregeld gaat al eens graag uit de kleren, maar maakt ook aimabele, vuige gitaarmuziek. De vuilste krochten van Gent, Antwerpen en omstreken zullen in 2020 hoogstwaarschijnlijk plaats ruimen voor grotere podia.

Mind Rays – Makeshift Weaponry

“Makeshift Weaponry” stoomde ons als eerste single van hun laatste langspeler onmiddellijk klaar voor wat er zou volgen. Fuzzy riffs en agressief geschreeuw aan een razend tempo. Dit nummer wekt zolang het doorraast beelden van woeste draaikolken en scheurende raceauto’s op. Machtig.

Mitxelena – Appelblauwzeegroen

Met de verrassende combinatie van eerlijke woorden en doordringende jazzmuziek benam Mitxelena ons de adem. De rapper houdt zich niet aan de strikte grenzen van hiphop, maar flirt integendeel met verschillende geluiden die zijn introspectieve lyrics kracht bijzetten.

Mondingo — BONFIRE

Mondingo staat intussen al garant voor een excentriek feest op exotische locatie. Zo is ook “BONFIRE” elektropop met een serieuze twist en hebben we onze dansschoenen hier al goed op kunnen verslijten.

Ottla – Stofwolk

Kersverse band Ottla bracht met “Stofwolk” hun allereerste nummer uit en door de combinatie van sferen die ze al binnen de halve minuut weten te presenteren, waren wij helemaal verkocht. Geen doordeweekse klank, die van Ottla.

PINGPONGCLUB – Doktor Rudi

Een nieuwe Kortrijkse parel die recent ook Sound Track West-Vlaanderen op zijn palmares mocht zwieren. “Doktor Rudi” etaleert meteen wat we van PINGPONGCLUB mogen verwachten. Een warme sound, die heel erg BelPop-achtig aanvoelt.

Pauwel – Waves

“Waves” is een ongelooflijk warme en gemeende golf van emotie die alles komt overspoelen. Pauwel doet dat nooit hardhandig, maar we zijn toch weer stevig van onze melk door deze intieme lawine aan schoonheid.

Pink Room – Wasted

Pink Room klinkt niet zo rooskleurig als de naam doet verwachten. Eerder het absolute tegendeel is het geval en zo is “Wasted” een slepende, schreeuwerige en massieve overrompeling, die kort en belachelijk krachtig is. Zo hebben we het graag.

Rian Snoeks – Terug Naar Toen

Met amper zestien jaar gaat Rian Snoeks gestaag zijn weg en die gaat steil bergop. Met “Terug Naar Toen” warmde hij zichzelf op een erg fraaie wijze op voor wat volgend jaar ongetwijfeld zijn doorbraakjaar zal worden.

Roedel – Zwaluw

Het Antwerpse hiphopcollectief, waar ook Mitxelena van hierboven bijhoort, gaat hard op “Zwaluw”. Daarmee vervullen ze de verwachtingen die we koesterden na hun sterke debuutalbum Hondsdolheid. Dit zijn geen hondjes om zonder handschoenen aan te pakken.

Spoil Engine – R!OT

Spoil Engine’s “R!OT” kan dienen als oppepmiddel om iedereen op zijn qui vive te krijgen en grootse rellen te gaan schoppen. Niet volledig in lijn met de vredige kerstboodschappen dus, maar wel loeihard en met de bijhorende clip een energieboost van jewelste die equivalent is aan het innemen van vijf pakken druivensuiker.

TaxiWars – Sharp Practice

Met TaxiWars kan je je nooit verwachten aan een duidelijk afgelijnd genre. Daarentegen verkiest deze band om meer buiten dan binnen de lijntjes te kleuren en zo werd “Sharp Practice” een spannend amalgaam van jazz, hiphop, rock en vooral een heleboel grooves. Niet te onderschatten.

Tristan – Maljaande

Tristan wist zich in 2019 te profileren als de Belgische popster van de toekomst. Met een onconventionele popsound kreeg ze ons op haar eerste ep helemaal mee. “Maljaande” is daaruit zonder twijfel het magische paradepaardje.

The Very Very Danger – Lite My Litah

Het drietal van The Very Very Danger vloog 2019 met een rotvaart in. Rustig opbouwen is niet voor hen weggelegd; van begin tot eind worden we om de oren geslagen met snoeiharde gitaarriffs. Wanneer we na een dikke twee minuten het einde van de achtbaan bereiken, schuiven we meteen weer aan voor een tweede razendsnelle rit.

Wolker – Talking Minds

Op plaat moet Wolker niet veel trucjes bovenhalen om ons te overtuigen, maar live eten we al helemaal uit hun handen. Een groots geluid, feilloos gebracht. Bovenaan ons lijstje met wensen voor 2020 staat het debuutalbum van deze Gentse band.

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single PINGPONGCLUB - "You Don't Mind It"

Het viertal dat we intussen een lustrum kennen als PINGPONGCLUB was al luttele keren het onderwerp van ons muzikale leesvoer. Over deze…
AlbumsRecensies

Ottla - Vogel (★★★★): Meer dan vier windrichtingen en sacramenten

Een aantal jaren geleden besloten acht muzikanten om samen op te treden voor het vijfentwintigjarige bestaan van JazzLab. Vier muzikanten wilden nadien…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single CRACKUPS - "Sgt. Haze"

Terwijl The Priceduikes nog enkele dagen door Japan vliegen met Equal Idiots, is CRACKUPS terug aan het wroeten in de Kempense vlaktes….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.