LiveRecensies

Sound Track: Finale Vlaams-Brabant @ Het Depot (Leuven)

Ook in Vlaams Brabant was het tijd om de sound van de toekomst te ontdekken. En waar kan je dat beter doen dan in Brabant’s mooiste zaal: Het Depot. Sound Track is het nieuwe muziekconcours dat door Poppunt werd opgericht, in samenwerking met de livesector. Nadat zes projecten zich bewezen voor de jury in de voorrondes, was het tijd om zich te bewijzen in de finales. Het programma was heel uiteenlopend: van hiphop met reggeaton invloeden over grungy post rock tot electropop. Wij trokken alvast met grote curiositeit naar Het Depot om de headliners van morgen aan het werk te zien.

Melting Mallows

Melting Mallows kreeg de eer om de finale te openen en tegen dat ze aan hun set begonnen, liep de zaal stilletjes aan vol. Vol energie begonnen deze twee gasten aan hun set en al snel konden we zien wat we de volgende twintig minuten op ons bord gingen krijgen: catchy pop rock vol energetische uitspattingen. Invloeden uit de nineties waren nooit weg en de vergelijking met dat ander Belgisch rockduo Equal Idiots was nooit ver te zoeken. De interactie tussen de twee was ook duidelijk te merken: niet alleen muzikaal waren ze goed op elkaar ingespeeld, ook hun meerstemmigheid was een pluspunt. Toch kregen we na enkele nummers soms het gevoel dat de nummers hier en daar wat te braaf waren. Een leuke set, maar hier en daar wat meer diepgang zou de band deugd doen.

Onionfuzz

Vervolgens was het tijd voor één van de uniekste bands op de affiche. De volgende twintig minuten werden we dan ook ondergedompeld in een bad van fuzzy gitaren. Het werd een ware trip, en dat was duidelijk niet alleen voor het publiek het geval. Onionfuzz ging helemaal op in hun eigen performance en dat was dan ook prachtig om te zien. De nummers zitten goed in elkaar en klinken lang, zonder ook maar even te gaan vervelen. Het eerste deel van hun optreden was puur instrumentaal, terwijl tijdens het tweede afgewisseld werd met intieme stukken waar zang de hoofdrol speelt. De band zette een sterke performance neer en toonde aan dat hun sound al heel volwassen klinkt.

Roos Denayer

Na dat groots gitaargeweld was het tijd om intiem te worden. Roos Denayer kwam haar jazzy singer-songwriter nummers live voorstellen met een bassiste. En we kunnen u nu al verklappen dat ze dat uitstekend deed. Hoewel ze tussen haar nummers een zenuwachtige indruk gaf, was daar niets van te merken in de nummers. Een ijzersterke stem maakte Het Depot voor de volgende twintig minuten muisstil, en dat was ook de aandacht die de muziek verdiende. De live bassiste was trouwens een ijzersterke toevoeging aan de muziek, die zo wat meer diepgang kreeg. En wat was het duidelijk dat de twee graag samen speelden. Een optreden dat een uitstekende indruk naliet op het publiek, en Roos Denayer zo bombardeerde tot een van de grote favorieten van de avond.

Dyce

Time for some energy, dat was de ingesteldheid waarmee Dyce het podium opgestormd kwam. Energetische hiphop beats werden op het publiek afgevuurd terwijl een zelfzekere Dyce zowel in het Spaans als in het Engels bars spitte. De muziek was goed, de hooks waren catchy en de artiest zelf had er duidelijk veel zin in. Hij heeft al heel wat ervaring en kwam dus over als een echte publieksman; Het Depot aanmanen om mee te dansen en springen, de ruimte op het podium goed gebruiken en zich helemaal geven, dat was leuk om te zien. Toch moet Dyce oppassen dat hij niet te geforceerd overkomt, zo voelt het bv. heel onnatuurlijk aan om het publiek in het Engels aan te spreken op een Vlaamse muziekconcours. Een goed optreden met hier en daar wat werkpuntjes.

Ello

Met Ello kregen we alweer een totaal andere act voorgeschoteld. Funky electropop die met een liveband gebracht werd. Dat van die liveband was meteen ook een van de sterkste punten van deze act. De band speelde heel strak en was amper op een foutje te betrappen. Dit optreden zat trouwens voor de rest ook heel goed in elkaar. De songs waren erg catchy en Ello weet duidelijk waar ze heen wilt met haar muziek. Toch had de band het lastig om het publiek mee te krijgen in hun optreden en dat is dan ook het grootste minpunt dat we kunnen aanhalen over Ello’s optreden. Met nog wat werk aan de interactie komt het helemaal goed voor deze act, want het muzikale zit al goed.

Moody Mae

Een zevenkoppige band die live hiphop brengt, dat moet wel een garantie op succes zijn. En dat bewezen ze in Het Depot. Hun sterkste punt was met voorsprong de frontman. Een energetische MC die zowel kan zingen als rappen en dat nog eens vol emotie doet ook. Tijdens een van de laatste nummers dook hij zelfs het publiek in, wat een performer. Maar we moeten ook even aandacht vestigen op het vrouwelijke deel van de vocals, dat bij momenten zelfs voor kippenvel zorgde. Een straffe liveband tilde het niveau van dit optreden naar een nog hoger niveau. Dit mag zich op vlak van performance tot het beste van de avond kronen.

Bonzo

Afsluiten deden we met de zomerse indie vibes van Bonzo. Een van de enigste bands in Sound Track die al een debuutalbum op de teller heeft staan, en die ervaring kwam ook duidelijk over. Van alle bands was Bonzo misschien wel het meest natuurlijk. De frontman sprak het publiek alsof hij in zijn eigen achtertuin stond te spelen en dat maakte de afstand tussen band en publiek een pak minder groot. Muzikaal brengen ze niets vernieuwend, maar dat is in hun geval ook helemaal niet nodig. De aangename indie was doorspekt met enkele leuke gitaarsolo’s en wist het publiek dan ook moeiteloos in te pakken. Om af te sluiten maakte Bonzo er nog een heuse sing along van toen hij met zijn gitaar een tochtje door het publiek maakte.

Daarna was het tijd voor het grote moment van de jury uitreiking, maar omdat de jury nog wat tijd nodig had om te beraadslagen, kregen we er nog een extra band bij. She Bad mocht het publiek komen verwennen met hun duistere rock en deed dat met verve.


Sound Rank

Speciaal aan Sound Track is dat er maar liefst drie winnaars uit de bus komen per provincie en zo krijgen uiteindelijk achttien acts een parcours op maat uitgestippeld met oog op een mooie toekomst. Voor ons sprongen volgende drie kandidaten er het meest uit:

3. Roos Denayer
2. Onionfuzz
1. Moody Mae

De jury besloot om te kiezen voor Roos Denayer, Melting Mallows en Moody Mae. Deze 3 artiesten krijgen het volgende jaar een op maat gemaakte begeleiding om hen helemaal klaar te stomen voor de muziekwereld. Wij wensen de bands alvast veel succes met hun carrière.

Related posts
AlbumsRecensies

Bonzo - Modest Life Advice (★★★★): De geslaagde terugkeer van Venkelman en co

De Leuvenaars van Bonzo timmeren al sinds midden jaren tien aan de weg, maar debuteerden pas in 2019 met het entertainende, toepasselijk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Together Pangea - "One Way or Another"

“One Way or Another” is voor altijd verbonden met Blondie, toch liet Together Pangea zich allerminst inspireren door de band voor de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Moody Mae - "Livin' Up"

Wacht niet te lang op het ontwaren van de moody factor van Moody Mae’s muziek, want die zit er nu eenmaal niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.