banner

InstagramLiveRecensies

Balthazar & Trixie Whitley @ Depart (ihkv De Warmste Week): Koorts in Kortrijk

© CPU – Cédric Depraetere

Voor de Warmste Week en de daarbijhorende live muziek moet je dit jaar in Kortrijk zijn, waar Studio Brussel in naam van de VRT een week lang geld inzamelt voor meer dan 2.000 goede doelen. Gisterenavond kreeg VZW De Korf, een Kortrijkse organisatie die zich inzet voor jeugd, een financiële prik van 20.000 euro. Dit was te danken aan Balthazar en Trixie Whitley, die in een Back-To-Back concert in Depart elk 35 minuten speelden en rond de duizend fans een intieme, fantastische concertervaring gaven. Wie niet in De Depart geraakte, werd op het plein getrakteerd op gratis shows van Tessa Dixson, Willy Sommers en Editors. Het werd dus opnieuw een muzikale avond in de West-Vlaamse stad.

© CPU – Cédric Depraetere

Trixie Whitley woont eigenlijk in Amerika, maar onze Belgische trots viert ook dit jaar kerst in ons land. Dat ze dus enkele dagen voor kerst maar al te graag een show kwam spelen voor het goede doel, zag je in ieder geval aan haar enthousiaste podiumpresence waarmee ze een half uurtje ook bij ons voor enthousiasme zorgde. In “Soft Spoken Word” had ze genoeg aan twee gitaren en haar stem, want wat blijft dit nummer aardig binnenkomen. Een sterk begin waarmee ze vanaf het begin stelde in form te zijn.

Het blijft tof hoe Trixie elke show anders en uniek probeert te maken door telkens andere nuances en accenten te leggen. “Time” had daarvan dan ook de juiste dosis gekregen, wat niet meteen voor “Touch” geldt. Het was iets te chaotisch en klonk te druk, waardoor het publiek na afloop ook even zeer rumoerig was. Het zou een moeizame start worden voor “Fishing For Stars”, want de aandacht van het publiek was ze even kwijt. Professioneel zoals ze is, herpakte ze zich snel en hing het publiek binnen enkele seconden weer aan haar lippen.

© CPU – Cédric Depraetere

Haar grootste hit “Breathe You In My Dreams” stak ze wijselijk in een ander jasje. Haar piano kreeg een orgeleffectje, haar gitarist bespeelde zijn gitaar als een viool en zij ontvlamde de Depart met haar uithalen. Highlight van haar huidige set is en blijft echter “Dandy” waarvoor ze achter de drums kroop en de zaal in haar ban trok. Het nummer is op de plaat al goed, maar live is het nog eens van een andere categorie. Het publiek kreeg een korte set van maar zes nummers en toch zorgde Trixie ervoor dat de tijd even stil stond.

Setlist

Soft Spoken Word
Time
Touch
Fishing For Stars
Breathe You In My Dreams
Dandy

© CPU – Cédric Depraetere

Nog maar net maakten we bekend dat het beste Belgische album van het jaar Fever van Balthazar is en er was geen betere plek om dat te vieren dan op de Warmste Week voor een thuispubliek. Opener “Changes” zorgde direct voor een wijziging van de temperaturen, want wat werd het heet in de volle zaal door de zwoele geluiden die Devoldere en co uit hun hoed toverden. Voorts kwam er met “I’m Never Gonna Let You Down Again” allesbehalve een domper door de luidsprekers en bewees de band in bloedvorm te verkeren. Dat ze nog maar net van een drukke tour terug zijn, merkte je niet want hun speellust was weer groot.

Soms mag het wat meer zijn en dat weten de sympathieke heren ook. In “Bunker” wisten ze te bekoren met een fijne jamsessie die de kers op de taart werd van de ganse song. De samenzang was bovendien weer zoals het hoorde en trok het niveau naar hoogtes die enkel Balthazar weet te bereiken. Hun schitterende livereputatie maakten ze nog maar eens meer dan waar en zo werd de sfeer dan ook steeds beter. “Grapefruit” ontaarde dan door de dreigende trompet in een magnifieke apotheose.

© CPU – Cédric Depraetere

Depart kreeg stilaan koorts want Jinte & Maarten gaven zich in “Fever” nog eens helemaal over qua spel en inleving. Simon Cassier ontpopte zich door de catchy bas opnieuw tot de koning van de basgitaar. Afsluiten deden ze uiteraard maf met “Entertainment” dat ze – zoals het hoort – in een deluxe liveversie op het publiek afvuurden. Een mooie afsluiter waarna niet alleen VZW De Korf tevreden naar huis kon keren, maar ook de lucky bastards die tickets konden bemachtigen voor deze eenmalige avond. Balthazar kan zelfs in slechts zes nummers een magisch goeie set neerzetten en bewees nog maar eens waarom ze zo geliefd zijn.

Setlist:

Changes
I’m Never Gonna Let You Down Again
Bunker
Grapefruit
Fever
Entertainment

1411 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Balthazar @ Lotto Arena: De speeltijd is voorbij

Nooit eerder was de honger naar Balthazar groter dan in 2021. Geen wonder, want op twee jaar tijd loste de band rond…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Purple Disco Machine - Exotica (★★★): Hapklare, maar weinig verrassende discohits

Alles komt terug, ook in de muziek. Zo is ook het discogenre de afgelopen jaren aan een ware revival bezig. Menige disco-invloeden…
AlbumsRecensies

Geoff Wyld - Daydreamer (★★★★): Dagdroom die zowel zomers als venijnig aanvoelt

Met Geoff Wyld is het Nederlandse Zuid-Limburg een nieuwe psychedelische indieband rijker. Zanger/bassist Leroy Huis, gitarist Patrick Claessens en drummer Teun Wolfs…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.