InstagramLiveRecensies

Balthazar & Trixie Whitley @ Depart (ihkv De Warmste Week): Koorts in Kortrijk

© CPU – Cédric Depraetere

Voor de Warmste Week en de daarbijhorende live muziek moet je dit jaar in Kortrijk zijn, waar Studio Brussel in naam van de VRT een week lang geld inzamelt voor meer dan 2.000 goede doelen. Gisterenavond kreeg VZW De Korf, een Kortrijkse organisatie die zich inzet voor jeugd, een financiële prik van 20.000 euro. Dit was te danken aan Balthazar en Trixie Whitley, die in een Back-To-Back concert in Depart elk 35 minuten speelden en rond de duizend fans een intieme, fantastische concertervaring gaven. Wie niet in De Depart geraakte, werd op het plein getrakteerd op gratis shows van Tessa Dixson, Willy Sommers en Editors. Het werd dus opnieuw een muzikale avond in de West-Vlaamse stad.

© CPU – Cédric Depraetere

Trixie Whitley woont eigenlijk in Amerika, maar onze Belgische trots viert ook dit jaar kerst in ons land. Dat ze dus enkele dagen voor kerst maar al te graag een show kwam spelen voor het goede doel, zag je in ieder geval aan haar enthousiaste podiumpresence waarmee ze een half uurtje ook bij ons voor enthousiasme zorgde. In “Soft Spoken Word” had ze genoeg aan twee gitaren en haar stem, want wat blijft dit nummer aardig binnenkomen. Een sterk begin waarmee ze vanaf het begin stelde in form te zijn.

Het blijft tof hoe Trixie elke show anders en uniek probeert te maken door telkens andere nuances en accenten te leggen. “Time” had daarvan dan ook de juiste dosis gekregen, wat niet meteen voor “Touch” geldt. Het was iets te chaotisch en klonk te druk, waardoor het publiek na afloop ook even zeer rumoerig was. Het zou een moeizame start worden voor “Fishing For Stars”, want de aandacht van het publiek was ze even kwijt. Professioneel zoals ze is, herpakte ze zich snel en hing het publiek binnen enkele seconden weer aan haar lippen.

© CPU – Cédric Depraetere

Haar grootste hit “Breathe You In My Dreams” stak ze wijselijk in een ander jasje. Haar piano kreeg een orgeleffectje, haar gitarist bespeelde zijn gitaar als een viool en zij ontvlamde de Depart met haar uithalen. Highlight van haar huidige set is en blijft echter “Dandy” waarvoor ze achter de drums kroop en de zaal in haar ban trok. Het nummer is op de plaat al goed, maar live is het nog eens van een andere categorie. Het publiek kreeg een korte set van maar zes nummers en toch zorgde Trixie ervoor dat de tijd even stil stond.

Setlist

Soft Spoken Word
Time
Touch
Fishing For Stars
Breathe You In My Dreams
Dandy

© CPU – Cédric Depraetere

Nog maar net maakten we bekend dat het beste Belgische album van het jaar Fever van Balthazar is en er was geen betere plek om dat te vieren dan op de Warmste Week voor een thuispubliek. Opener “Changes” zorgde direct voor een wijziging van de temperaturen, want wat werd het heet in de volle zaal door de zwoele geluiden die Devoldere en co uit hun hoed toverden. Voorts kwam er met “I’m Never Gonna Let You Down Again” allesbehalve een domper door de luidsprekers en bewees de band in bloedvorm te verkeren. Dat ze nog maar net van een drukke tour terug zijn, merkte je niet want hun speellust was weer groot.

Soms mag het wat meer zijn en dat weten de sympathieke heren ook. In “Bunker” wisten ze te bekoren met een fijne jamsessie die de kers op de taart werd van de ganse song. De samenzang was bovendien weer zoals het hoorde en trok het niveau naar hoogtes die enkel Balthazar weet te bereiken. Hun schitterende livereputatie maakten ze nog maar eens meer dan waar en zo werd de sfeer dan ook steeds beter. “Grapefruit” ontaarde dan door de dreigende trompet in een magnifieke apotheose.

© CPU – Cédric Depraetere

Depart kreeg stilaan koorts want Jinte & Maarten gaven zich in “Fever” nog eens helemaal over qua spel en inleving. Simon Cassier ontpopte zich door de catchy bas opnieuw tot de koning van de basgitaar. Afsluiten deden ze uiteraard maf met “Entertainment” dat ze – zoals het hoort – in een deluxe liveversie op het publiek afvuurden. Een mooie afsluiter waarna niet alleen VZW De Korf tevreden naar huis kon keren, maar ook de lucky bastards die tickets konden bemachtigen voor deze eenmalige avond. Balthazar kan zelfs in slechts zes nummers een magisch goeie set neerzetten en bewees nog maar eens waarom ze zo geliefd zijn.

Setlist:

Changes
I’m Never Gonna Let You Down Again
Bunker
Grapefruit
Fever
Entertainment

1664 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Warhaus - "Time Bomb"

Belgische indieliefhebbers kennen Maarten Devoldere als de frontman van Balthazar. Echte fans weten dat de Kortrijkzaan sinds 2016 een alter ego heeft…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Antler King - Dances (★★★½): Lekkere portie gemengd

Met een titel als Dances worden de oren van deze beren natuurlijk meteen gespitst. The Antler King is de band rond muzikale…
InstagramLiveRecensies

HEAR HEAR! 2022: Een hete ontmoeting

De eerste editie van HEAR HEAR! had ook meteen HOT HOT! kunnen heten, want het was puffen en zweten tot de laatste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.